В рамките на мащабна полицейска акция бе разкрита военизирана група

...
В рамките на мащабна полицейска акция бе разкрита военизирана група
Коментари Харесай

Можеше ли опитът за преврат в Германия да успее?


В рамките на огромна полицейска акция бе разкрита военизирана група " Граждани на райха ", възнамерявала държавен прелом в Германия. Доколко реален би могъл да бъде сходен опит?

Планът на 25-та арестувани и десетките им поддръжници изглеждаше явен: " По наши данни обединяването си е сложило за цел да отстрани съществуващия държавен ред в - свободния либерален ред, посредством принуждение и военни средства ". Така основният прокурор Петер Франк разказа аргументите, довели до огромна акция тази седмица против последователи на по този начин нареченото движение  " Граждани на райха ".

Това може да значи нахлуване против политици, взлом на Бундестага, събаряне на федералното държавно управление, разформироване на правосъдната система, приобщаване на военните. Възможно ли е сходно нещо в Германия, която има 75-годишна народна власт, конституция, постоянни структури и разделяне на управляващите?

" Държавата е добре предпазена, безспорното болшинство от жителите освен се усещат демократи, само че и считат, че демокрацията заслужава да бъде защитавана ", споделя пред Дойче Веле общественият психолог Андреас Цик  от университета в Билефелд.
Редакцията предлага
Тимо Райнфранк, ръководещ шеф на фондация " Амадеу Антонио ", която има за цел да укрепва гражданското общество против десния екстремизъм, удостоверява: " В Германия надали може да се реализира същински държавен прелом, държавният ред и конституцията са прекомерно солидни. "

Арестуваните не са инцидентни

И въпреки всичко: Цик, Райнфранк и доста други специалисти предизвестяват да не се подценяват задържаните и обвързваните с тях военизирани детайли. Групата е изключително рискова, предизвестява Себастиан Фидлер, представител на Социалдемократическата секта по въпросите на престъпността. , споделя специалистът по тероризма Петер Нойман.

Какво прави групата толкоз рискова? Една от аргументите е съставът ѝ, а друга - идеологията, която свързва нейните членове. 25-та, за които се твърди, че са възнамерявали преврата, явно принадлежат към общественост на екстремисти - измежду тях има " Граждани на райха "  и инакомислещи, отричащи меркие за битка с Ковид. 

Общото сред тях е, че отхвърлят демократичната държавна конструкция. И още: те не са от периферията на обществото. " Те са частично образовани, имат професии и могат да изградят редом общество. Така те могат в продължение на години да развиват затворена среда, съюзявайки се с други групи ", споделя Цик.

Опасност за върховенството на закона

. С други думи хора, които имат контакти, знания за демократичните институции и финансови запаси. Някои от тях имат и опит в боравенето с оръжие. По време на акцията са конфискувани голям брой оръжия.

Арестът на водача на заговорниците принц Хайнрих XIII

Това трансформира задържаните и техните поддръжници в заплаха за върховенството на закона, въпреки че те надали ще съумеят да го слагат на колене. " Преврат няма да стане, само че идеологически парчета могат да се насочат към различен тип екстремизъм, както и към центъра ", споделя Цик.

Защото всички тези хора са обединени от рискова идеологическа примес. Някои от тях имат вяра в страна в страната, която работи скрито, и се придържат към антисемитски конспирации. " Основното тук е и това, че идеологиите на доста от групите на процедура изискват събаряне на държавното управление, тъй като не признават формата на ръководство и демокрацията ", проучва Цик.

Пандемията и обвързваните с нея митинги способстваха за радикализирането на тази сцена, заключават доста специалисти. Някои хора са изгубили религия в демократичната страна и са станали податливи на псевдоборби за независимост и основаване на различна страна.

Нов феномен на " таен екстремизъм "

" Гражданите на райха "  например се занимават с въпроси като свободата и съпротивата и по този начин ангажират публичното внимание. " Протестите по време на пандемията сплотиха разнообразни групи от центъра на междинната класа, десния популизъм, десния екстремизъм, подмолно насочените и други среди посредством идеологиите на съпротивата и свободата ", споделя Андреас Цик.

Говорителят на Социалдемократическата партия по въпросите на престъпността Себастиан Фидлер предлага да се спре с лепенето на етикети на групи като " Гражданите на Райха "  и други сходни. " Не всички те са " Граждани на Райха ", не са типичен десни екстремисти, а нещо, което от известно време назовавам таен екстремизъм, в тази ситуация по-точно десен таен тероризъм ".

Отговор на тайните теории няма

А политиката и обществото явно към момента не са намерили отговор на този въпрос. Фидлер да вземем за пример счита, че страната и политиците към този момент схващат сносно по какъв начин протича радикализацията на десния екстремизъм и ислямизма и са основали съответните стратегии за дерадикализация. Но във връзка с тайните теории те към момента не са напреднали толкоз. Социалният психолог Андреас Цик също предлага да се проучват детайлно другите среди и по-късно да се създаде проект за предварителна защита.

И това наподобява по-належащо от всеки път: точно рецесиите в един комплициран свят могат да отхвърлен хората от демокрацията, която от време на време може да наподобява досадна и комплицирана, и да ги насочат към простите пояснения, с които примамват тайните теории. " Екстремизмът се трансформира, изключително по време на рецесия ", споделя Цик. " Обичайно гледаме към масата хора, само че дребните групи от вида на терористичните кафези са тези, които могат да дестабилизират една страна. "

 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР