В развитите държави хората живеят все по-дълго. Към 2050-а броят

...
В развитите държави хората живеят все по-дълго. Към 2050-а броят
Коментари Харесай

Милиардери инвестират в дълголетието

В развитите страни хората живеят все по-дълго. Към 2050-а броят на популацията на Земята на възраст над 60 години може да надвиши 2 милиарда. Икономиката на дълголетието не включва единствено новите препарати, удължаващи живота, само че и артикули и услуги за възрастните хора. Размерът на този пазар се прави оценка на трилиони долари и открива необятни благоприятни условия пред вложителите.

"Абсолютно съм сигурен, че първите хора, които ще живеят над 150 години, са към този момент измежду нас. Това е възхитително и ще промени целия свят ", твърди в изявление за научното издание Neo Life английският милиардер Джим Мелън, създател на капиталовата компания с красноречивото наименование Juvenescence ( "Младост "). Шестдесет и една годишният шотландец е натрупал парите си от приватизацията в Русия през 90-те години на ХХ в., от рандеман на уран в Африка и от търговски недвижимости в Германия. През последните години финансистът се оказа в авангарда на едно ново направление - вложения в биотехнологиите, ориентирани към дълголетието. Милиардерът е уверен, че то ще промени съществено стила на живот и цялата международна стопанска система, което открива грандиозни благоприятни условия за вложителите: "Ако си напомним всички мании, които сме претърпели през последните две-три години - криптовалутите и вложенията в лечебна марихуана, самият факт, че развиването на науката за дългоденствие се подхранва от всеобщия възторг за реализиране на свръхдълъг живот, може да докара до най-големия взрив на фондовия пазар. "

Джим Мелън се стреми да форсира този взрив съгласно опциите си - от основаването й през октомври 2016-а Juvenescence към този момент е привлякла 63 млн. $ от интернационалните вложители и финансира пет започващи компании. Сред тях е основаният в Калифорния производител на антиейдж препарати и технологии AgeX Theraupetics, мерилендската компания Insilico Medicine, която употребява изкуствен интелект, с цел да основава нови медикаменти и прави проучвания за удължение на живота, както и роденият в лабораториите на Университета в Питсбърг план LyGenesis, който работи върху технологиите за регенериране на органи. По данни на Crunchbase самият милиардер е вложил в Juvenescence 12.3 млн. $. Той си сътрудничи с института "Бък " за проучване на стареенето в Калифорния, с който е сключил няколко покупко-продажби, и проповядва нови подходи за удължение на живота от личната си процедура. "Всеки ден пия аспирин и хапче за понижаване на кръвната захар, само че знам, че няма по какъв начин да виждам резултата от тях, до момента в който не навърша 90 или 100 години. Така че към този момент просто имам вяра, че това ми оказва помощ ", признава предприемачът.

Както и другите играчи на пазара на дълголетието, Джим Мелън надалеч не наподобява като последовател на славните обичаи от предишното, когато мощните на деня са харчили купища злато в търсене на философския камък и еликсира на живота. Достатъчно е да си спомним император Рудолф Втори и шефа на Саксония Август Силния, изпълнили съгласно легендите улиците на Прага и Дрезден с алхимици от целия свят. Днес промишлеността на дълголетието се асоциира с революционни биотехнологии, които притеглят огромни вложители и обезпечават стремглав растеж на този пазар.

По данни на компанията CB Insights започващите сдружения, занимаващи се с въпросите на дълголетието, са привлекли през 2018-а общо съвсем 800 млн. $. Това е връх в бранша. Година по-рано биотехнологичните компании в тази сфера са били финансирани с към 300 млн. $, а през 2013-а - със 70 милиона. Необичайно високият индикатор за тази година се изяснява с две огромни покупко-продажби - сполучливото привличане на вложенията от 438 млн. $ за биомедицинската компания Samumed през август и финансирането от 210 млн. $ за плана Celularity през февруари.

Американската Samumed, учредена от турския инженер и някогашен състезател на покер Осман Кибар, се прави оценка на 12 милиарда $ и е измежду най-скъпите започващи компании в света. Тя е фокусирана върху създаването на медикаменти против артрит, оплешивяване, синдрома на Алцхаймер и прави проучвания в региона на терапиите против стареене. Във опциите на биотехнологиите на Samumed са повярвали освен най-големият венчърен фонд Vickers Venture Group, само че и Руският фонд за директни вложения, холдингът Starling Gorup и капиталовият фонд IKEA. В края на октомври компанията съумя частично да оправдае очакванията им, съобщавайки за сполучливи клинични тествания на препарат за възобновяване на хрущялната тъкан.

Колкото до основаната през 2016-а Celularity, тя разчита на плацентни стволови кафези за лекуването на автоимунни и дегенеративни болести на централната нервна система. Фирмата към този момент е привлякла общо 290 млн. $, в това число от капиталовите компании Heritage Group, Celgene и Genting Berhard.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР