Повече от 127 години се очаква изграждането на тунел под

...
Повече от 127 години се очаква изграждането на тунел под
Коментари Харесай

Връзката север-юг: Пет тунела ще има на прохода Шипка

Повече от 127 години се чака построяването на тунел под Шипка. През месец април падна и последната спънка за реализация на плана. Решението на Върховия административен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството инж. Виолета Коритарова, по време на работна среща в Габрово, на която бяха разисквани стъпки за осъществяване на плана за тунел под връх Шипка.

Агенция „ Пътна инфраструктура “ е подготвена с административните процедури. Но все пак всички знаем, че има няколко разновидността. Затова бих желала да създадем работна група и всяка институция да поеме отговорност, с цел да може до година и половина същинската работа да стартира. А след 4 години да можем да кажем, че имаме връзката север-юг, сподели още министър Коритарова. И изрази очакване всяка ангажирана институция да поеме своята отговорност и да взе участие интензивно в идните месечни срещи за следене на напредъка в работата.

По време на диалога, проведен по покана на министър Коритарова и с общителното домакинство на Таня Христова, кмет на община Габрово, бяха разисквани стъпките за реализирането на плана. Дискутирано бе има ли потребност от ново планиране, което би попречило започването на същинското строителство. За ускоряването му работната група ще създаде график на дейностите и периодите, които предстоят от всяка една институция.

Тази среща е рестарт на един доста значим обект. С вашата ангажираност и с умеенето да управлявате разнообразни институции, тази процедурна сага в действителност ще стартира да се осъществя. Не ми се желае да се връщам обратно, само че мисля, че обстоятелствата и цифрите са задоволително красноречиви, че две години в действителност нищо не се е случвало в границите на контракта, който действително съпътства осъществяването на този финален стадий, сподели кметът на Габрово Таня Христова.

Тунелът под Шипка няма по какъв начин да не бъде приключен, безапелационна бе Виолета Коритарова. И добави, че се чака с построяването на оборудването трафикът да се усили и да нарасне до над 10 хиляди моторни транспортни средства за денонощие. Това е стратегически обект за развиване на стопанската система. Не може повече да разделяме България пред и зад Балкана. Трябва да осигурим нужната инфраструктура за транспортна съгласуваност, тъй че стопанската система да може да бъде развивана, съобщи районният министър. Инж. Коритарова акцентира, че би трябвало да се мисли и за транспортната съгласуваност към автомагистралите „ Хемус “ и „ Тракия “, както и за създаване на обход, който да извежда директния трафик от обитаемоте места. Нашата отговорност е да осигурим нужните условия за сигурност на пътя. Министерство на регионалното развитие и Агенция „ Пътна инфраструктура “ мислим стратегически за застраховане на най-малко 3-4 връзки в посока север-юг, които да дадат непоклатимост за икономическо развиване на страната, добави тя.

Тунелът ще обезпечи най-пряката връзка сред Северна и Южна България в централната част на страната. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната – в област Стара Загора. Основните транспортни посоки, които ще обслужва тунелът, са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа). Ще се увеличи сигурността на придвижване и целогодишно ще се улесни прекосяването на водачите от двете страни на Стара планина. Това ще се отрази на икономическото и общественото развиване на района и на туризма.

На срещата министър Коритарова разгласи основаването на работна група, която ще изготви график с действия и периоди, които предстоят за всяка ангажирана институция. Заседанието на работната група ще бъде на 12 юли с представители на Министерство на регионалното развитие, АПИ, министерствата на околната среда и водите, на земеделието и храните и на превоза, регионалните управи на Габрово и на Стара Загора, както и на общините Габрово и Казанлък.

Проектирането на оборудването стартира след близо тригодишна процедура по Закона за публичните поръчки, която беше стартирана през 2019 година и мина през обжалване в съда. Договорите с определените реализатори са подписани. Стойността на договора за планиране и строителство е 358 020 000 лева с Данък добавена стойност. Изпълнител е ДЗЗД „ Консорциум ПСВТ “. Строителният контрол е предоставен на ДЗЗД „ Трансконсулт – Свеко “. Договорът е 6 479 935,20 лева с Данък добавена стойност.

Проектът за построяването на тунела под връх Шипка е включен за финансиране в оперативната стратегия „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 година

Срокът за планиране на оборудването е осем месеца, а строителството ще продължи към три години и половина. Заложено е построяването на пет тунела с обща дължина 4 км. Този под Шипка ще бъде с дължина от 3,2 км, а останалите четири тунела са по-малки. Ще бъдат издигнати още 6 моста и 1 подлез, 12 бр. армирани диги, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н.

В срещата участваха заместник-министърът на превоза и известията Димитър Недялков, регионалните шефове на Габрово Мария Башева - Венкова и на Стара Загора Ива Радева, зам.-кметът на Казанлък Даниела Коева, Томислав Дончев – някогашен кмет на Габрово, инж. Венцислав Атанасов – член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, изпълнителният шеф на Агенцията по геодезия, картография и кадастър инж. Момчил Терзийски и представители на районните им структури, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда Велико Търново Мая Радева, специалисти от институциите, представители на изпълнителите и на строителния надзор.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР