В пристанище Варна пристигна първият кораб, превозващ свежо ядрено гориво

...
В пристанище Варна пристигна първият кораб, превозващ свежо ядрено гориво
Коментари Харесай

Първият кораб с гориво от Уестингхаус за Козлодуй пристигна във Варна

В пристанище Варна дойде първият транспортен съд, пренасящ свежо нуклеарно гориво за АЕЦ " Козлодуй " от американската компания " Уестингхаус ". Товарът е доставен с кораба ADAMS, плаващ под флага на Нидерландия, заяви maritime.bg.
Горивото ще бъде превозено от пристанищния терминал до атомната централа с железопътен превоз. Касетите RWFA са контейнеризирани.
Това е първа доставка по оповестения през 2022 година десетгодишен контракт сред АЕЦ „ Козлодуй “ и „ Уестингхаус Електрик Швеция “. Договорът бе подписан в наличието на тогавашните енергиен министър Росен Христов и на посланика на Съединени американски щати в София Херо Мустафа и на Швеция Катарина Рангнит.
Тогава бе оповестено, че свежото нуклеарно гориво ще бъде доставяно на цената на употребяваните съветски касети, което ще разреши на нуклеарната централа да резервира в огромна степен себестойността на производството си, а „ Уестингхаус “ ще конфигурира гратис своя система за вътрешно-реакторен надзор, която да работи в паралел с съветската.
Така следва да се обезпечи безвредният преход от едното към другото гориво.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР