В разгара на лятото действат измамни схеми, по които брокери

...
В разгара на лятото действат измамни схеми, по които брокери
Коментари Харесай

Брокери мамят кандидат-наематели

В разгара на лятото работят лъжливи схеми, по които брокери присвояват пари от кандидат-наематели. Мнимите " брокери " единствено сменят получателите си и усилват броя на пострадалите, които губят средства и нерви, демонстрира следствие на БНР.

Често хората не помнят, че нито един брокер на парцели няма право да подписва контракти за наем и да взема капаро, без да покаже нотариално заверено пълномощие за това.

Двойка наематели избират апартамент в столичния квартал " Младост ". Брокерът им е изискал 400 лв. като депозит и им е обяснил, че няма по какъв начин на този стадий да се срещнат със притежателя, защото той е в чужбина.

" Даваме капарото, и подписваме депозитна квитанция с организацията ", описват пострадалите. Оказва се обаче, че в депозитната квитанция на никое място не е записано, че организацията се задължава да обезпечи въпросния парцел в някакъв период. След като кандидат-наемателите звъннали на брокера и се разбрали, че договорка няма да има, си потърсили капарото.

" Парадоксът беше, че мениджърът на самата организация живее в тази квартира. И не знам по какъв начин брокерът не е наясно, че мениджърът изобщо няма желание да се изнася ". Брокерът отхвърля да възвърне капарото с претекст, че кандидат-наемателите се свързали със притежателя и по този начин били нарушила правата на организацията.

 Ограничават имотните измами с подправени пълномощни
Ограничават имотните измами с подправени пълномощни

Предложението за промени е на публичен спор

Друг пострадал подава сигнал до Национална агенция за приходите и Министерство на вътрешните работи. Схемата е следната - брокерът, макар че няма право да подписва контракти за наем, да взема пари като капаро от кандидат-наематели, го прави и то неколкократно.

Сумата, която взема от клиентите, е сред 400 и 500 лв.. След това брокерът стартира да изяснява на клиента, че нещо се е объркало по договорката и вместо клиентите да се настанят в парцела, който са запазили, те стартират да си търсят парите.

Парите не се връщат или в случай че се върнат, наказателна клауза не се изплаща, тъй като не е имал право да взема пари и да подписва контракти и на нито един от клиентите не е показал нотариално заверено пълномощие за това.

Мениджърът на организацията Тодор Николов сподели, че на служителя, който е ползвал тази скица, ще бъде наложено " административно наказване " и я дефинира като " неточност ". Той добави, че брокерите имат право да реализират огледи, да изследват пазара и да съветват, само че не и да разписват контракти.

Договорът за наем се разписва сред две страни, измежду които брокерът не попада. Страните са наемател и хазяин. Това са двете страни, които имат право по закон да разписват контракт за наем.

Виолета Желева - представител на Софийската районна прокуратура, заяви, че има формирана кореспонденция по сигнали на жители за лице, което се показва за брокер, отдаващ чартърен парцел.

Министерство на вътрешните работи е докладвало резултатите от инспекцията по случаите в прокуратурата. С прокурорско разпореждане е формирано наказателно произвеждане. Държавният обвинител е сметнал, че има данни за машинация, която е осъществена при изискванията на продължаващо закононарушение. Това значи, че има няколко действия по отношение на разнообразни потърпевши, осъществени на разнообразни дати през юли, изясни Виолета Желева.

Наказанието за машинация е отнемане от независимост от 1 до 6 години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР