В продължение на десетилетия учени и лекари силно препоръчват ходене,

...
В продължение на десетилетия учени и лекари силно препоръчват ходене,
Коментари Харесай

Правилната стойка няма да ви предпази от болки в гърба. Учените казаха защо

В продължение на десетилетия учени и лекари мощно предлагат вървене, стоене и повдигане на тежести с изправен тил - това е, което сякаш може да ни защищити от болки в гръбначния дирек. Уви, учени от университета Къртин не откриха удостоверение на тази теза, пише Science Alert.

От детството ни учат да пазим стойката си - да седим изправени на бюрото, да държим гърба изправен по време на работа или по време на подготовка, когато подвигаме тежести. Твърди се, че вярната поза може да защищити човек от болки в гърба. Въпреки това, 90% от популацията на света изпитва болежка в гръбначния дирек в юношеска и по-зряла възраст. И единствено при 5% от човечеството тези неприятни чувства са породени от физически пострадвания.

Учени от университета Къртин организираха серия от проучвания, с цел да схванат по какъв начин в действителност вярната стойка въздейства върху появяването на болки в гърба. За задачата те организираха опит и условно разделиха дилемите на вървене, седене и покачване с плосък тил.

В хода на проучването учените откриха, че няма директна връзка сред позата ни и болките в гърба. Независимо дали хората се прегърбват, до момента в който седят, вървят или упражняват, няма резултат върху съществуването или неналичието на дискомфорт.

Учените са открили, че хората заемат разнообразни " верни пози ", само че нито една от тях не защищава от болежка. Нещо повече, откривателите са разкрили, че хората с болки от пострадвания са склонни да се защищават прекомерно доста с течение на времето и да отхвърлят рекомендации за „ добра “ поза.

Изследователите считат, че няма доказателства, че " положителната стойка " може да предотврати болките в гърба. Гръбначният дирек на хората е друг - с разнообразни форми и размери и затова позата е доста самостоятелна. Как тогава да се предпазите от мъчителни чувства?

Изследователите заключават, че болката в гърба може да бъде обвързвана с тромави и внезапни придвижвания, само че може да се появи и ненадейно, като мощно главоболие. Без основателна причина.

Въпреки това учените дават ​​няколко съвета по какъв начин да отбраните гърба си. Проучванията демонстрират, че мъчителните чувства зависят повече от общото положение на тялото, в това число психическото. Затова физиотерапевтите съветват :

избягвайте напрежението и умората;
спокоен сън;
водят по-активен метод на живот;
правете извършения и се научете да отпускате гърба си;
избягвайте наднорменото тегло;
поддържайте психологичното здраве.

Също по този начин учените поучават да спрете да се страхувате от появяването на неприятни чувства в гръбначния дирек и да се презастраховате излишно. Такава нерешителност и отхвърлянето на нормалните ежедневни придвижвания, спорт и обществена интензивност най-вероятно ще доведат единствено до увеличение на мъчителните чувства.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР