В продължение на няколко десетилетия разходите на Русия за НИРД

...
В продължение на няколко десетилетия разходите на Русия за НИРД
Коментари Харесай

Как да се преодолее технологическият васалитет?

В продължение на няколко десетилетия разноските на Русия за НИРД (Научно-изследователска и развойна активност, ред.) като % от Брутният вътрешен продукт остават на същото равнище [в Русия, бел.ред. Поглед]. За да се реализира софтуерен суверенитет, те би трябвало да бъдат доста увеличени. Предишните опити за това бяха несполучливи, само че през последните три години вложенията в този бранш означиха растеж.

„ През 2022 година нашата компания усвои рекордно количество научноизследователска и развойна активност, което приближи два % от приходите “, споделя Владимир Антонов, изпълнителен шеф на " Четра " (производител на индустриално съоръжение: булдозери, тръбополагачи, багери и др.).

„ В резултат на това сме произвели повече прототипи от всеки път. През 2023 година наклонността продължава: разноските за научноизследователска и развойна активност ще възлязат на повече от 300 милиона рубли ", съобщи още той.

Нашите събеседници от индустриалния и инженерния бизнес удостоверяват, че вложенията в научноизследователска и развойна активност порастват. Строго видяно, има справедливи аргументи за това.

Ограниченията върху доставката на разнообразни материали, машини, съоръжение и останалата част от листата накараха съветската промишленост да се изправи пред нуждата да търси сурогат.

Да, допустимо е да „ довлачите “ нещо посредством успореден внос, само че колкото по-напред, толкоз по-трудно. Купуването от производители от другарски страни до момента избавя обстановката, само че колкото по-малко са доставчиците, толкоз по-големи са техните апетити: бизнесът си е бизнес и в случай че има опция да се вършат пари от покупател, който няма при кого различен да отиде, тогава за какво да не се възползвате от него?

Така че би трябвало да произвеждате сами. Това в действителност " Експерт " под една или друга форма не се уморява да повтаря от година на година. Но надалеч не всичко може да бъде стартирано единствено с едно тракване на пръста - научноизследователската и развойна активност е незаменима.

И при тях всичко не е толкоз положително при нас: разноските на съветските компании за научноизследователска и развойна активност са доста по-ниски от тези на техните задгранични съперници.

И за какво да измисляте нещо, в случай че можете да купите нещо, което към този момент е изобретено: какъв е смисълът да си припомняте високоскоростния трен " Сокол ", в случай че можете да си купите " Ястреб " от Германия? Или да развиете лична авиационна промишленост, в случай че има Boeing и Airbus?

Така живеехме, насочвайки единствено към 1% от Брутният вътрешен продукт за научноизследователска и развойна активност. И това макар обстоятелството, че страните, които ни доставят влакове, самолети и доста други, харчат най-малко два пъти повече за тези цели - от 2% от Брутният вътрешен продукт.

Израел е отпред: съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз, повече от 5,5% през 2021 година По отношение на парите Русия влага в научноизследователска и развойна активност с порядък по-малко от Съединени американски щати, международен водач по този индикатор (709 милиарда $ през 2021 г.).

И което също е значимо, в най-развитите страни делът на бизнес бранша в общото финансиране на НИРД е 80%. В Русия към 30%.

Бягане на едно място

През 2011 година беше призната тактиката за новаторско развиване на Русия до 2020 година Документът допуска, че разноските за научноизследователска и развойна активност през 2020 година ще възлизат на 3% от Брутният вътрешен продукт.

В същото време делът на бюджетните разноски за тези цели последователно намаляваше от 69% през 2010 година до 43% през 2020 година А делът на извънбюджетното финансиране (четете: бизнес), надлежно, ще нарасне до 57%.

Не се получи: и двата индикатора продължиха да се двоумят при стойностите, закрепени все още на приемане на програмата.

В края на 2019 година държавното управление приема резолюция, която коментира механизма за даване на дотации от федералния бюджет за финансиране на НИРД.

Според Министерството на индустрията и търговията в границите на този документ за три години са подкрепени 342 плана на обща стойност 48,9 милиарда рубли.

Освен това 2022 година беше най-„ шокиращата “ година: тогава бяха подкрепени 169 плана с обща сума на съфинансиране от 35,3 милиарда рубли. Значителна сума - 7,68 милиарда рубли - падна върху планове, свързани с производството на LNG (втечнен естествен газ).

Като цяло през последните три години главните бенефициенти във връзка с броя на финансираните планове са автомобилната промишленост (43 проекта), нефтеното и газовото инженерство (26), пътното и комуналното строителство (26), тежкото машиностроене (22 проекта).

Очакваните доходи на предприятията въз основа на резултатите от продажбата на създаваните артикули ще бъдат повече от 200 милиарда рубли, пресметна министерството, отбелязвайки, че акцентът е подложен върху „ бързи “ планове, където стадият на научноизследователска и развойна активност лишава година и половина до две години, а срокът за влизане в серийно произвеждане е от три години.

Освен това в границите на държавната стратегия „ Научно-технологично развиване на Руската федерация “ се дават дотации за основаване на базови технологии за произвеждане на предпочитани електронни съставни елементи, радиоелектронно съоръжение и уреди за произвеждане на електроника. Тук 308 плана получиха поддръжка на обща стойност съвсем 83 милиарда рубли.

През 2022 година са финансирани и 67 плана, ориентирани към създаване, основаване и въвеждане в серийно произвеждане на корабни съставни елементи на обща стойност 3,44 милиарда рубли.

Общо в Русия има към 200 инструмента за поддръжка на софтуерни нововъведения, в това число научноизследователска и развойна активност.

През април тази година в Тула се организира съвещание на Президиума на Държавния съвет под председателството на Владимир Путин. Темата е развиването на промишлеността под наказания. Губернаторът на Тулска област Алексей Дюмин показа предложенията, създадени в ръководената от него Комисия по промишлеността към Държавния съвет.

Между другото, той сподели, че разноските за научноизследователска и развойна активност би трябвало да възлизат на 1,5% от Брутният вътрешен продукт през 2024 година и към 3% през 2030 година

Това, както означи Дюмин, е належащо за осъществяване на задачата, сложена от президента: Русия би трябвало да влезе в десетте най-големи страни в света във връзка с научноизследователска и развойна активност.

А през май държавното управление одобри Концепцията за софтуерно развиване на Руската федерация, която допуска, че до 2030 година ще има „ нарастване на вътрешните разноски за научноизследователска и развойна активност (в съпоставими цени) с минимум 45% “. С други думи, от 1% от Брутният вътрешен продукт разноските за научноизследователска и развойна активност ще набъбнат до към 1,5%.

Кой е по-голям?

Разликата в размера на средствата, отделяни за НИРД от фирмите от действителния бранш, е много огромна - някъде е 1% от приходите, а някой регистрира съвсем целия приход на предприятието във финансирането на НИРД.

Така групата компании Енергоконтракт, производител и разработчик на високотехнологични персонални защитни средства, харчи към 1% от приходите си за научноизследователска и развойна активност.

От 2014 година до 2022 година общата инвестиция възлиза на повече от 1 милиард рубли. Според Алексей Егоров, шеф по научноизследователска и развойна активност, през последната година и половина цената на този продукт се е удвоила.

В Градска канализация " Инжинеринг " +, основана точно като развоен център в региона на технологиите и нововъведенията, до 85% от приходите отиват за НИРД. " Инженеринг + " създава артикули за медицински организации, просветителни институции, превоз и телекомуникации.

Компанията " Моторика " се занимава с разработка и произвеждане на роботизирани функционални протези за ръце (вижте „ Как да свирите на китара с киберръка “, „ Експерт “ № 7 за 2021 г.). Компанията твърди, че през днешния ден разполага с най-широката гама протези за горни крака в света.

Задържането на позиции на пазара изисква непрекъснато възстановяване на продуктите, въвеждане на нововъведения. Обещаващо направление е потреблението на изкуствен интелект за решение на една от основните задания на актуалното протезиране - натурализирането на ръководството на протезата.

Сега, с цел да контролирате фината моторика на ръката, първо би трябвало да програмирате придвижванията на всеки пръст в приложението на вашия смарт телефон. " Моторик " има намерение да направи ръчното ръководство интуитивно, като че ли човек няма пострадване. Планът е още през идната година да бъде пусната система за ръководство на протези, основана на изкуствен интелект.

Андрей Давидюк, общоприет шеф на " Моторика ", споделя, че годишните разноски за научноизследователска и развойна активност възлизат на 20-22% от приходите. Освен това във физическо изражение те порастват от година на година с един и половина до два пъти.

Компанията е получила грантове от Фондацията за поощряване на нововъведенията три пъти от 2016 година насам, а също по този начин е получила грант от Руската научна фондация. Те са удовлетворени от съдействието: направените разработки се употребяват интензивно в серийни модели на протези.

„ Имаме два типа научноизследователска и развойна активност: външни и вътрешни проучвания “, споделя Олга Квашенкина, специалист в бизнес клуба " Атланта ", основен изпълнителен шеф на SNDGroup, началник на НТЦ НМиТЕП(Научно-технологичен център „ Невропрогнозиране на материали и технологии на електронната промишленост “, СПбПУ).

- " В момента външните НИРД носят от 20 до 30 % от приходите на компанията. Останалите 70-80 % от бюджета са за продажби, произвеждане и обвързваните с тях процеси ", споделя тя.

" Оставяме към 10 % от чистата облага за вътрешна научноизследователска и развойна активност. Това се прави, с цел да подобрим нашите лични артикули: ние организираме както вътрешно изследване, по този начин и плащаме на други компании да го създадат. "

Според Олга Квашенкина компанията има три посоки на активност. Първото е създаването на материали за електрониката. Съвместно с китайски сътрудници се работи за основаване на технология за произвеждане на чист силиций. На съветския и китайския пазар са въведени редица материали: за монтаж на електроника, за слагане на огромни съставни елементи на електронно съоръжение, за уплътняване и други

В рамките на второто направление са употребявани източници на високо напрежение и ниско напрежение, преобразуватели на ток, непрекъсваеми токозахранвания - създава се всичко обвързвано с електроснабдяването.

И третата област е инженерството: артикули и технологии, които усъвършенстват успеваемостта на производството. Както отбелязва Олга Квашенкина, във връзка със глобите има повече поръчки за създаване на съоръжение за произвеждане от нулата.

Според изпълнителния шеф на инженерния център на концерна Руселпром (производител на електрически машини и задвижвания) Антон Бедекер, разноските за научноизследователска и развойна активност в центъра в този момент възлизат на към 30% от приходите. През последните две години те са нарастнали с 40%.

Най-обещаващите артикули за концерна, в чието развиване се влага, са електрически задвижващи и кормилни колони (ЕДРК) за корабостроенето, честотни преобразуватели за високо и ниско напрежение. Работи се и по замяна на вносни решения за минно-обогатителни комплекси: електродвигатели за мелници, минни подемници, взривобезопасни мотори.

„ Много компании попаднаха в клопката да преминат към артикули от европейски и американски снабдители и да отхвърлят да развиват съветски производители ", споделя той.

" За страдание, някои от тях, откакто са оживели една година, в този момент минават към продуктите на китайски снабдители - те скачат от една игла на друга “, отбелязва Антон Бедекер.

При осъществяване на научноизследователска и развойна активност компанията се употребява с поддръжка от страната, като получава грантове и дотации.

В същото време, отбелязва Антон Бедекер, постоянно работата се прави съгласно потребностите на съответни предприятия, само че фактът, че страната взе участие във финансирането им, не води до отговорност на евентуалния консуматор.

„ Тоест няма обезпечена поръчка, ние влагаме в развиването на това, което потребителят евентуално ще стартира да купува в Китай, и просто ще си губим времето. Надявам се, че страната ще поддържа съветските производители тук. "

Значително нарастване на разноските за научноизследователска и развойна активност – плюс 74% през 2022 година по отношение на 2021 година – записва " Скаут ", производител на сателитни системи за наблюдаване на превоза.

В края на годината вложенията в научноизследователска и развойна активност възлизат, съгласно Андрей Трофимов, основен изпълнителен шеф на компанията, на 51% от приходите.

Както споделиха на " Експерт " в Министерството на индустрията и търговията, съгласно Единната държавна осведомителна система за счетоводни проучвания, разработки и софтуерни работи за цивилен цели (ЕГИСУ НИОКТР), общият размер на финансирането през 2022 година възлиза на 787,1 милиарда рубли. Освен това по-голямата част от тази сума - 668,4 милиарда рубли - е от федералния бюджет.

Министерството означи, че от 2019 година насам се следи нарастване на интереса към научноизследователска и развойна активност от страна на частния бранш: за три години разноските са се нараснали 1,9 пъти.

Като цяло обаче разноските за научноизследователска и развойна активност са се нараснали с 2,73 пъти, което се дължи на нарастване на финансирането от страната (2,97 пъти). Така тя към момента остава главният състезател в този бранш.

Все отново има възможност до края на тази година обстановката въпреки всичко да се промени и вложенията от бизнеса да порастват повече, в сравнение с от бюджета, макар че не би трябвало да има катурване на пирамидата, при което страната престава да бъде главен вложител в НИРД чака се бързо.

Във връзка с науката

Важен съставен елемент в процеса на основаване на нови артикули е работата на индустриални и инженерни компании с университети. Сътрудничеството нормално върви в две направления.

Първо, предприятията, които се интересуват от личния състав, „ влачат “ студенти към практиката си с вероятност за по-нататъшна работа. И второ, те включват академични експерти за осъществяване на разнообразни задания в границите на настоящата научноизследователска и развойна активност като съизпълнители.

Според Владимир Антонов компанията работи с Чувашкия държавен университет във формат университет-студент-предприятие. Но МАДИ пое 3D сканирането като част от противоположното инженерство. Предприятието също имаше сходен опит в съдействие с МГТУ " Н. Е. Бауман ".

Много компании са изправени пред казуса с дефицита на експерти с нужната подготовка, които да се занимават с научноизследователска и развойна активност, заради което нямат опция да усилят размера на тази работа, макар че има потребност.

„ Предвидихме тази обстановка и започнахме да работим с университетите преди повече от четири години “, споделя Антон Бедекер.

„ В момента ние участваме интензивно в образователния развой на студенти от няколко университета и също по този начин организираме взаимна научноизследователска и развойна активност с университети. “

„ Лайфхак за всички предприятия, които желаят да взаимодействат с университетите: търсете учени непосредствено посредством техните публикации в областите, от които се нуждаете “, споделя Олга Квашенкина.

Тя счита, че е належащо да се взаимодейства със чиновниците, а не с управлението на университетите, тъй като те постоянно даже не знаят какви гении работят за тях.

Обратното инженерство ви разрешава доста да намалите времето за пускане на производството на търсените артикули. Твърде дейното му потребление обаче може да докара до софтуерно закъснение.

Разглобете и сглобете

Решаването на казуса с обезпечаването на националната стопанска система с нужните артикули и материали не значи безусловно, че те би трябвало да бъдат създадени от нулата.

Тук е допустимо да се употребява подобен инструмент като назад или назад инженерство, когато артикул, който към този момент е създаден някъде, се разглобява, учи, върху него се сформира планова документи и по-късно се провежда производството. Инструментът е прочут и употребен от мнозина.

За неговото развиване през 2016 година в Русия беше основана Агенция за софтуерно развиване. От март предходната година Министерството на индустрията и търговията, взаимно с организацията, дава безплатни средства до 100 милиона рубли на разработчиците на планова документи, което в бъдеще ще разреши да се провежда производството на сериозни съставни елементи и материали.

Освен това при започване на април 2022 година оптималното равнище на съфинансиране за създаване на планова документи беше увеличено от 80 на 100%.

В края на 2022 година беше формиран лист от 348 продукта, нужни на съветската промишленост. Сред тях са лагери, генератори и електродвигатели, компресори и помпи, редица продукти в черната и стоманодобивната индустрия и тръбната индустрия, компютри и информационно съоръжение, нефтохимически артикули.

До момента организацията е класирала 637 евентуални реализатори и 538 евентуални продуценти. В развой на работа са 170 плана във висока степен на подготвеност.

„ Обратното инженерство е услуга, която стана доста известна през последната година “, споделя Олга Квашенкина.

- " По предписание клиентът има потребност от приключен артикул, има потребност " тук и в този момент ". Често това е просто невероятно с размера на финансирането, за което е подготвен съветският клиент ", прибавя тя.

Според Олга Квашенкина, в Китай междинната компания харчи приблизително към 500 милиона рубли във връзка с съветската валута за противоположен инженеринг: „ Естествено, има компании, които харчат в пъти повече, има и такива, които не харчат нищо ".

" В Русия е добре, в случай че една компания е подготвена да похарчи от три до пет милиона рубли. Веднага щом започнете да назовавате суми от 10-20 милиона, 90 % от компаниите се отхвърлят и стартират да търсят други възможности. Миналата година въведохме концепцията за двойно превръщане: когато 90 % от въведените данни се отхвърлят, само че по-късно към половината от тях се връщат ", споделя още Квашенкина.

Концернът " Руселпром " посредством реверсивно инженерство реши казуса с лагерите за задвижващи мотори, които преди този момент бяха закупувани в Испания (виж „ Руското корабостроене минава на лична електрическа енергия “, „ Експерт “ № 22 за 2023 г.). Очаква се производството на тези лагери да коства на компанията, в това число разноските за назад инженерство, не повече, в сравнение с в случай че бяха импортирани.

Според Антон Бедекер, компанията интензивно заема, учи продуктите на задгранични компании, от време на време изкупува оборудването, от което се интересува, за следващо назад инженерство.

„ Всяка фармацевтична компания, която работи в региона на заместването на вноса, прави назад инженерство - това е същността на процеса на основаване на лекарство, което главно съдържа същото количество интензивно вещество като истинското лекарство “, споделя Евгения Шапиро, общоприет шеф на ПСК Фарма.

" Генеричните медикаменти подлежат на не по-малко строги условия за качество и резултатност. Но за разлика от истинския артикул, създаването на генерично лекарство лишава по-малко време, защото тук производителят не би трябвало да изобретява нова молекула ", споделя още той.

Спестяването на време като мотив в интерес на противоположното инженерство се отбелязва и от Владимир Антонов: „ Наскоро една от най-големите компании в дърводобивната индустрия се обърна към нас за реинженеринг на ремонтни елементи за вносно съоръжение ".

" Как работи целият развой: вземаме употребена част, сканираме я благодарение на 3D устройства, създаваме документи и започваме произвеждане. Това доста понижава времето за изследване и рандеман ", изяснява Антонов.

Евгений Кловач, създател и основен изпълнителен шеф на групата компании " Инжинеринг " +, която също се занимава с назад инженерство „ по поръчка “, счита, че на сегашния стадий прехвърлянето на технологии и създаването на лични артикули, основани на тях, стават все по-актуални:

„ Обратното беше належащо на стадия на „ учене “, а в този момент е време да наваксаме задграничните сътрудници. По този път се движеха следвоенна Япония и актуален Китай. Струва ми се, че би трябвало да приемем най-хубавите международни практики. ”

Андрей Трофимов също не счита противоположното инженерство за предпочитан инструмент за основаване и възстановяване на продуктите на своята компания.

Но той отбелязва, че в някои случаи потреблението на необятно употребявани технологии и способи за решение на характерни проблеми разрешава да се понижат времевите и финансовите разноски в развиването на производството и да се реализира забележителен прогрес.

Александър Елинсън, основен изпълнителен шеф на изследователската и индустриална компания " Електрон " (проектира и създава диагностично здравно оборудване), счита, че в тяхната промишленост противоположното инженерство в множеството случаи е по-вредно, в сравнение с потребно. „ Взимате нещо и го пресъздавате, без да разбирате цялата логичност на работата – какво тъкмо се случва и по какъв начин. И когато би трябвало да извършите идната стъпка, пораждат компликации, защото не са добавени пълномощия в тази посока ".

" Следователно не виждаме световен смисъл в противоположното инженерство. Може би за артикули, които просто би трябвало да бъдат копирани един път, това е целесъобразно. Но не и за нашите действия. Нашата цел е да развием пълномощия и да създадем нещо свое ", споделя той.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР