В рамките на информационен ден, организиран от Министерството на иновациите

...
В рамките на информационен ден, организиран от Министерството на иновациите
Коментари Харесай

Български фирми с възможности за финансиране чрез Фонда на НАТО за иновации

В рамките на информативен ден, проведен от Министерството на нововъведенията и растежа, българската предприемаческа екосистема беше осведомена с нови благоприятни условия за финансиране посредством Фонда на НАТО за нововъведения . Събитието, извършено в столицата, очерта вероятностите пред български компании и научни институти за присъединяване в световни планове, целящи развиването на високотехнологични нововъведения в региона на сигурността и защитата .

Милена Стойчева. Снимка: МИР

Министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева посочи упоритостите на фонда да влага към 1 милиард евро за интервал от 15 години в поддръжка на новаторски компании, които създават проривни технологии. Сред основните области на интерес са изкуственият разсъдък, обработката на огромни данни, квантовите технологии, самостоятелните системи, биотехнологиите и галактическите проучвания.

„ Фондът за нововъведения на НАТО не е единствено финансов инструмент, само че и платформа за съдействие, която поддържа основаването на по-сигурно и стабилно бъдеще “, акцентира министър Стойчева. Тя прикани българските компании да се възползват интензивно от предоставените благоприятни условия и да приложат своя иновационен капацитет в основни софтуерни области .

Програмата планува уравновесено географско систематизиране на вложенията, като се стреми да подтиква развиването на нововъведения в разнообразни райони. Освен това, бяха разисквани и други стратегии за поддръжка на нововъведенията , в това число Програмата за нововъведения на НАТО – ДИАНА и Програмата „ Наука и бизнес “, които оферират спомагателни благоприятни условия за развиване на новаторски планове в бранша.

Информационният ден събра представители на Европейския съвет по нововъведения, специалисти от министерството, както и голям брой български компании , които показаха интерес към новите благоприятни условия за финансиране . Събитието акцентира уговорката на българското държавно управление да поддържа иновационния бранш и да способства за интеграцията на български компании и научни институти в интернационалните планове с висока добавена стойност.

Министерският съвет към този момент е взел решение за сключване на Споразумението на участващите сътрудници към Фонда за нововъведения на НАТО, което се чака да бъде утвърдено от Народното събрание , отваряйки пътя за българските иноватори към нови хоризонти на съдействие и развиване.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР