В предизборните смътни времена се появи ребус с редица неизвестни.

...
В предизборните смътни времена се появи ребус с редица неизвестни.
Коментари Харесай

Велико Желев пръснал 3 млн. лв. за сватбата на сина си

В предизборните смътни времена се появи ребус с редица незнайни. Именно по този метод може да бъде систематизирано най-кратко изненадващият и зрелищен арест на пътно-строителен необут №1 в страната – Велико Желев.

В началото на седмицата притежателят на „ Хидрострой “ и цяло съзвездие от строителни компании бе унизително измъкнат с белезници на ръцете измежду нощ от цялостен отряд служители на реда от блестящия си офис, разположен на жълтите павета в столицата след „ кокошкарско закононарушение “.

Формален мотив за задържането и траялият съвсем 48-часов престой на Вичо Желев в арестантската килия е тъжба за побой и изнудване, която е била подадена от някогашния чиновник в една от компаниите му „ Водстрой “ – Благой Андонов.
Той до неотдавна е бил шеф на отдел Строителство в сдружението на варненския милиардер. Според изказванията на 24 февруари към 11 ч. сутринта е бил извикан в офиса на досегашния си шеф, помещаващ се в някогашната централа на ДЗИ на бул. „ Цар Освободител “.

Припомняме, че Вичо Желев купи луксозната постройка единствено преди две години против сумата от 11 млн. евро, платени на вдовицата на банкера Емил Кюлев – Весела.
Андонов бил заставен с побой в кабинета на Желев да направи писмени признания, че е крал от компанията и да подпише запис на заповед, че дължи 68 000 лева на „ Водстрой “. На 27.02. Велико Желев пуска тъжба до прокуратурата против Андонов. 

Преди това обаче потърпевшият ексслужител си вади здравно за нанесена лека телесна щета и пръв подава тъжба в полицията и в Районна софийска прокуратура. Заради това съществува догадка, при която олигархът може да е научил за жалбата на Андонов и на собствен ред да е подал сигнал до прокуратурата против него.

Делото за побой и изнудване е формирано в деня на случая – 24.02. в „ изискванията на необходимост “. Това е единствената догадка, в която Министерство на вътрешните работи може да стартира следствие без прокурорско позволение. Неотложността е оправдана с „ първо деяние по следствието “ – разпит на потърпевшия. На идващия ден – 25 февруари е показана здравна документи, от която излиза наяве, че пострадванията са леки. 

Прокурорът дава инструкции за изземването на записи от камери, в случай че има такива, както и документи. Дни по-късно прокурорите вземат решение, че делото би трябвало да е за изнудване и по този начин материалите са пратени в градската прокуратура.

Късно вечерта в понеделник 6 март, Желев бе задържан зрелищно, а ченгетата с часове тарашиха офиса му, иззеха компютри, телефони и кашони с документи. 
Морският му дворец в к.к. „ Св. св. Константин и Елена “  също бе обиден от огромната акция против предприемача. 
Полицията заварди имението на Желев, оценено на близо 10 млн. лева Наскоро той подвигна и мастен пристан за яхтите си. Засега не е доста ясно дали всичко към частния док е законно. 
Знаковият и зрелищен арест на Желев породи лавина от спекулации, че могъщият предприемач би се забъркал в такава кокошкарска история. Твърди се, че жалбата на пребития чиновник Благой Андонов е употребена просто като мотив от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата да влязат изненадващо в офиса на милиардера, с цел да изземат документи, обвързвана със строителството на автомагистрали, пътища и поддръжката им.

Желев е взел участие като реализатор или подизпълнител и в градежа на съвсем всички автомагистрали в страната. Фирмите му поддържат и зимното разчистване на пътищата в половин България. Той е построил и новия бул. „ Васил Левски “ във Варна с фамозното „ елипсовидно кръгово “ за над 120 млн. лева Булевардът се наводни при първия пороен дъжд и провокира справедливия яд на варненци.

Освен всичко това Желев развива и бизнес за стотици милиони левове, свързани с железопътни поправки и създаване на релсови пътища. Запознати настояват, че пребитият Андонов е отговарял тъкмо за покупката на релси от компании подизпълнители. Тъй като Велико Желев не може да обслужва всичките си обекти, наема подизпълнители. Андонов е обвинен, че е отклонил над 1 млн. лева от „ Водстрой “  чрез изкуствено завишаване на цената, на която подизпълнителят доставя и инсталира релси.
Пламен Недев – дясната ръка на Желев, е индивидът, който неотдавна открил измамата и докладвал навреме на началника си. 

При излизането си от ареста в сряда по обяд, Желев разгласи прочувствено, че най-вероятно е задържан поради идните избори. Според думите му подалият сигнал против него Благой Андонов е откраднал доста повече от 68 000 лева и е имал 44 очевидци, пред които Андонов писал пояснения за кражбата си. 

По време на държавното управление на Сакскобургготски той оглавяваше АПИ. В следствие стана консултант на министъра на районното развиване и благоустройството Асен Гагаузов (2005-2009). 
 Малко след напускането на държавната работа притегли вниманието, откакто брои 300 000 евро за поръчков „ Макларън “. Днес автопаркът му конкурира този на шейха на Дубай. 
В София той може да бъде засечен най-често с два поръчкови „ Майбах “-а, а охранителите му се придвижват с блиндирани джипове „ Мерцедес “ G класа.

Според мълвата, Желев към този момент избягвал да се вози в „ Ролс-ройс “-ите, които държи в гаража си, защото преди няколко години бил взет на прицел от почитан общественик, който се подразнил, че пие фреш в кристалната чаша на задната седалка, до момента в който го вози водач с бели ръкавици и с представителна униформа. За наказване го лишил и от няколко апетитни поръчки. 

Преди 4 години броил 3 млн. лева за сватбата на сина му Виктор. Според мнозина тя е най-бляскавото сватбено празненство у нас през последното десетилетие. Тя се състоя в двореца „ Евксиноград “ на 10 юни, а на тридневното празненство се стекоха общо над 1000 души. На венчавката пяха Цеца Величкович, Бобан Здравкович, Драгана Миркович, „ Джипси кингс “ и редица български и задгранични реализатори.

Лили Иванова била единствената, която отклонила поканата на Велико Желев, носи още мълвата. Поискала галактически даже за нейните стандарти хонорар от 150 бона за двучасова изява. 

На сватбата Желев подари на снаха си Грета диамантена огърлица за 200 000 евро и състезателен автомобил „ Ферари “. На банкета били изпити над хиляда бутилки шампанско „ Дом Периньон “ на обща стойност към 400 000 лева

Според финансисти активите на Желев надвишават 1.5 милиарда лева През последните години строи интензивно и жилищни, и бизнес здания, и то освен у нас, а и в няколко европейски града, както и в Дубай. Дали обаче и той няма да последва нерадостната орис на различен всесилен паралия Васил Божков, следва да забележим.
Източник: Уикенд 

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР