В разгара на скандала с продажбата на ЧЕЗ управляващите скоростно

...
В разгара на скандала с продажбата на ЧЕЗ управляващите скоростно
Коментари Харесай

Управляващите скоростно проправят път за безконтролно наливане на милиони в оградата

В разгара на абсурда с продажбата на ЧЕЗ ръководещите скоростно придвижиха напред законовите промени, които дават опция да се наливат още милиони левове в поддържането и ремонтирането на оградата по границата с Турция без провеждането на публични поръчки.

Промените в Закона за публичните поръчки, които изключват дейностите към оградата от Закона за публичните поръчки, бяха признати на първо чете в Народното събрание с гласовете на депутатите от ГЕРБ и " Обединени патриоти ".

Против бяха 65-ма депутати от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, а четирима от " Воля " се въздържаха.

Управляващите мотивираха измененията с нуждата да се правят бързо нужните поправки по оградата, само че от Българска социалистическа партия са на мнение, че те " дават опция за голяма кражба и корупция ".

Строителството на оградата се трансформира в един от най-големите инфраструктурни планове и излезе близо 200 млн. лв.. Фирмите реализатори бяха определени без публични поръчки, а подозренията за злоупотреби витаят още от началото на градежа през 2013 година

" ДАНС не ревизира даже къде се намира оградата "

Вицепремиерът Валери Симеонов за следващ път отхвърли всички подозрения за злоупотреби към плана и омаловажи следствието на прокуратурата.

" Мога единствено да ви осведомявам единствено, че за разлика от АДФИ (Агенция за държавна финансова инспекция), които ревизираха в продължение на три месеца и обиколиха цялата ограда, ДАНС не си направиха труда да отидат дори да видят къде се намира оградата. Констатациите, които са ги създали, са от кабинет и мога да ви уверя, че констатациите, че оградата е дадена на Специализираната прокуратура, не са свързани с построяването ", сподели Валери Симеонов.

По думите му до момента към плана " няма корупция и мога да ви уверя в това като човек, който е бил компактно до оградата от самото ѝ започване досега ".

Миналата седмица прокуратурата заяви, че е образувала досъдебно произвеждане за възможни нередности към оградата, а ДАНС и Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) към този момент са ревизирали плана.

" Зная, че ще има упреци по повод за бъдеща корупция. Неуместно е да се насочат такива подмятания или изказвания, че в бъдеще време ще има корупция “, добави Симеонов.

Подобно изключение от Закона за публичните поръчки към този момент бе направено при избора на компаниите, които построиха оборудването. То бе стимулирано със спешността на строителството на оградата, на която държавното управление разпореждаше големи очаквания да спре възможен миграционен напън към България, какъвто от месеци наред липсва. Фирмите бяха определени от регионалните шефове на Ямбол, Хасково и Бургас.

Българска социалистическа партия: Областните шефове се готвят за бушони

Депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков разяснява, че гласуваните промени имат за цел да освободят Министерския съвет от отговорността, а " при проблем регионалните шефове да изгорят като бушони ".

" Законът за публичните поръчки от ден на ден стартира да наподобява на швейцарско сирене ", разяснява той.

По думите му същинската цел на този законопроект не е да улесни поддръжката на оградата, а да улесни прикриването на следи, които са обект на следствие.

Филип Попов (БСП) добави,че законопроектът е без оценка на въздействието и е без финансови параметри, а поправката е вкарана скоропостижно.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ), който е един от вносителите на измененията, разяснява, че опозицията " злоупотребява с истината “.

" Целта е да се даде опция за най-бърза реакция. Когато имаме пробив, нямаме гаранционна отговорност, тъй че не можем да ангажираме предходния реализатор да поправя вредите ", добави той,.

Симеонов от своя страна добави, че болшинството желае да поправи една неточност, защото при обжалване на поръчките се губи доста време, а оградата има " живот " и непрестанно е подложена на естествени стихии или човешко посягане.

От претекстовете на вносителите стана ясно, че регионалните шефове са сключили с компаниите реализатори контракти, съгласно които огромна част от повредите, които се дължат на естествени стихии и умишлени дейности, са отвън гаранцията.

Какво е свършила прокуратурата до момента?

По-рано този месец депутатите от Българска социалистическа партия Елена Йончева и Крум Зарков желаеха от основния прокурор Сотир Цацаров отчета на ДАНС и резултатите от инспекцията, само че от прокуратурата отхвърлят да им ги дават, защото те могат да бъдат част от доказателствата в възможен правосъден развой.

От прокуратурата обясниха обаче, че още на 10 март предходната година е постъпил сигнал от някогашния народен представител Велизар Енчев (разделил се след скандал с обединението " Патриотичен фронт " на Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ), в който се твърди, че оградата се строи от компании на " Патриотичен фронт “ и цените по договорите са неведнъж повишени.

Прокуратурата разпорежда на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) да ревизира възлагането и проектирането на плана, а на ДАНС - изказванията за корупция на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Още тогава водачът на НФСБ Валери Симеонов отхвърли всички подозрения към плана и го назова " Великата българска стена ".

През юни в прокуратурата постъпва нов сигнал. Този път от Българска социалистическа партия, който също е включен в инспекцията.

През август инспекциите на ДАНС и АДФИ към този момент са подготвени и са изпратени на Специализираната прокуратура. Тя прави спомагателна инспекция, събира пояснения от доста лица и на 19 декември м.г. образува досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение от общ темперамент.

По делото е назначена и инженерно-техническа експертиза, която още не е подготвена.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР