В продължение на повече от десетилетие марсоходът Кюриосити изследва кратера

...
В продължение на повече от десетилетие марсоходът Кюриосити изследва кратера
Коментари Харесай

На Марс е имало вода много по-дълго време, отколкото учените са предполагали

В продължение на повече от десетилетие марсоходът " Кюриосити " изследва кратера Гейл на планетата Марс и проучва минералите на повърхността му. Кратерът е с диаметър 154 км и се намира южно от марсианския екватор. В него има планини с височина над 5 километра, построени на пластове от езерни и речни седименти, а по-късно от пустинни седименти, донесени от марсианските ветрове през интервала, след като планетата е пресъхнала.

Учените постоянно са се интересували от този регион, защото считат, че геологията му демонстрира, че може да е бил езеро. Но освен фактът, че на Марс е имало вода, вълнува учените. Те считат, че изображенията от " Кюриосити " демонстрират, че на алената планета е имало вода доста по-дълго време, в сравнение с са предполагали до момента. Те също по този начин считат, че е имало доста повече вода, в сравнение с са считали в началото. Това се дължи на необикновените формирания в скалите и седиментите, открити на непредвидени места в кратера. 
Ние разбираме, че в ранната история на Марс е имало вода. Но по-късно преди 3 милиарда години Марс е пресушен. И това се е случило почти в това време, когато на Земята се е развил животът. Смятаме, че тогава фактически е могло да съществува живот и на Марс.
Д-р Стивън Банъм, водещ създател на проучването, Имперски лицей Лондон

Според учените тези факти означават, че животът на Марс е почнал своето развитие наедно с живота на Земята. Банъм добавя обаче, че до момента в който на Земята изискванията на околната среда са траяли да бъдат удобни за живота, на Марс те са се влошили.
Марс е почнал да губи атмосферата си и почнал да пресъхва. Така че цялата тази вода, която е била на повърхността, е почнала да се изпарява и да изчезва в атмосферата, а по-късно и в космоса.
Д-р Стивън Банъм, водещ създател на проучването, Имперски лицей Лондон

Марсоходът " Кюриосити " продължи да разкрива тайните на алената планета дълго откакто се очакваше апаратът да изгасне. Очаква се той да може да продължи мисията си поне още няколко години и да разкрие още от тайните на червената планета.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР