В рамките на предстоящото посещение във Ватикана държавният секретар на

...
В рамките на предстоящото посещение във Ватикана държавният секретар на
Коментари Харесай

Папата отказа да преговаря с американския държавен секретар

В рамките на идното посещаване във Ватикана държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео ще се срещне с редица високопоставени чиновници на Светия трон - само че не и с папата. Според известията в медиите понтификът "отказал: да беседва с дипломата на Вашингтон, написа английският всекидневник "Индипендънт ".

Причината може да бъде рецензия от ръководителя на Държавния департамент против Ватикана по отношение на проектите му да удължи съглашението с Китай, даващо му опция да играе роля при назначението на епископи на китайска територия.

Както се отбелязва в материала на вестника, представен от "Фокус ", Помпео възнамерява да дойде във Ватикана тази седмица, с цел да стачкува персонално против идното възобновяване на двугодишното съглашение сред Римокатолическата черква и Пекин. Според ръководителя на Държавния департамент на Съединени американски щати, сходна стъпка „ ще навреди на моралния престиж " на църквата. Предвидено е Помпео да се срещне със секретаря на Ватикана – кардинал Пиетро Паролин и секретаря за връзки Пол Галахър. Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, с който Помпео към този момент се е срещал предишния октомври, този път няма да договаря с държавния секретар на Съединени американски щати, написа вестникът.

Пътуването на Помпео до Ватикана ще бъде част от обиколката му из Европа, по време на която държавният секретар възнамерява да посети – с изключение на Гърция - Италия и Хърватия, с цел да „ насърчи дипломатическите връзки и религиозните свободи “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР