В рамките на процеса на въоръжаване на гръцкото правителство, започнал

...
В рамките на процеса на въоръжаване на гръцкото правителство, започнал
Коментари Харесай

Гърция сключва с Германия сделка за въоръжаване на стойност 4 млрд. евро

В рамките на процеса на въоръжаване на гръцкото държавно управление, почнал в Източното Средиземноморие след рецесията с Турция през 2020 година, новият адрес на Гърция е Германия, след Франция и Съединени американски щати, написа „ Хюриет “.
По време на визитата на немския канцлер Олаф Шолц в гръцката столица Атина на 27 октомври се чака да бъде оповестена стратегия за въоръжаване на стойност към 4 милиарда евро или част от тази стратегия.
Според гръцките медии програмата за въоръжаване включва закупуването на 205 нови бойни бронирани машини вид Lynx KF-41, които ще бъдат създадени в цех, основан в Северна Гърция. Сделката ще включва и модернизацията на 190 танка Leopard вид 1, 183 танка Leopard вид 2 и четири фрегати вид MEKO. Модернизацията на общо 337 танка Leopard ще коства 2 милиарда евро, а покупката на 205 бронирани бойни машини ще бъде на стойност 1,4 милиарда евро. Модернизацията на четири фрегати е на стойност 600 млн. евро.
След рецесията от 2020 година Атина, която изпълняваше програмата си за въоръжаване, поръча от Франция 24 изтребителя Rafale на стойност 3,3 милиарда $ и три фрегати вид Belharra на стойност 3 милиарда $.
Контактите на Гърция със Съединени американски щати за закупуване на 20 изтребителя F-35 не престават. След като Съединени американски щати дадоха зелена светлина по време на визитата на гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис във Вашингтон през май, гръцките Военновъздушни сили изпратиха писмо през юни и започнаха процеса за закупуване на 20 изтребителя F-35. Ако договорката сред Гърция и Съединени американски щати бъде приключена, се чака изтребителите F-35 да костват към 3 милиарда $, а доставката им да стартира през 2028 година
През юни Мицотакис съобщи, че макар мощната изразителност от страна на Турция, връзките не са на дъното от 2020 година, когато военните кораби на съседите се засичаха един различен в Източното Средиземноморие. Гръцкият министър-председател съобщи, че постоянно е отворен за среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, откакто през септември напрежението сред двамата исторически противници набъбна.
Двете неспокойни съседки от години враждуват за морските граници и правата за изследване на енергийни източници в противоречивите елементи на Егейско море и в източното Средиземноморие.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР