В рамките на обявения от Делхи конкурс за доставка на

...
В рамките на обявения от Делхи конкурс за доставка на
Коментари Харесай

Водещи световни военни сили залагат на леки танкове

В рамките на оповестения от Делхи конкурс за доставка на леки танкове Русия ще предложи на Индия осъвременени самоходни противотанкови оръдия "Спрут-СДМ1 ", чиито държавни тествания към този момент завършват. Това заяви пред публицисти шефът на държавния монополист в оръжейните продажби Рособоронекспорт Александър Михеев, представен на 7 декември в сп. "Военное обозрение ".

Индийците ще получат и технологии, с чиято помощ сами ще създават обособени елементи за самоходните установки. Според Москва, през днешния ден "Спрут-СДМ1 " са единствените плаващи машини от този клас, освен това имат огневата мощност на главен военен танк. Те се преглеждат като любимец измежду оферираните модели, по-специално тъй като могат да стрелят с всички създавани в Индия муниции за танкове Т-72 и Т-90.

Същевременно с тези леки танкове ще бъдат снабдени съветските въздушнодесантни войски. Бойните машини са въоръжени със 125-мм оръдие, сдвоена с него 7,62-мм картечница и друга такава картечница, инсталирана на модул с дистанционно управление. Предназначени са за огнева поддръжка на войските, битка с бронирана техника на съперника, заличаване на негови опорни пунктове и отбранителни уреди, за войсково разузнаване и бойна защита.

Според индийски медии, Делхи счита да поръча огромна партида леки танкове, които да употребява във високопланинските си региони по границата с Китай. Преди година индийците сигнализираха, че Пекин трансферира в граничната зона свои леки танкове VT-4. А през юни т. година съветската организация АННА НЮЗ съобщи, че Китай въоръжава морската си пехота с леки танкове Type-15, каквито имаха до момента единствено сухопътните му войски, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Стратегията за рационализация на бойните машини, употребявани от армията на Съединени американски щати, планува по-специално едрокалибрени оръдия да се инсталират на леки машини. През идващите няколко години американските военни считат да разработят прототипи, които да превъзхождат аналогичните съветски модели и да трансформират характера на бойните дейности по суша, подпомагайки напредването на пехотата, писа на 4 декември "Нешънъл интерест ".

Пентагонът основава леки аналози на съветската бронирана техника, с цел да победи Русия при положение на война. Според американските военни, с цел да надвиеш Русия, би трябвало да имаш същите оръжия като нея, разясниха на другия ден изданията discover24.ru и "Аргументи недели ".

Експерти на "Нешънъл интерест " акцентират, че Русия залага на лека бойна техника. Особено са впечатлени от въздушнопреносимите танкове "2С25 Спрут-СД " - по данни от съветски източници, с тегло 20 тона и гладкоцевно противотанково 125-мм оръдие 2А75.

Руските машини могат да минават в дословен смисъл отвсякъде; спрямо тях американските "Ейбръмс " са много страшна мощ, само че поради голямото си тегло (62,5 тона за последната версия, бел. БТА) има риск да затъват на несъответствуващи терени и пътища; мостовете също са проблем, отбелязва discover24.ru.

Конструкторите от Съединени американски щати дават обещание обаче новите им леки танкове да обезпечават по-добра отбрана на екипажа от съветските за сметка на малко по-голямо тегло. Затова пък се възнамерява да бъдат по-маневрени, с по-малки габарити и по-голяма огнева мощност. Американските леки машини ще носят по-специално 120-мм оръдия XM360, за които към този момент се създават нови снаряди, гарантиращи по-голяма далекобойност.

Сайтът Globalsecurity.org прецизира, че главното оръдие на бъдещите танкове би трябвало да бъде нормализирано за пукотевица в придвижване, а оптиката и системата за надзор на огъня да са пригодени за интервенции при всевъзможни метеорологични условия и през нощта. В Русия прочее цитират оценки, съгласно които от техническо становище XM360, чийто план датира от 2002 година, са към този момент остарели.

По всичко проличава, че Пентагонът се насочва към идея за основаване на свръхмобилни сухопътни войски. Мисълта не е нова и военното ведомство на Съединени американски щати се опита да я претвори в каузи още предишния век, само че се отхвърли поради високата цена и неналичието на нужда след разпадането на основния съперник - Съветския съюз, написа "Аргументи недели ".

Днешната американска идея за бойни дейности залага на бригадни тактически групи, които имат потребност точно от мобилна, добре въоръжена техника, осигуряваща предимство при маневриране, припомня вестникът.

Възможността за бързо развръщане е от изключително значение в Европа, "където съветски сили сега може би са в непосредствена непосредственост до сили на Съединени американски щати или на НАТО ", показва "Нешънъл интерест ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР