В продължение на повече от хилядолетие египетските фараони са строили

...
В продължение на повече от хилядолетие египетските фараони са строили
Коментари Харесай

Защо древните египетски фараони спират да строят пирамиди?

В продължение на повече от хилядолетие египетските фараони са строили пирамиди и постоянно са били погребвани под или в тях. Данни за създаване на солидните монументи има от времето на Джосер (управлявал през 2630-2611 година прочие Хр.) до това на Яхмус I (управлявал през 1550-1525 година прочие Хр.), който построява последната известна фараонска пирамида в Абидос. Тези емблематични уреди са показвали властта и благосъстоянието на владетелите и са разпространявали техните религиозни вярвания. Защо тогава античните египтяни стопират да строят пирамиди?

След ръководството на Яхмус фараоните стартират да бъдат погребвани в Долината на царете покрай античната египетска столица Тебес, която през днешния ден е Луксор. Не е напълно ясно за какво е прекъснато построяването на пирамиди, само че е допустимо фактор да са били съображенията за сигурност, написа LiveScience.

" Има доста теории, само че защото пирамидите неизбежно са били ограбвани, преместването на погребенията в далечна котловина и с доста защита на некропола евентуално е изиграло роля ", споделя Питър Дер Мануелян, професор по египтология в Харвардския университет.

" Още преди да се откажат от тези монументи, египтяните са спрели да слагат погребалната камера под пирамидата. Последната владетелска пирамида - тази на Яхмус I в Абидос - е била с погребална камера на повече от 0,5 км разстояние зад нея, по-дълбоко в пустинята ", добавя Ейдън Додсън, професор по египтология в Бристолския университет.

Естествената топография на Долината на царете може да изясни за какво тя се е трансформирала в желано място за царски гробници. Тя има връх, който наподобява малко на пирамида. Така в прочут смисъл всички фараони са траяли да бъдат погребвани под тип пирамида.

Това, че Луксор става столица на Египет по време на Новото царство (1550-1070 година прочие Хр.), също може да е изиграло роля за упадъка на строителството на пирамиди. " Районът е прекомерно стеснен в пространството, има и доста неравности ", споделя Додсън. С други думи, античната столица може да е била прекомерно дребна и комплицирана в архитектурно отношение, с цел да послужи като дом за нови пирамиди.

Религиозните промени, които слагат акцент върху построяването на гробници подземен, са друга допустима причина египтяните да се откажат от огромните пирамиди. По време на Новото царство концепцията за нощното пътешестване на владетеля през подземния свят става извънредно известна, а това изисква комплицирани проекти на гробниците, издълбани в скалите подземен. Подземните гробници в Долината на царете дават отговор добре на тази идея.

Исторически извори също по този начин сочат, че богатите египтяни са продължи да си вършат пирамиди дълго откакто фараоните изоставят тази процедура.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР