В предварителните разговори с представителите на синдикатите и ръководството на

...
В предварителните разговори с представителите на синдикатите и ръководството на
Коментари Харесай

Ректори предупредиха за фалити на вузове през 2023 г. frognews.bg

" В предварителните диалози с представителите на синдикатите и управлението на Министерство на образованието и науката, ние категорично изразихме своето противоречие. В тази връзка, приемането на горепосоченото решение, бе изненада за нас, защото същото е в цялостен прорез с нашето авансово мнение ", споделят от Съвета на ректорите.

Оттам декларират, че вземането на сходно решение, изключително в последния вероятен за това миг, е " освен погрешно, само че и незаконосъобразно, като слага всички ръководители на просветителни институции пред приключен факт ". Отпусната от кабинета сума от 20 млн. лева не покрива многочислените спомагателни съпътстващи разноски, които не са изчислени и включени при установяване на размера на дотацията от страна на страната, споделят ректорите.

Те изясняват, че повишението на най-ниската работна заплата в академичната подчиненост - тази за длъжността " Асистент ", въздейства и върху размера на всички останали хонорари както на университетския, по този начин и на неакадемичния (административен) състав. " Това е деликатна конструкция от взаимовръзки, при която всяка смяна на избран съставен елемент неизбежно повлича след себе си други промени, рефлектиращи върху цялостното финансово положение на висшите учебни заведения ", акцентират те. " На МОН бе предоставено пълномощието да се намесва директно в тези процеси, вследствие на смяната в Закона за висшето обучение през 2020 година Доколко този метод е сполучлив, можем да съдим от обстоятелството, че с цел да се обезпечи достигането на в началото избрания най-малко от 1300 лева и кореспондиращите нараствания на другите съществени трудови хонорари на преподавателите, страната се наложи изключително да отдели 62 млн. лева през м.г. През актуалната година методът е същият - образуваните дефицити се компенсират посредством директна финансова инжекция, а не се ревизират разпоредбите за образуване на държавната дотация към бюджетите на висшите учебни заведения ", показват от Съвета на ректорите.

Базирайки се на собствен разбор те настояват, че повдигането на минималната съществена заплата е " непостижимо за бюджетите на значително от българските висши учебни заведения, включително на доста добре ръководени такива ". Затова считат, че при използването на този метод " вузовете ще бъдат изправени пред заплахата от банкрут в средата на 2023 година, защото повдигането на главната преподавателска работна заплата е разход с непрекъснат темперамент, до момента в който определеният механизъм за изключително дофинансиране има случаен темперамент и посредством него просто се запушват отчасти от време на време отварящите се дупки в бюджетите им ".

" Няма ректор, който да не желае приходите в ръководеното от него висше учебно заведение да са високи. Няма обаче и ректор, който да е подготвен неразумно да подвига приходи, без те да са авансово финансово обезпечени за обозримо дълъг интервал напред във времето ", споделят ректорите.

Те акцентират, че не желаят да провокират публично напрежение, само че и не могат да позволен да са изправени пред алтернативата да избират сред оцеляването на университетите им и обезпечаването на по-високи заплати за преподавателите. Затова и считат да предложат направени от тях промени на методиката на финансиране на висшите учебни заведения. " Ще предложим на служебния кабинет приемането на тези от тях, които са в кръга на неговата подготвеност и пълномощия и ще пожелаеме тяхното въвеждане от началото на календарната 2023 год. На бъдещото Народно заседание ще предложим и съответните промени в ЗВО, с вярата за образуване на необятен политически консенсус във връзка с тяхното приемане и последващата им реализация ", показват оттова.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР