В разчетите за Бюджет 2022 г. са предвидени 150 милиона

...
В разчетите за Бюджет 2022 г. са предвидени 150 милиона
Коментари Харесай

Иван Иванов: Приоритет остава българската продукция

В плановете за Бюджет 2022 година са планувани 150 милиона лв. повече в поддръжка на българските производители, животновъди и растениевъди. Това сподели министърът на земеделието Иван Иванов в предаването „ Събуди се " по Нова телевизия.

Тези средства ще доближат до тях по две схеми. 30 милиона ще бъдат разпределени по схемата de minimis особено за оранжерийното произвеждане. „ След приемането на бюджета стартира незабавна нотификация на държавни помощи по така наречен КОВИД мярка в размер на 111 милиона. Те би трябвало да бъдат нотифицирани от Европейски Съюз и до края на юни изплатени на земеделските производители ", изясни министърът.

От 900 ха оранжерии 200 са отопляеми, само че огромна част от тях още предходната година не са работили. „ Призоваваме всеки аграрни производител да не прекъсва активността си, тъй като оттук насетне нашите дейности във връзка с държавните помощи ще бъдат ориентирани към обвързаната с произвеждане поддръжка, т.е. ще поддържаме тези, които имат потенциал да създават. Дори 1 кг домати и краставици да са произвели предходната година земеделските производители, ще получат държавна помощ ", съобщи Иван Иванов.

Той съобщи, че скоро ще има планове за бъдещия Стратегически проект, който ще дефинира българската стопанска политика, която е част от Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз за идващите пет години.

Приоритет остава българската продукция, като фокус ще бъде подложен и върху нелоялната конкуренция при импорт от трети страни, разяснява земеделският министър.

По отношение на проблемите в животновъдния бранш и заканите за народен митинг, Иванов изясни, че проблемите в бранша се дължат на политическата рецесия от предходната година. „ Забавянето в бюджета се отразява и върху изплащането на помощите. Във връзка с намаляването на Данък добавена стойност, то е записано в съдружното съглашение, само че за жалост тази година не се взе решение за тази мярка. Надявам се това да се случи с актуализацията на бюджета ", добави той.

Министърът сподели още, че повдигането на осигуровките на производителите е сериозна тематика, която обаче бива неглижирана през последните години.

Иван Иванов разяснява и случая от село Антон. „ Тече инспекция. Държавен фонд „ Земеделие " ще проверява въпросния производител и дотациите, които той е получавал. Хора като него скапват имиджа на целия отрасъл. Освен това ще се проверяват и всички, получавали непозволено средства, поради близостта си с ръководещите ", безапелационен е министърът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР