В продължение на година и един месец правителството е одобрило

...
В продължение на година и един месец правителството е одобрило
Коментари Харесай

Кабинетът похарчил 2,7 млрд. лв. без санкция от парламента

В продължение на година и един месец държавното управление е одобрило спомагателни разноски в размер на 2,7 милиарда лева, разнообразни от гласуваните от Народното събрание. 52% от спомагателните пари са раздадени през декември 2017 година, като най-голямото перо са изключителните 1 милиарда лева за програмата за саниране. Това са част от изводите в дълго чакания одит на Сметната палата за изразходването на миналогодишния бюджетен остатък, предоставен от Народното събрание по предложение на левицата.
Според констатациите в него министър председателят Бойко Борисов за поредна година може умерено да изхарчи насъбрания, съгласно Българска социалистическа партия псевдоизлишък, който към 30 септември е 2,7 милиарда лева Всичко е законно и е в реда на нещата, настояват от Сметната палата.
В началото на тази година по самодейност на Българска социалистическа партия Народното събрание разпореди на Сметната палата специфичен одит на харченето на миналогодишния настоящ остатък от към 2.4 милиарда лева, за който левицата счита, че е подправен. Причината е, че както предходната година, по този начин и тази, "плюсът " в хазната се дължи повече на несъстояли се разноски, в сравнение с от изключителни доходи с помощта на битката с контрабандата, както всекидневно се хвали министър председателят. В последна сметка, през февруари ГЕРБ утвърди инспекцията, само че разшири времевия небосвод, тъй че да обхване освен харчовете на новия кабинет на ГЕРБ, само че и служебното държавно управление на президента Румен Радев. Така одитът бе предоставен за интервала 1 януари 2017 година - 31 януари 2018 година Всичките разходи са законни, а дали са целесъобразни си преценя държавното управление, излиза наяве от одита. В него няма съвсем никакви рецензии към процедурата, като на премиера Бойко Борисов се предлага само да изисква по-подробно обосноваване на разноските.
От изхарчените 2,7 милиарда лева Сметната палата е проверила извадка от 1,5 милиарда лева, раздадени на министерствата, и 72 млн. лева - на общините. Най-много спомагателни средства през 2017 година са получили районното министерство - 1,2 милиарда лева, министерството на защитата - 106 млн. лева, транспортното министерство - 53 млн. лева, и Министерство на вътрешните работи - 49 млн. лева През януари 2018 година най-вече спомагателни пари са глътнали Държавният запас - 108 млн. лева, още веднъж районното министерство - 64 млн. лева, МОН - 25 млн. лева и транспортното министерство - 12 млн. лева През 2017 година кабинетът е дал 462 млн. лева в допълнение на общините. Одиторите са попаднали на очевиден случай, при който в бързането при харченето на псевдоизлишъка се оказва, че обнародваното в "Държавен вестник " разпореждане не подхожда с признатото от държавното управление. От стенографския запис на държавното съвещание на 22 ноември 2017 година било видно, че имало единствено едно предложение за смяна по отношение на разпределяне на спомагателни средства на община "Средец ". На идващия ден министърът на финансите е внесъл финален текст на постановлението, в който са добавени още 25 общини, в това число община "Средец ", което усилва сумата на спомагателните разноски с 23 млн. лева Оказало се още, че изходящите номера на някои от настояванията за пари на общините били с дати след внасянето на проектопостановлението, а четири от тях били даже от миналата бюджетна година.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР