В ранните си фази украинската контраофанзива не е толкова успешна,

...
В ранните си фази украинската контраофанзива не е толкова успешна,
Коментари Харесай

Официални лица пред CNN: Ранните етапи на украинската контраофанзива не отговарят на очакванията

В ранните си етапи украинската контраатака не е толкоз сполучлива, а съветските сили демонстрират по-голяма подготвеност, в сравнение с западните оценки чакаха, настояват двама западни чиновници и почитан боен от Съединени американски щати пред CNN.

Контраофанзивата " не дава отговор на упованията на нито един фронт ", споделя един от чиновниците.

Според западните оценки съветските отбранителни линии се оказват добре укрепени, което затруднява украинските сили да ги пробият. Освен това съветските сили са постигнали триумф, като са затруднили украинската бронетехника с ракетни офанзиви и мини и са употребявали по-ефективно въздушна мощ.

" Украинските сили се оказват уязвими за минните полета, а съветските сили - компетентни в отбраната им ", съобщи един от западните представители.

Служителите предизвестиха, че контраофанзивата към момента е в начален стадий - и че Съединени американски щати и съдружниците им " остават оптимисти ", че украинските сили ще съумеят да реализират териториални триумфи с течение на времето. Съединени американски щати и техните съдружници евентуално ще изчакат най-малко до юли, с цел да създадат по-пълна оценка на напредъка на контраофанзивата, която стартира последователно през последните няколко седмици и се счита за решаваща за установяване на това кой в последна сметка ще завоюва войната, която стартира с нахлуването на Русия предходната година.

Освен това тези чиновници означават, че самите украински сили се приспособяват към съветската тактичност и защита, в това число организират повече интервенции с присъединяване на пехотинци. През последните дни украинските сили също по този начин са постигнали по-голям триумф при насочването и свалянето на съветски самолети.

В последна сметка контраофанзивата се оказва " сложен път " за Украйна и Русия, споделя един от западните чиновници, като и двете страни понасят тежки загуби.

Украинският президент Володимир Зеленски призна в сряда, че напредъкът е бил " по-бавен от мечтаното ".

" Определено бихме желали да създадем по-големи стъпки ", призна Зеленски в изявление за Би Би Си. " Но все пак тези, които се борят, ще победят, а на тези, които чукат, вратата ще се отвори. "

Много преди контраофанзивата западните представители предизвестиха, че силите, защитаващи територия, постоянно резервират обилни преимущества, изключително като се имат поради седмиците, които съветските сили са имали, с цел да се окопаят и укрепят отбранителните си линии.

Няколко публични лица обявиха пред CNN, че неподходящите метеорологични условия се оказват проблем за украинските сили.

" Времето се отрази отрицателно на графика на настъплението, защото транспортните средства изпитват усложнения с проходимостта. Украинските жертви са тежки, въпреки и не толкоз, колкото се пробват да показват съветските управляващи ", сподели един от чиновниците.

След срещата на Контактната група по защитата в Брюксел предходната седмица висшият американски военачалник съобщи, че Украйна реализира " постоянен прогрес ", само че предизвести, че би трябвало да се приготвят за дълъг интервал от време.

" Това е доста сложна борба, доста жестока борба и евентуално ще отнеме доста време и високи разноски ", съобщи ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете военачалник Марк Мили.

Позовавайки се на това, че Украйна е изгубила бронирани машини в първите дни на контраофанзивата, министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин съобщи, че " украинците имат опция да възстановят развалената техника, да я ремонтират, където е допустимо, и да я върнат в багра ".

" Ще продължи да има бойни вреди ", само че украинските сили " към момента разполагат с доста бойни качества и бойна мощност ", добави Остин.

 

Инфо: CNN

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР