В различни градове в Европа се готви забрана за движение

...
В различни градове в Европа се готви забрана за движение
Коментари Харесай

Спирането на дизеловите коли нямало да промени нищо

В разнообразни градове в Европа се готви възбрана за придвижване на дизелови коли, тъй като замърсяват въздуха.

Христо Радков, ръководител на Българското обединяване на водачите, съобщи пред Bulgaria ON AIR, че тази мярка няма да докара до никакви промени за околната среда.

"Първо е доста противоречиво кое замърсява повече - дизелът или бензинът. Дизелите създават повече азотни окиси, бензиновите създават повече въглеродни окиси ", изясни Радков.

Според Боян Рашев, специалист по ръководство на околната среда и ресурсите, дизеловите мотори сигурно са по-вредни за въздуха, само че според от това за какви коли става въпрос.

"Имайте поради, че новите бензинови коли, в действителност генерират повече прахови частици от старите бензинови коли ", акцентира той.

По мотив опасенията, че при възможна възбрана на дизелови коли в някои немски градове в Западна Европа, България ще се наводни със старите и ненужни към този момент там коли, Христо Радков изясни, че нашата страна няма да бъде значително наранена.

"В България леки коли се внасят най-вече от Италия. Тези остарели коли ще отидат в Русия и в Африка ", разясни той.

Експертът по околна среда Боян Рашев пък показа, че не е толкоз неприятно, че при възможна възбрана на дизеловите мотори в Западна Европа, доста от тези коли ще се пренесат у нас, тъй като ще внасяме по-нови дизелови коли.

"Ако вие изгаряте един ден дърва и въглища в печка в София, генерирате толкоз замърсяване с тънък прахуляк, колкото, в случай че карате дизелова кола 1500 километра ", безапелационен беше той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР