В ранните часове на 24 февруари Русия започна военна инвазия

...
В ранните часове на 24 февруари Русия започна военна инвазия
Коментари Харесай

Путин призова за военен преврат в Украйна, Съветът на Европа може да изключи Русия

В ранните часове на 24 февруари Русия стартира военна инвазия в Украйна. Вижте какво се случи досега - Следете всичко най-важно от втория ден на спора:

17:20 ч. Комитетът на министрите към Съвета на Европа стартира процедура по изключването на Русия като член на организацията. Това оповестява полският министър председател Матеуш Моравиецки. 

Решението може да се вземе с болшинство от 2/3 от членовете на Съвета. Още в четвъртък организацията осъди военната експанзия на Русия в Украйна и разгласи, че ще наложи наказания поради нарушаванията от съветска страна на отговорностите й като страна член.

17:00 ч. Путин се появи в ново видео и прикани за боен прелом в Украйна

Президентът на Русия направи послание, в което прикани украинските бойци да " вземат властта в свои ръце ". 

" Изглежда, че на нас ще ни е по-лесно да се договорим с вас, в сравнение с с тази тайфа наркомани и неонацисти, която стои в Киев и е взела за заложници целия украински народ ", разгласи Путин. 

Очаква се довечера да се организира следващо съвещание на Съвета за сигурност на Русия. 

16:45 ч. - Китайският президент Си Дзинпин прикани Путин да реши спора с Украйна посредством договаряния

Си Дзинпин е разговарял по телефона с Владимир Путин и го е призовал да употребява " уравновесени договаряния " за разрешаване на рецесията с Украйна. 

Това е първият диалог сред двамата след срещата им при откриването на Олимпийските игри. 

Си Дзинпин е удостоверил, че Пекин " почита суверенитета и териториалната целокупност на всички страни ". 

15:10 ч. - Зеленски прикани за договаряния с Путин, той е подготвен да откликне

В ново видеопослание, излъчено в петък, президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани за директни договаряния с съветския водач Владимир Путин. Украинският държавен глава съобщи: " Бих желал още веднъж да се обърна към президента на Руската федерация. В момента в цяла Украйна се водят боеве. Нека да седнем на масата за договаряния, с цел да спрем гибелта на хората ".

Русия е подготвена да прати в Минск делегация на равнище представители на министерствата на защита, на външните работи и администрацията на президента за договаряния с Киев, отвърна представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

По-рано Зеленски се върна към тематиката за интернационалните наказания против Русия, които настоява да бъдат доста по-строги. " Европа има задоволително сили, с цел да спре тази експанзия. Какво да чакаме от европейските страни - унищожаване на визите за руснаци, изключване от системата SWIFT, цялостна изолираност на Русия, отдръпване на посланиците, петролно ембарго, затваряне на въздушното пространство - всичко това би трябвало да бъде сложено на масата през днешния ден ", сподели той.

Зеленски насочи и пряк апел към хората в Европа: " Излезте, излезте на площадите. Искайте преустановяване на тази война. Това е ваше право. Когато в Киев падат бомби, това се случва в Европа, а освен в Украйна. Когато ракетите убиват нашите хора, това е ликвидиране на всички европейци. Призовете държавните управления си Украйна да получи повече финансова и военна помощ. тъй като тази помощ е помощ за вас, за Европа. Това не е единствено навлизане на Русия в Украйна. Това е началото на война в Европа ".

В телефонен диалог в петък с китайския президент Си Дзинпин Путин е декларирал, че Москва е " подготвена да води договаряния на високо ниво " с Украйна, съгласно китайската държавна телевизия CCTV.

14:00 ч. - Съединени американски щати: Киев може да падне до дни

Според два източника на CNN, запознати с последните разследващи данни, чиновниците на американското разузнаване са обезпокоени, че Киев може да попадне под съветски надзор до няколко дни. Те споделят, че столицата ще бъде завладяна в границите на 1-4 дни след съветската инвазия.

Руските сили са се придвижили на 20 благи от Киев, оповестиха висши представители на администрацията пред законодателите в американския парламент. Според източниците, формалните лица считат, че Русия е срещнала по-силна опозиция от страна на украинските сили, в сравнение с е очаквала.

Служители на западното разузнаване декларират, че проектът на Москва е да смъкна държавното управление в Киев и да откри марионетно правителство.

12:50 ч. - Екип на CNN посети мост, по който се минава от следените от Русия региони към Херсон, Южна Украйна. Около него се водеха боеве още през вчерашния ден. Екипът на американската телевизия е станал очевидец на четири огромни кратера от снаряди, 10 изхвърлени украински бронирани машини и няколко починали, само че украинците, наподобява, са съумели да отхвърлен врага.

В петък сутринта CNN са видели и ниско прелитащи самолети. Твърди се, че съветските сили се намират тъкмо от другата страна на моста, на скрити позиции. Междувременно цивилни жители към момента се движат по моста.

12:33 ч. - По данни на украинските управляващи, от началото на съветското навлизане в четвъртък единствено в региона на Киев на резервистите са раздадени към 18 000 оръжия и муниции. 

В взаимно изказване министърът на защитата Олексий Резников и Валерий Залужний, шеф на щаба на въоръжените сили, обявиха, че има още оръжия. " Скоро ще получим спомагателна поддръжка със модерни оръжия и други запаси от нашите сътрудници ", казаха те.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски подреди обща военна готовност. Той съобщи, че " за обезпечаване на защитата на страната, поддържане на бойната и мобилизационната подготвеност на Въоръжените сили на Украйна и другите военни формирования " е разпоредена необятна готовност, в това число в столицата Киев и всички огромни градове на Украйна.

Това включваше и възбрана за овакантяване на страната от всички жители от мъжки пол на възраст от 18 до 60 години, съгласно Държавната гранична работа.

11:23 ч. - Отбранителните сили на Украйна приканват всички цивилни жители да се причислят към тях - независимо от възрастта си (дори в случай че са непълнолетни)

Изявлението на командващия войските Юрий Галушкин, оповестено в Twitter, гласи: " Днес Украйна се нуждае от всичко. Всички процедури за присъединение са опростени. Носете със себе си единствено паспорта си и номера на персоналната карта. Няма възрастови ограничавания ".

10:53 ч. - Видеоклипове в обществените мрежи демонстрират по какъв начин съветски танкове минават през Оболон - регион, намиращ се на север от центъра на Киев.

Преди час украинското министерство на защитата удостовери, че съветските сили са проникнали в жилищния квартал. BBC удостоверява, че танковете са снимани точно в Оболон.

Оболонь
— Алчевськ UA
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР