В продължение на четири години община Варна мълчаливо игнорира всички

...
В продължение на четири години община Варна мълчаливо игнорира всички
Коментари Харесай

Четири година община Варна с мълчание опитва да трие паметта за Пламен Горанов

В продължение на четири години община Варна безмълвно пренебрегва всички опити на жителите да сложат възпоменателен знак за Пламен Горанов - младият мъж, който се самозапали на 20 февруари 2013 година в символ на митинг против корупцията в града и страната. Историята за несполучливите към този момент опити да се постави барелеф на Горанов някъде в града бе разказана пред Mediapool от Милена Пехливанова, която е моторът на гражданската самодейност.

Случаят е изключително индикативен за отношението на община Варна към паметта на Горанов, който се трансформира в знак на битката с корупцията и жертва живота си, с цел да въодушеви останалите към неотстъпчивост. Останалите обаче още веднъж избраха кмет на Варна от ГЕРБ с рекорно ниска изборна интензивност. Сега общината очевидно не желае да уважи по някакъв метод Горанов, което даже няма да ѝ коства пари.

Пламен Горанов бе измежду най-активно протестиращите против политическата корупция във Варна, издигайки лозунги против ТИМ, кмета Кирил Йорданов и държавното управление на Бойко Борисов. При акта си на всеотдайност на 20 февруари сутринта пред постройката на община Варна той носеше афиш с надпис " Оставка на Киро и целия общински съвет до 17 часа на 20.02.2013 година " След това се поля с бензин и се възпламени. Младият мъж умря на 3 март поради тежките изгаряния.

Кирил Йорданов подаде оставка три дни след гибелта на Горанов. Правителството в оставка на Бойко Борисов разгласи 6 март, когато бе погребението на Горанов, за ден на народен печал. Кирил Йорданов подаде оставка същия ден, когато бе и погребението на младия мъж. Не са доста българите, които са се жертвали за обществото и незабавно са почетени по този метод. Въпреки тази демонстрация на национална респект, паметна плоча и до момента няма.

Следващите кметски избори бяха извоювани от Иван Портних (ГЕРБ), който и до момента си е кмет на града. Паметта за събитията са живи в доста варненци, които не разрешават на общината да разчисти грамадата от камъни, издигната на мястото на саможертвата на Горанов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР