В продължение на десетилетия латиноамериканският вот се превърна в движеща

...
В продължение на десетилетия латиноамериканският вот се превърна в движеща
Коментари Харесай

Латиноамериканският вот: Влияние и значимост в САЩ

В продължение на десетилетия латиноамериканският избор се трансформира в движеща мощ на изборите в Съединените щати. Специализирани организации, като Pew Research Center и United States Census, акцентират, че латиноамериканците съставляват групата с високи темпове на напредък на поколенията и се пресмята, че новите гласоподаватели ще доближат 12% за изборите през ноември.  

Това оповестява кореспондентът на Voice of America (VOA), Дивализет Кеш в своя репортаж от Вашингтон.   

Въпреки че е родена в Доминиканската република, Дженифър Сантана също е жител на Съединени американски щати. Стилист по специалност, тя споделя, че се гордее, че е част от повече от 36 милиона латиноамериканци с право на глас в страната. Рекорд, който е значим за президентските избори през 2024 г. 

„ Супер разчувствуван съм! Защото за мен е достижение да съм част от това гражданско придвижване “, споделя Дженифър Сантана де Валдес, представена от VOA.  

Според Pew Research Center от тези 36 милиона по-малко от половината, към 14,7 милиона испанци, ще гласоподават на президентските избори през ноември. 

„ Те имат своята натурализация, само че се концентрират повече върху обстоятелството, че това не е тяхната родна страна… и разбирам, че това е неточност, тъй като живеем тук и всяко решение, което се взема, визира нас като народ “, счита Валдес.  

Правото на избор и въздействие посредством гласоподаване във федерални, щатски и общински места в Съединените щати е част от властта, която латиноамериканската общественост и имигрантите като цяло получават, откакто получат поданство. За специалистите на процедура това пълномощие не се осъществя заради изборната система, която дефинира тежестта на вота в Избирателната гилдия, а не в общия брой гласове, получени от всеки претендент, предава VOA

„ Голяма част от латиноамериканското „ негласуване “ е, че част от нашето население в щати като Тексас, Калифорния, Ню Йорк, които са щати, в които към този момент знаете кой ще завоюва, а това демотивира гласоподавателя “, счита журналистът Рафаел Бернал.  

И към това се прибавя дезинформация и затруднения достъп до изборните центрове в селските региони... Както и страни, които исторически биха могли да се насочат към една или друга партия, предава VOA

Латиноамериканците в Съединени американски щати не са нарастнали единствено в статистиката или в проекцията на изборните урни, само че и в национално определени места. Например, сегашният Конгрес е този с най-голямото испаноговорящо посланичество в историята на Съединените щати с 47 латиноамерикански конгресмени. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР