В рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията

...
В рамките на специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията
Коментари Харесай

Задържаха жена от Ихтиман при акция срещу купуването на гласове

В рамките на профилирана полицейска интервенция за противопоставяне на закононарушенията против изборните права на жителите и нарушавания на изборното законодателство, през вчерашния ден е арестувана жителка на Ихтиман, осъществявала противозаконна лихварска активност, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.

Полицейските дейности били подхванати от чиновници на Криминална полиция в ОДМВР-София и РУ-Ихтиман за осъществяване на инспекция по получена информация.

В хода на акцията бил тестван частен адрес в Ихтиман, където под легло в спалнята са открити и конфискувани 10 персонални карти, шест банкови карти на поданици на града, трудова брошура, бележник с изписани имена с вписани разнообразни суми против всяко от тях и тефтерче с други документи.

Обитателката на адреса е арестувана за период до 24 часа и по случая е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по член 252 от Наказателен кодекс. В хода на първичните дейности по следствието е открито, че поставяйки своите „ клиенти “ в изискванията на цялостна взаимозависимост, 40-годишната жена е оказвала напън върху тях да упражнят правото си на глас за избрана политическа партия. Това удостоверили в снетите им сведения и всички притежатели на откритите персонални карти.

Основната скица, прилагана от арестуваната при реализиране на незаконната ѝ активност, била, при заемането на парични суми да задържа като залог персоналните и банковите карти на потърсилите я за финансова помощ жители. Разпореждайки се с постъпленията по дебитните карти на своите длъжници, тя манипулирала свободния им избор на предходните парламентарни избори, акцентирайки им кой номер на бюлетина да изберат, като в подмяна опрощавала лихвата за един месец.

Сред пострадалите е открит и възрастен неин родственик, подложен в изискванията на беззащитност и взаимозависимост, както финансова, по този начин и във връзка с главното му право да гласоподава по личен избор и воля.

Материалите по делото са докладвани в Софийска окръжна прокуратура за утвърждение и отделянето на част от тях по преценка с оглед образуването и на второ досъдебно произвеждане – за закононарушение срещу политическите права на жителите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР