В проекторешението общинарите предлагат паметникът да бъде преместен в Музея

...
В проекторешението общинарите предлагат паметникът да бъде преместен в Музея
Коментари Харесай

На ход е и демонтажът на Альоша: Общинари от ПП-ДБ в Пловдив искат да стане до края на 2024

В проекторешението общинарите оферират паметникът да бъде изместен в Музея на социалистическото изкуство в София. Искат още да бъде разгласен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството към известния като " Альоша " паметник. Според съветниците на ДСБ сега това пространство е занемарено.

В претекстовете към предлагането основателите декларират, че паметникът е знак на окупацията на България сред 1944 -1947 година от Червената войска и също по този начин " на потиснатото национално достолепие ", както и че показва неправилно историческата действителност. Според вносителите премахването на паметника " Альоша " от върха на хълма Бунарджика е честен акт, който цели да уважи българската история, националното достолепие и жертвите на тоталитарния комунистически режим.

По думите на Владимир Славенски ДСБ - Пловдив има ясна и безапелационна позиция, че мястото на паметника следва да бъде преосмислено. Ние заставаме на страната на историческата истина и сме надълбоко уверени, че това е в полза на всички пловдивчани, а и на всички български жители, уточни той.

Според Йоно Чепилски паметникът " Альоша " се отличава мощно от другите монументи в града със своя голям растеж и мащаб. Това не е част от културната традиция и груповата памет на Пловдив, а неговият превес над другите монументи в града демонстрират безпрекословната власт на Съюз на съветските социалистически републики над България в тоталитарния интервал, разяснява той.

Очаква се предлагането да влезе в дневния ред на Общинския съвет в града на тепетата за сесията на 17 януари.

Идеята за демонтажа на " Альоша " не е нова, само че стана настояща около нарязването на фигурите на Паметника на Съветската войска в София. Още преди Нова година общинската съветничка от Демократична България Веселина Александрова разгласи желанието на групата от ПП-ДБ за промяна на пространството, където се намира монументът.

" Не приказваме изрично за ремонт. Говорим за промяна на пространството. През годините има най-различни хрумвания за това какво може да се случи на мястото на Альоша. Има хрумвания за смяна на статуята, тъй че тя да изобразява Васил Левски ", разяснява общинската съветничка.

В навечерието на Рождество и от пловдивската организация на " Да, България " поддържаха концепцията. " Mястото на Альоша е в музей - в музея на историята ни! " Да, България - Пловдив " показва безапелационната си поддръжка за преместването на пропагандните знаци на Червената войска, възхваляващи завладяването ни от Съюз на съветските социалистически републики и тоталитарен режим, разгласен за незаконен преди 23 години. Альоша се извисява на хълма над целия Пловдив, а в подножието му е скромният паметник на Левски! Това акцентира още повече контраста сред двата признака: на непозната военна окупация и българския народен блян за независимост и самостоятелност. Крайно време е да предприемем дейности за преместването на пловдивския червеноармейски знак, разделящ общността на пловдивчани, и направен по руски план и диктовка ", обявиха от партията в нарочна позиция.

Възраждане " е изрично срещу премахването на Паметника на Съветската войска в Пловдив, по-известен като " Альоша ", обявиха общинските съветници от партията в реакция на предлагането. " Считаме, че сега няма значително разделяне в обществото по тематиката. Голямото болшинство от жителите са за съхранението на " Альоша ", показват от партията на Костадин Костадинов. От групировката оферират въпросът да бъде подложен на референдум.

Остра дискусия се развихри и точно на Нова година, когато в обществената мрежа се завъртяха фотоси на десетки младежи, изкачили хълма и решили да честват в подножието на монумента. Защитниците на паметника го разтълкуваха, че младежите бранят монумента, а радетелите за преместването му разясниха, че просто са избрали мястото, като по-екзотично, с цел да честват и да гледат града от горната страна.



Паметникът на Съветската войска " Альоша " е гранитна скулптура с височина 10,5 м, която се издига на върха на хълма Бунарджик. Открит е публично през 1957 година. Изобразява изправен руски боец, държащ картечен револвер " Шпагин " с цевта надолу. Прототипът на статуята е съветският боец от Трети украински фронт Алексей Иванович Скурлатов. Скарлатов е едвам 19-годишен, когато стъпва в Пловдив през 1944 година През 1982-ра, съвсем 40-години по-късно, той се завръща в града и е почетен със званието званието почетен жител. Неговата щерка също е посещавала страната по покана на пловдивчани. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР