В проекта за нов Закон за частната охранителна дейност са

...
В проекта за нов Закон за частната охранителна дейност са
Коментари Харесай

Частните охранители обвиниха МВР в нелоялна конкуренция

В плана за нов Закон за частната охранителна активност са заложени голям брой нарушавания на българското и на европейското законодателство, съобщи пред БНР изпълнителният шеф на Индустриален клъстер "Сигурност " Татяна Иванова.

Проектът е импортиран от Министерския съвет на 2 август в Народното събрание. Той урежда изискванията и реда за частна охранителна активност, административното контролиране и надзор.

Със законопроекта, както и до момента, се открива лицензионен режим за частната охранителна активност.

Проектът планува ново видово разделяне на бранша. Предвидено е създаване на подзаконов нормативен акт, с който детайлно за всеки един тип активност да се регламентират минимални условия за сигурност и сигурност на охраняваните обекти, в това число за техническо съоръжение, моторни транспортни средства и личен състав с професионална подготовка.

Татяна Иванова разяснява, че планът „ е комплициран още във философията си “. Тя посочи, че е употребена терминология, която съгласно нея не подхожда на термините, употребявани в изключенията на Директивата за услугите, в Закона за Евростат и от Национален статистически институт.

Секторът е срещу министърът с разпоредба да дефинира минимални условия за сигурност и сигурност.

Иванова не е съгласна и със записаното наложителното условие за принадлежност на охранителната компания към професионално съдружие на лица, извършващи частна охранителна активност.

„ Правото на сдружаване е също правилник на Конституцията и на Конвенцията на интернационалната организация на труда. По този метод се лимитира и правото на стопанска активност, тъй като без лиценз не можеш да извършваш тази активност “, счита шефът на Индустриален клъстер "Сигурност ".

„ Охранителните компании не са звено в Министерство на вътрешните работи, с цел да бъде активността им регламентирана с разпоредба на министъра “, счита Иванова. Тя акцентира, че пълномощията на охранителите не са увеличени с новия закон, само че административната тежест е.

„ Опасността от наказателна процедура против България, тъй като ще сезираме Европейската комисия, ще е доста огромна “, предизвести тя.

Около 700 са фирмите в бранша, а издадените лицензи – над 3000. Заедно с администрацията, заетите са над 120 хиляди

„ Ние сме изпратили нашето мнение в комисиите в Народното събрание. Ако не се одобри, идната процедура е сезиране на Европейската комисия и наказателна процедура против България “, разяснява тя.

Междувременно представители на бранша разясниха плана на конференция в БСК.

Проектът на нов Закон за частната охранителна активност (ЗЧОД) не е подложен на оценка на въздействието и на наложителното публично разискване, настояват фирмите, представени от пресцентъра на работодателската организация.

Те се притесняват, че активността им се визира и от Проекта за промени в Закона за Министерство на вътрешните работи, защото се вкарва опция за осъществяване на действия по защита и на лица, работещи по трудово правно отношение, се изтъкнали участниците.

Според тях Министерство на вътрешните работи ще стане директен пазарен съперник на частните компании и тази конкуренция е нелоялна, защото Министерство на вътрешните работи лицензира и управлява активността на компаниите за защита.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР