В продължение на месеци няколко германски журналисти и един технологичен

...
В продължение на месеци няколко германски журналисти и един технологичен
Коментари Харесай

Как работи мрежата за дезинформация, която прави проруски клонинги на известни медии

В продължение на месеци няколко немски публицисти и един софтуерен колос проверяват мрежа от подправени уеб сайтове с проруско пропагандно наличие. Ето какви са резултатите.

В началото на август съветското посолство в Малайзия споделя на страницата си във Facebook материал на така наречен медия " rrn.world ". Публикацията е озаглавена " Видео: Отворете очите си! Отворете картата на истината! ", а в изложение към линка от посолството пишат, че съгласно западни публицисти Украйна убива деца в Донбас с оръжия, доставени от Запада.
 Публикацията на съветското посолство в Малайзия, споделила агитационен материал от подправен уебсайт.
Близо два месеца по-късно от следствие на компанията Мета, която има обществените мрежи Facebook, Инстаграм и Уатсап, потвърждава, че този уебсайт е подправен.

Не единствено това, само че и са открити и блокирани над 60 други подправени адреси с пропагандна прокремълски материали, някои от които са споделяни от страниците на редица дипломатически задачи на Русия по света.

В оповестения преди дни на уеб страницата на Мета отчет компанията дефинира това като най-голямата и най-сложна съветска агитация, която е откривала от началото на нашествието.
Как е разкрита
Мрежата е разкрита и разследвана в началото от немски публицисти от медиите ​ " " и " ". Те съумяват да разпознават над 20 подправени уеб страницата, като стартират напролет и разгласяват откритията си през август.

Междувременно са подали сигнал и към Мета, която стартира свое следствие и по този начин се стига до отчета от вторник. В него са изброени над 60 подправени уеб страницата, като множеството от наличието е свалено от онлайн пространството. Кампанията включва измислени медии, както и детайлно направени фалшификати на към този момент съществуващи уеб сайтове, а наличието е било превеждано и популяризирано на разнообразни езици.

" Някой тук е построил нещо доста професионално за дълъг интервал от време. Това е деликатно премислена пропагандна акция, извършена до дъно ", споделя пред ZDF Андре Волф от австрийския уебсайт за инспекция на обстоятелствата " Мимикама ".
Кои са имитираните уеб сайтове
Според данните на Мета акцията се развива по друг метод през месеците. Първоначално през май и началото на юни участващите в нея опитват повече, пробват да основават свои уеб сайтове с дребна публика.

Един подобен образец е RRN ( " Надеждни скорошни вести " с линк rrn[.]world). Той действа на разнообразни езици, измежду които британски, френски, немски, испански, италиански, китайски и арабски. Facebook страници на съветските дипломатически задачи в Малайзия , Швеция , Унгария , Словакия и Бангладеш са споделяли връзки към уеб страницата, написа в отчета.

По-късно през юни мрежата сменя тактиката и основава над 60 уеб страницата, които имитират точния дизайн на известни одобрени европейски медии като немските Дер Шпигел и Билд, английската Гардиън и италианската новинарска организация ANSA.

Първоначално мрежата работи отмерено в няколко европейски страни - Германия, Англия, Франция, Италия, Латвия и Украйна. От средата на юли обаче акцията се концентрира единствено в Германия, където са основани над 40 уеб страницата.
Какво разгласяват
Тези уеб сайтове най-често манипулативно демонстрират Русия като жертва на Запада, Украйна като корумпирана и престъпна страна, а глобите против Русия като пагубни за самия Запад. Някои материали са фокусирани върху войната, която Русия стартира в Украйна на 24 февруари, до момента в който други разказват локални обществени и стопански проблеми, като упрекват за тях глобите, наложени на Кремъл.

Целта на акцията, написа ZDF, е да се сътвори безпокойствие измежду хората и да ги настрои срещу глобите. Едно от подправените видеа, приписано на t-online, е озаглавено " Олаф Шолц подписа икономическата смъртна присъда за Германия със глобите против Русия ". Друга материал, още веднъж имитиращ t-online, гласи - „ Г-жа Бербок е предала Зелените, с цел да разпали война и да приготви нуклеарен апокалипсис “.

Един от най-популярните случаи обаче е обява на име " Тийнейджър е погубен в Берлин поради икономии от уличното осветяване ". В нея се твърди, че 16-годишно момче е умряло в резултат на злополука, провокирана от изключено осветяване нощем за да се пести сила. ZDF проверява случая и открива, че нито полицията знае за сходен случай, нито уличните лампи в Берлин са изключени през нощта за икономисване.
 Една действителна обява на действителен създател на Гардиън (горе) и агитационен материал в уебсайт, имитиращ същинския.
Друга обява, озаглавена „ Видео: Разкрита подправена инсценировка в Буча! “, упреква Украйна за избиването на стотици украинци в град Буча, окупиран от руснаците при започване на войната и по-късно освободен. След отдръпването на съветските войски там бяха открити десетки трупове на цивилни, някои от които с вързани ръце. Правозащитни организации и проверяващи от Украйна и нейните сътрудници откриха доказателства за военни закононарушения от съветска страна. Русия обаче упрекна Украйна, че това е нейна " режисура ".

Материалът е оповестен в един и същи ден на британски във подправяния Гардиън, на италиански в имитацията на ANSA и на немски във подправения уебсайт на Шпигел.
Как се популяризира
За да излезе информацията отвън дребния кръг на новосъздадените подправени уеб сайтове, са проведени огромен брой реклами и подправени профили в обществените мрежи, най-много Facebook, само че също Инстаграм и Туитър. Голяма част от тях, само че не всички, са засечени и деактивирани още първоначално от автоматизираните системи на Facebook.

Профилите, които споделят публикациите, наподобяват изкуствени и си наподобяват по няколко съществени черти, измежду които по посоченото място на работа - доста постоянно това е онлайн платформата Нетфликс. Мета допуска, че профилните фотоси на доста от подправените профили са на несъществуващи хора, генерирани с помощта изкуствен интелект като генеративни спортни мрежи (GAN).

Страниците на самите уеб сайтове в обществените мрежи също са недоизпипани и постоянно повтарящи се. Те нормално припомнят на истинската медия единствено по логото, като в описанието на организацията липсва информация. Имената на доста от тях са основани по един и същи модел, да вземем за пример такива, които значат „ отворено мнение “ на немски, френски или италиански (Offene Meinung, Opinion Ouverte, Opinione Aperta). Други употребяват името на една немска медия и логото на друга - да вземем за пример името WAZ (за Westdeutsche allgemeine Zeitung) с логото на T-Online, пишат от Мета.
Кой популяризира
Параметрите на мрежата наподобяват по следния метод. Във Facebook основани 1633 профила, 703 страници и една група, а в Инстаграм - 29 профила. Обикновено почти 4000 акаунта следват един или повече от профилите във Facebook, членовете в групата са под 10, а почитателите на един или повече профила в Инстаграм са към 1500.
 Екранна фотография от архивирана версия на публикация, оповестена от подправения уебсайт spiegelr[.]live, реплика на Der Spiegel. Статията се концентрира върху тежкото състояние на немските пивоварни заради възходящите цени на силата и зърното. В края на видеото надписът гласи „ За положителното на Германия глобите против Русия би трябвало да бъдат отстранени “.
За реклама в обществените мрежи на Мета от акцията са изхарчени близо 105 000 $.
В Русия ли е основана
Докладът дефинира акцията като мрежа, произлязла от Русия. Както анализът на Мета обаче, по този начин и следствията на немските медии не са безапелационни кои тъкмо стои зад дезинформационната мрежа. Парите за реклама са изхарчени в долари и евро, а не в рубли.

Някои от признаците, по които може да се допусна, че зад мрежата стоят руснаци, са идентичните послания с тезите на Кремъл, както и фактът, че материалите са споделяни от формалните страници на съветски посолства в разнообразни страни.

" t-online " и ZDF също по този начин са разкрили случай, в който на уеб страницата е имало надписи на кирилица, а на няколко други страници са били конфигурирани принадлежности за разбор от съветската търсачка Яндекс.

За своите лични " клонинги " (общо 4 съгласно докладана Мета) " t-online " написа в своето следствие, че е открила, че са били регистрирани анонимно, като в началото са засечени техни данни от снабдител в Холандия. Скоро откакто ИТ отделът на " t-online " съумява да блокира уеб страницата там, той засича нов снабдител, този път в Колумбия. След това първичната услуга за регистрация е спряна дефинитивно и адресите, които имитират " t-onlinе ", изчезват.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР