В продължение на 11 месеца депутатите останаха и без здравни

...
В продължение на 11 месеца депутатите останаха и без здравни
Коментари Харесай

Мъка за политиците: Честите избори им изядоха 1 година от стажа за пенсия

В продължение на 11 месеца депутатите останаха и без здравни осигуровки

Петте сезона на избори за Народното събрание лишиха съвсем година от стажа за пенсията на депутатите ветерани. Допълнително в продължение на 11 месеца те трябваше сами да си заплащат здравните осигуровки. Причината е, че до момента в който са в акция, претендентите за народни представители не се обезпечават от работодателя си - страната.

Така, без да се усетят, някои депутати бяха сюрпризирани с прекратени здравни права. Те се стопират, в случай че не са импортирани повече от три месеца за интервал от 36 месеца. В подобен законов абсурд попадат всяко лято и родителите на приключилите гимназия деца. За месеците, в които зрелостниците не вървят на учебно заведение и преди да стартират да учат в университет, осигуровките им за здраве или би трябвало да бъдат платени от родителите, или правата им да отидат без в допълнение възнаграждение на доктор се стопират, осведоми.

За да си върнат правата, претендентите за новия парламент би трябвало да платят вноските вкупом. На месец сумата за безработни е 28,40 лв.. Така за 11 месеца в предизборни акции претендентите за 49-ия парламент би трябвало да платят на страната към 312 лв..

Тези, които вземат участие във въртележката от избори, ще би трябвало да работят и съвсем година повече, с цел да излязат в пенсия. Колкото по-дълъг стаж имат зад депутатската банка, толкоз повече месеци за пенсия няма да им доближават, с цел да се пенсионират. Отново повода е същата - до момента в който са в акция, за тях не се заплащат осигуровки.

В момента, с цел да получи право на пенсия един мъж, би трябвало да е навършил - 64 години и 6 месеца, а една жена 62 години. Освен това се желае и застрахователен стаж - 36 години и 4 месеца за дамите и 39 години и 4 месеца за мъжете.

Таванът на пенсиите, който в този момент е 3400 лв., също ще е мираж за по-голямата част от новите депутати, които бъдат определени на 2 април. Тяхната заплата ще е най-малко 6351 лв., без да се броят добавките за стаж, обучение и присъединяване в комисии. В предишното Народно заседание пък депутатите получаваха със 145 лв. по-малко. Въпреки сериозните суми през годините има няколко аргументи депутатите да не вземат тавана.

Изненадани от казуса са се оказали към този момент неколцина от по-пресните депутати пенсионери, които са изкарали по няколко мандата в Народно събрание. Сред “пострадалите ” има даже някогашен обществен министър. Първата причина за “депутатската тъга ” с пенсионирането е тъкмо предизборната акция, през която не се заплащат осигуровки за пенсия.

Втората е оптималният застрахователен приход, който през тази година е 3400 лв., само че до 1 април 2022 година беше 3000 лв., а в предходните години и по-малко. Тоест без значение каква заплата получава един човек, той не може да заплати осигуровки върху повече от оптималния застрахователен приход. А формулата за пресмятане на пенсиите е по този начин направена, че даже един човек през целия си живот да се е осигурявал върху 3400 лв., той не би могъл да получи повече от 1850 - 2000 лв. пенсия според от това през годините с какъв брой повече от междинната заплата е вземал.

Последната причина е, че от началото на годината отпаднаха 3-те “златни години ” и пенсиите се пресмятат единствено с прихода от 2000 година. Трите златни години позволяваха повдигане на пенсията с приходи отпреди 1997 година, като по този начин се компенсираха трудови неблагополучия в години по-късно.

В момента таван от 3400 лв. получават 988 души. Това са най-вече хора, които през 90-те години са се осигурявали на големи суми, тъй като нямаше оптимален застрахователен приход, а Националният застрахователен институт има цифров списък от 1997 година.

Сега таванът не важи единствено за някогашни министър-председатели, президенти и членове на Конституционния съд. Това през март са трима души.

Таванът на пенсиите бе въведен с Кодекса за обществено обезпечаване още през 1999 година и тогава е закрепен на 35% от оптималния застрахователен приход, който пък се дефинира годишно с бюджета на държавното публично обезпечаване. Той трябваше да падне през 2019 година. В последния миг обаче през октомври 2018 година той се закова на 40% от оптималния застрахователен приход. През предходната година той претърпя нова редакция и оптималната пенсия първо стана 2000 лв., а от 1 октомври се изравни с оптималния застрахователен приход.

1,26 милиарда лева са приходите от осигурителни вноски за държавните чиновници, съдиите, прокурорите, следователите и лицата, заети в бранш “Сигурност ”, през предходната година. Те са напълно за сметка на държавния бюджет. Това демонстрира последният разбор на държавното публично обезпечаване за 2021 година Като страната заплаща осигуровките на 128 981 души.

Средният застрахователен приход за служители, служители на реда и магистрати е бил 1947,32 лв., а приблизително за страната е 1177,36 лв..

“Осигурителните вноски за държавните чиновници се дължат върху получените или начислени и неизплатени брутни месечни хонорари, само че върху не повече от оптималния месечен размер на осигурителния приход и са за сметка на държавния бюджет. За държавните чиновници не се дефинират минимални осигурителни приходи, както при служащите по трудови правни отношения ”, изясняват специалистите.

Вноските, платени от страната за тях, са 26,1% от всички импортирани от шеф или възложител.

През 2020 година постъпленията от тази категория обезпечени са били със 179 млн. лв. по-малко. Общо в хазната са постъпили 8,88 милиарда лв. от осигуровки.

За хората на трудов контракт осигуровките се заплащат в съответствие 60:40 от работодателя и от служащия. В резултат на това в частните компании над 88% от разноските за труд са за заплати и към 12% - за осигуровки, а в държавната администрация заплатата е едвам 74,78% от общите разноски за труд. Отделно на общественото и здравното обезпечаване на чиновниците се падат 23% от общия разход от 26 001 лв. на година.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР