В продължение на почти един век посетителите идват в Третяковската

...
В продължение на почти един век посетителите идват в Третяковската
Коментари Харесай

Путин подарява исторически съкровища на църквата

В продължение на съвсем един век посетителите идват в Третяковската изложба в Москва, с цел да се възхитят на съвършената естетика на най-известната съветска икона: " Троица " , нарисувана през Средновековието от Андрей Рубльов.

Почти 600-годишната творба , изобразяваща трима ангели, е един от най-разпознаваемите съветски шедьоври в света.

Миналия месец обаче президентът Владимир Пути н съобщи историческата икона на Руската православна черква, което е последният знак за засилващия се съюз сред Кремъл и религиозните водачи , оповестява Агенция Франс Прес.

Предаването провокира митинг о т страна на реставратори и специалисти по история на изкуството, които предизвестяват, че извънредно нежната средновековна икона може да не оцелее отвън стените на Третяковската изложба.

Това се случва в миг, когато р уската атака в Украйна продължава към този момент втора година, а патриарх Кирил поддържа нападението и декларира, че гибелта в Украйна " измива всички грехове ".

Лев Лифшиц, един от водещите специалисти по история на изкуството в страната, предизвести, че " Троицата " може да бъде унищожена, и съобщи, че съгласно него решението за предаването ѝ на църквата е политическо.
Той съпостави положението ѝ с това на болен човек.

" Ако внезапно извадите тежко болен човек от интензивното поделение, какво мислите, че ще се случи? "

Някои политически наблюдаващи настояват, че ходът на Путин е духовно решение, подбудено от сложната обстановка на фронтовата линия в Украйна.

" Все още няма победа ", споделя политическият анализатор Георги Бовт. " Всичко, което остава, е Путин да помоли Бог за помощ. "
С протакането на военната акция на Москва в Украйна съветските управляващи са все по-склонни да предадат набожен аспект на настъплението.
Шедьовърът е нарисуван за сегашната Троицка лавра на Свети Сергий, намираща се в град Сергиев Посад край Москва.

След болшевишката гражданска война от 1917 година руските управляващи трансферират през 1929 година творбата в Третяковската изложба.

Църквата заяви, че иконата ще бъде изложена първо в катедралата " Христос Спасител " в Москва, след което ще се върне в историческия манастир в Сергиев Посад. Религиозните водачи упорстват, че разполагат по всевъзможен начин, с цел да запазят скъпата икона.
Това е второто прекачване на национално богатство в църквата през последните седмици.

Музеят " Ермитаж " в Санкт Петербург заяви, че различен съветски манастир ще получи сребърния саркофаг на Александър Невски, феодален княз и народен воин.

Директорът на Ермитажа Михаил Пиотровски , който похвали настъплението в Украйна, съобщи, че това е верен ход " в този геополитически миг ".

" Днес сакралното значение на паметника е по-важно от неговата художествена стойност ", сподели той пред кореспонденти.

В помощ на съветските владетели

В знак на това, че църквата няма да търпи инакомислие, патриарх Кирил уволни и в профил от духовнически ранг свещеник, оглавяващ експертния съвет по църковно изкуство към Московската патриаршия, който съобщи, че сигурността на иконата е от първостепенно значение.
В диалог с Агенция Франс Прес преди уволнението си протойерей Леонид Калинин съобщи, че " законното място на иконата е там, където е нарисувана ".
Застанал в богато украсената московска черква, духовникът приветства обстоятелството, че Путин, някогашен разузнавач на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), " се обръща към светините в сложни и съдбовни моменти ".

Като връща иконата на църквата, Путин желае да " върне Русия към нейната същина ", добави той.

Путин се пробва да показа настъплението в Украйна като борба против упадъчния Запад и употребява религиозни знаци, с цел да провокира поддръжка.

Кремъл заяви, че по време на рядкото си посещаване в окупираната Южна Украйна през април съветският президент е подарил на бойците копие на историческа икона.

Лифшиц съобщи, че " Троицата " е пособия на съветските владетели в сложни времена.

" Съзерцаването на " Троицата " на Рубльов е помогнало на съветските князе да преодолеят враждите ", сподели той.
Според националната легенда Йосиф Сталин, безмилостният деспот на атеистичния Съветски съюз, също е търсил божествена помощ в епичната борба на страната против нацистка Германия.

Според един от известните легенди, в опит да избави Москва от приближаващите немски войски през 1941 година, аероплан с икона прелита над съветската столица. Две години по-късно Сталин се среща с религиозни водачи и благославя съдействието сред църквата и руското държавно управление.

Необосновани опасности

Най-известната творба на Рубльов е напускала Третяковската изложба единствено няколко пъти, в това число по време на Втората международна война, когато е била евакуирана на безвредно място.

През 2022 година иконата пътува назад към Троицката лавра на Свети Сергий за религиозни тържества.
Експерти по изкуство настояват, че творбата е претърпяла обилни вреди при краткотрайното ѝ пренасяне.

Лилия Евсеева, изкуствовед в Музея на съветските икони в Москва, съобщи, че в случай че иконата напусне вечно Третяковската изложба, " бъдещите генерации няма да я видят в настоящето ѝ положение ".

След публичното неодобрение представителят на Путин Дмитрий Песков съобщи, че иконата ще бъде изложена в катедралата " Христос Спасител ", където специалисти ще вземат решение за бъдещата ѝ реституция.
Експертите по изкуство са безапелационни, че творбата не би трябвало да напуща музея.

Дори членовете на Руската академия на науките нарушиха мълчанието си, като обявиха, че иконата не трябва да бъде местена " даже за къс интервал от време ".

В отворено писмо до министъра на културата те декларират, че единствено музей може да подсигурява опазването на " Троицата " на Рубльов.

" Шедьоврите на съветската иконопис и националните съкровища не би трябвало да бъдат излагани на непростим риск ", се предизвестява в писмото.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР