В разгара на горещото лято празнуваме Деня на бирата. У

...
В разгара на горещото лято празнуваме Деня на бирата. У
Коментари Харесай

Пием по 76 литра бира годишно

В разгара на горещото лято честваме Деня на бирата. У нас потреблението на питие се усилва – българинът пие 76 литра бира годишно. Това демонстрират данните на съюза на пивоварите. Само за година потреблението е повишена с 2 литра на човек.

Според специалистите по-голямото ползване се дължи на обстоятелството, че на пазара излизат нови артикули с разнообразни усети, а най-големите фенове на бирата се пробват да я подготвя в домашни условия.

Николай Илов вари бира в дома си. Рецептата му - вода, малц, хмел и квас. „ Най-трудно е да се охлади сварената към този момент бира от 100 градуса до температура 20 градуса. Това изстудяване е добре за 20-30 минути да бъде направено”, изяснява той – другояче бирата може да придобие неприятен усет. Готовото питие се съхранява на мрачно в стъклено шише. Само в този материал тя не губи качествата си във времето.

Тези, които не подготвят напитката сами избират най-често да е в пластмасови или стъклени бутилки.„ Българинът главно избира създадените в страната бири., а когато взема решение да опитва и да пробва непознати марки, най-често това са чешки, немски бири, полски, австрийски”, показва Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите.

Учените у нас създават цифров автограф на бирата. За да се снабдят с него с ядрено-магнитен резонанс ревизират химичния й състав. Така производителите могат да засекат отклонения от стандартите, които са заложили.

„ Ако донесе нова проба и тя не дава отговор тогава, ще знае в границите на половин час, че тя не дава отговор на стандартите и ще може да реагира по-бързичко и да си оправи нещата с индустриалния процес”, показва гл.асистент Никола Бурджиев от Факултета по химия и фармация.

--> За в този момент се работи по цифровия автограф на три марки бира.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР