В работата на ЦИК липсва прозрачност. Зад протоколни решения например

...
В работата на ЦИК липсва прозрачност. Зад протоколни решения например
Коментари Харесай

В работата на ЦИК липсва прозрачност, сочи доклад

В работата на ЦИК липсва бистрота. Зад " протоколни " решения да вземем за пример остава прикрито разпределението на държавните средства за претендентите в предизборните акции. Това се показва в отчет за работата на изборната комисия, направен от Института за развиване на обществената среда.

Тези въпроси би трябвало да залегнат в основата на идни диспути за състава, числеността и метода на конструиране на ЦИК, както и за гарантиране на безпристрастността на нейните решения. Самите членове на комисията многократно са повдигали въпроса за незадоволителния административен потенциал, който да подкрепя работата им.

Екипът на Института за развиване на обществената среда (ИРПС) е прегледал протоколите от общо 174 съвещанията на ЦИК от началото на годината до 11.12.2023 година Докладът дава информация за присъединяване на членовете на ЦИК в съвещанията, тяхната дълготрайност, както и информация за членовете, събрали най-вече и минимум отсъствия. ИРПС заключва, че комисията би трябвало да се оправи със съществени ''хронични проблеми''.

Според обществената информация, Георги Баханов (от квотата на ГЕРБ) е отсъствал от най-вече съвещания – 36, а Емил Войнов (БСП) е с най-малко пропуснати съвещания –  6. Най-често отсъствията са " извинени " – заради потребление на годишен отпуск или по болест. Неучастието в съвещания не се отразява върху възнагражденията на членовете на комисията. Съгласно подадените от тях заявления към Регистъра на лица, заемащи висши обществени длъжности, бюджетът на ЦИК за хонорари на нейните членове за 2022 година е възлизал на към 1,8 млн. лева

В проведените 174 съвещания, членовете на ЦИК са дали своят вот 4504 пъти. Преобладаващата част от тези гласувания –  70,2% са били за така наречен ''протоколни'' решения. Тези решения на комисията не се афишират на уеб страницата на ЦИК, което значи, че нямат обществен темперамент. Такива да вземем за пример са свързани с писане на писма до разнообразни институции, отговори на запитвания от жители, установяване на възнаграждения по цивилен контракти, одобрение на транспортни и дневни разноски при командировки, основаване на нови секции на страницата на ЦИК и други, се споделя в отчета. Те нямат директно отношение към организацията на изборния развой, заради което с тях би следвало да се занимава администрацията на комисията.

Има обаче и ''протоколни'' решения, които засягат държавните средства за участниците в предизборните акции - т.нар. медийни пакети, които ЦИК разпределя към разнообразни снабдители на медийни услуги, подписали контракти за лъчение на платена реклама с партии и претенденти. Зад тези решения остава скрита информацията относно разпределението на средствата за пакети. Според ИРПС този проблем може да бъде решен със основаването на обществен указател с информация за разходването на бюджета за медийни пакети. Въпреки че комисията е разглеждала това предложение, все още тя не планува основаването на сходен указател.

Избирни специалисти доста пъти са повдигали въпроса дали числеността и структурата на комисията са задоволителни, или са нужни промени в правилника за активността на ЦИК и на администрацията ѝ. Видно от гласуванията  през годината, които преобладаващо са по организационни въпроси, и тази ЦИК не е основала нужния административен потенциал, който да подкрепя работата ѝ, макар че самите членове на комисията са признавали потребността от това. Интересно в това отношение е докладване от 29 май 2023 година На него е доказано по какъв начин дълги години, в несъгласие с условията на Изборния кодекс, комисията не е основала обучително звено, отговарящо за организацията и провеждането на образованията на членовете на изборните комисии, написа " Сега ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР