В районите, наводнени след взрива на Нова Каховка, може да

...
В районите, наводнени след взрива на Нова Каховка, може да
Коментари Харесай

Зарази и отрови застрашават Черноморския регион заради взривяването на Каховското водохранилище

В регионите, наводнени след гърмежа на " Нова Каховка ", може да избухне зараза от инфекциозни болести. Висока е и заплахата от отравяне с тежки метали. Рискове от инфекции има и в другите черноморски страни, написа Дойче веле.

В обитаемоте места, наранени най-сериозно от наводнението след разрушаването на язовир " Нова Каховка ", равнището на водата последователно спада. Хората се завръщат по домовете си, само че там ги чака нова заплаха: гърмеж на инфекциозни заболявания, най-много стомашно-чревни и зоонозни болести. Зоонозите са болести, които са общи за животните и хората, а причинителите им паразитират в организмите на избрани скотски типове. Инкубационният интервал на тези болести продължава сред 7 и 10 дни.

" Следващите две седмици рискът е огромен "

Специалистите по инфекциозни заболявания упорито предлагат на хората в засегнатите региони да внимават каква вода пият и какво ядат. " В рамките на идващите две седмици можем да чакаме появяването на тези болести ", изяснява епидемиологът Андрей Александрин. Според него сега стомашно-чревните инфекции основават най-голямата заплаха за хората в наводнените селища, тъй като водите от язовир " Нова Каховка " разнасят по долното течение на Днепър наличието на канализационните шахти и сметищата. " Рискът от болести е изключително огромен, тъй като доста хора нямат задоволително вода за пиянство и за хигиена ", изяснява още епидемиологът.

Заместник-министърът на опазването на здравето и основен държавен хигиеничен доктор на Украйна Игор Кузин предизвестява още, че метеоролозите предвиждат горещо време, което в допълнение ще утежни епидемиологичната обстановка. Той напомня, че към този момент е в действие възбрана за къпане и лов на риба във водоизточниците, защото индикаторите на речната и морската вода " съществено се утежняват ".

Каква вода може да се пие?

Украинските експерти ежедневно наблюдават положението на питейните и индустриални води в засегнатите региони, споделя още Кузин. Според него водата от кладенците и от централния тръбопровод в Николаевска и в Херсонска област е изцяло безвредна както от химическа, по този начин и от микробиологична позиция. Може да се пие още бутилирана вода и вода от цистерните, докарани особено за жителите на засегнатите региони. Най-голямата заплаха идва от самостоятелните водоизточници, тъй че общините са получили таблетки за стерилизация на водите - към този момент са доставени 600 000 такива таблетки, споделя Кузин.

В момента се счита, че обстановката с разпространяването на въпросните заболявания е под надзор, само че Министерството на здравеопазването се безпокои, че заради измирането на рибата от язовира по-късно може да се появят хепатит А, салмонелоза, холера и ботулизъм.

Риск от антракс в Черноморския район?

Украинските здравни управляващи управляват епидемиологичната конюнктура единствено в освободените територии. А към момента окупираната от руснаците Нова Каховка е тежко наранена от разрушаването на ВЕЦ-а. " През 50-те години на предишния век в региона е имало огнища на антракс. Заразени с антракс говеда са били погребвани в специфични гробища, които в този момент се намират под водата. Бойни мини, които са отмити от крайбрежията, от време на време детонират във водата, в следствие от което спорите антракс от животинските гробища могат да се разнесат по повърхността на водата ", споделя за Дъждовни води еколожката Таисия Козак. Според нея спорите на антраксния микроб могат да обхванат надалеч оттатък границите на региона. " Всичко това попада в Днепър и ще бъде отнесено в Черно море. Това е епидемиологична заплаха освен за Украйна, само че и за други черноморски страни ", предизвестява Таисия Козак.

Торове, химикали, киселини и тежки метали

Дългосрочен резултат ще окаже и заразяването на наводнените региони с химикали, което ще упражни доста влияние върху човешките организми. Според " Грийнпийс " са били наводнени цели 32 обекта с химикали, петрол и бензин. Неокончателната информация сочи, че във водата са изтекли минимум 150 тона моторно масло.

" Водата, която е нечиста с горива, се просмуква в почвата и с течение на времето остатъците от замърсяването ще попаднат във водоизточниците. Водата доста мъчно се почиства от машинните масла, не оказва помощ и преваряването ", изяснява химичката Олга Цигулева. Във водата може да са попаднали и огромни количества торове и химикали за растителна отбрана, употребявани в селското стопанство, прибавя тя. Според нея има и останки от негодни за приложимост пестициди, които е трябвало да бъдат унищожени, само че заради липса на средства не се е стигнало до това. " Пестицидът ДДТ да вземем за пример е устойчива отрова. След като попадне в организма, всички органи се унищожават ", споделя Цигулева.

Друга опасност за човешкото здраве в следствие от разрушаването на Каховската Водноелектрическа централа основават отработените киселини и тежките метали, попаднали във водата от разнообразни предприятия в наводнените региони. Това е същинска бомба със закъснител, предизвестяват от Агенцията за химическа сигурност. Специалистите са единомислещи, че почистването на водата от химическите и бактериологични замърсители ще продължи десетилетия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР