В пролетно-летния сезон често има проливни дъждове, които наводняват пътищата.

...
В пролетно-летния сезон често има проливни дъждове, които наводняват пътищата.
Коментари Харесай

След катастрофата, отнела живота на 19-годишния Феди Башур: Какво е аквапланинг, при каква скорост започва опасността и как де се предотврати рискът

В пролетно-летния сезон постоянно има проливни дъждове, които наводняват пътищата. Тъй като от време на време дренажите са запушени, на пътя има голямо количество вода, което провокира нежелания и рисков аквапланинг. Тестове на гуми, осъществени от финландското автомобилно списание Tekniikan Maailma демонстрираха, че в случай че гумите са износени, има риск от аквапланинг при ниски скорости, започващи от 75 км/ч. При най-хубавата нова гума взела участие в теста, аквапланингът стартира при 88 км/ч.
Освен това, тестванията изрично потвърждават, че при износени гуми спирачният път е до три пъти по-дълъг върху мокра настилка. Увредените гуми са измежду главните опасности за сигурност на придвижването по време на летния трафик. Сцеплението при износени гуми внезапно спада върху мокра настилка, което заплашва сигурността, изключително при рискови условия. Шофьорът има цялостната отговорност да следи износването на гумата и да следи положението на гумите.

За да предотвратят рисковите обстановки на пътя, водачите би трябвало постоянно да наблюдават положението и налягането на гумите, а освен по време на сезона за промяна. Безопасните летни гуми би трябвало да имат минимална дълбочина на протектора от 4 мм и да не бъдат на повече от 6 години. Гумите, които са били избрани за рискови все пак са изцяло законни, защото имат дълбочина на протектора над 1,6 мм. Летните гуми на Nokian улесняват инспекцията на дълбочината на протектора с патентования знак за безвредно шофиране и за аквапланинг, който отбелязва дълбочината с числа. Когато гумата остарява, нейните характерности също спадат, тъй че би трябвало да се има поради, че оптималният период на употреба е шест сезона. За коли, които се употребяват по-рядко, би трябвало да се уверите, че общата възраст на гумата е по-малко от 10 години.
Лесно е да ревизирате това на страницата на гумата, където можете да откриете годината на произвеждане. Страницата на гумата има четирицифрен код обозначаващ датата на произвеждане, където първите две числа демонстрират седмицата на произвеждане, а последните две – годината. Ако да вземем за пример кодът е 1717, тогава гумата е била създадена през 17 седмица на 2017 г.  За да увеличите сигурността и да спестите пари, би трябвало да се уверите, че гумата не се износва по необикновен метод. Гума, която се износва единствено от вътрешната или външната страна е симптом, че нещо не е наред. Често това е знак за прекалено ниско налягане, погрешен реглаж на гумите или износени амортисьори.

Необичайното изхабяване ще окаже директно влияние върху ръководството. Ако не действате в точния момент, износването може да доближи даже до каркаса или сърцевината на гумата и да го унищожи изцяло. Не забравяйте да проверявате равнището на налягане на гумите ви един път на всеки три седмици. Когато се подготвяте за по-дълги пътувания или преместване на тежки товари, е нужно да увеличите налягането съразмерно на товара. Много водачи се чудят за какво две гуми в комплект са доста по-износени от другия комплект.
Гумите на двигателните колела постоянно ще се износват два пъти по-бързо от другите две. Затова е нужно да сменяте предните си гуми със задните на всеки 8000 км или когато разликата сред дълбочината на предния протектор и задния е повече от 2 мм. Чрез периодично повтаряне на гумите, водачите могат да усилят експлоатационния живот, сигурността за себе си и за другите на пътя, а също и да спестят пари. Износването на гумите е мощно повлияно от транспортното средство, от стила на ръководство на водача и от неговата интензивност.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР