В продължение на години светът се фокусира върху ключов праг

...
В продължение на години светът се фокусира върху ключов праг
Коментари Харесай

Климатолози: Ако целите ни са да се защитим от „значителни вреди“, то те не са достатъчно добри

В продължение на години светът се концентрира върху основен предел на изменението на климата -ограничаване на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните равнища. Но даже и при този предел - който може да стартира да се нарушава през идващите пет години - милиони хора ще бъдат изправени пред " обилни вреди ", в това число гибел, разселване и дефицит на храна и вода, съобщавамеждународна комисия от откриватели.

В изследване, оповестено в списание Nature, представено от Си Ен Ен, групата от повече от дузина откриватели интегрира екологичната правдивост - концепцията, че климатичните прагове би трябвало да сведат до най-малко забележителните вреди - чрезнауката за климата. И с този стандарт те откриха, че светът към този момент е минал сериозните граници, оставяйки по-малко безопаснообитаемо пространство за живота на Земята.

Авторите откриват, че при 1,5 градуса по Целзий повече от 200 милиона души към момента могат да бъдат изложени на невиждани горещини, а повече от 500 милиона души ще бъдат изложени на дълготрайно повишаване на морското ниво. И съгласно тях главният предел на климата, който страните се ангажираха да реализират в Парижкото съглашение през 2015 година - подобен, който да подсигурява " безвреден и обективен " свят - би трябвало да бъде 1 градус по Целзий.

Но междинната температура на планетата към този момент се е покачила до към 1,2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните равнища, което към този момент е провокирало пагубни и смъртоносни промени в климата и времето, в това число по-екстремни горещи талази, наводнения и горски пожари, изменящи ландшафта.

" Науката ясно демонстрира, че сме изложени на риск от дестабилизиране на цялата планета и нейните животоподдържащи системи ", съобщи Йохан Рокстрьом, водещ създател на изследването и шеф на Потсдамския институт за проучване на въздействието на климата, както и съпредседател на Комисията " Земя ".

" За страдание, докторът ще ви каже, че се движим в неверна посока във връзка с съвсем всички живи съставни елементи, които построяват тази комплицирана, адаптивна, саморегулираща се система ", сподели той пред кореспонденти, като оприличи изследването на посещаване при доктор, а рецептата е " лист с количествено безвредни и обективни гранични условия, в които би трябвало да живеете, с цел да можете да се излекувате ".

Докато предходните научни старания за установяване на границите на Земята са били мощни и безапелационни, науката за климата в предишното е разглеждала изискванията, нужни за поддържане на стабилността на планетата, само че е изключвала справедливостта като основен съставен елемент, сподели Джойета Гупта, съавтор на проучването и откривател в региона на околната среда в Амстердамския университет.

" Ние твърдим, че няма безвредна планета без правдивост ", сподели Гупта, наблягайки, че включването на справедливостта в рамките на земната система понижава забележителните вреди за общностите и хората.

Изследването е " заслужен опит " да се разпознават и дефинират количествено човешките жертви, свързани с другите равнища на утежняване на околната среда, като да вземем за пример изменението на климата, съществуването на вода и биоразнообразието, сподели Ким Коб, климатолог от университета Браун, който не е взел участие в проучването, само че е водещ създател на последния отчет на Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации по изменението на климата.

" Този документ акцентира човешките загуби от избора на излъчвания, който вършим всяка година. Загуби, които ще продължат доста генерации в бъдещето, в случай че не се придвижим към въвеждане на излъчванията в сходство с най-амбициозните цели ", сподели Коб пред Си Ен Ен. Той също по този начин " дава спомагателни муниции на бранителите на климатичната правдивост, защото политиците се стремят да схванат по-добре по какъв начин продължаващото стопляне ще утежни съществуващите климатични несправедливости от район на район и през идващите десетилетия до епохи ".

Учените приканват държавните управления, бизнеса и политиците да се отнасят по-сериозно към рецесията, защото праговете на климата се нарушават, а светът се затопля.

" Намерението на този документ е да се опитаме да покажем, че и при 1 градус към този момент има доста вреди ", споделя Гупта. " Искаме да сме сигурни, че страните ще се отнесат към това допустимо най-сериозно ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР