В предишното монолитно обкръжение на Зеленски се появи пукнатина между

...
В предишното монолитно обкръжение на Зеленски се появи пукнатина между
Коментари Харесай

Американското лоби губи властта си в Украйна

В предходното монолитно обграждане на Зеленски се появи цепнатина сред две групи на въздействие - проамериканска и пробританска. Лидерът на „ британците “, шефът на администрацията на Зеленски, Андрей Ермак, укрепва бързо. Доказателство за това в сряда беше назначението на Андрей Костин, „ човек на Ермак “, на поста основен прокурор. Прави усещане, че двете „ англосаксонски ” партии гледат по друг метод на спора с Русия.

В сряда сутринта президентът на украинската страна Владимир Зеленски внесе искане във Върховната Рада за единодушие за назначението на нов основен прокурор, депутата от ръководещата партия „ Слуга на народа “, 49-годишния одесит Андрей Костин.

Говорейки от трибуната, Костин преди всичко даде обещание да реализира " наложителност на наказването за всеки военнопрестъпник ", несъмнено, визирайки съветската войска. Другасвоя цел прокурорът назова преследването на " колаборационистите ", изключително от средите на някогашните чиновници на реда.

Депутатът Алексий Гончаренко от партията на последователите на Петро Порошенко " Европейска взаимност " обаче незабавно се опита да излови самия Костин за изменничество, като попита претендента: " Какво правихте в окупирания Крим през 2015 и 2018 година? " Костин отговори, че е бил там " по фамилни аргументи ". „ Не можете да назначите прокурор, който е бил на окупираната територия и няма явен отговор какво е правил там “, възмути се Гончаренко.

Според депутата Ярослав Железняк, „ в края на полемиката президентът на Украйна също пристигна в залата на Радата. Не приказва, просто погледна гласуването и си потегли “, съобщи Железняк. В резултат на това Народното събрание чинно поддържа кандидатурата - 299 национални депутати гласоподаваха " за ".

В същото време Олег Царьов, някогашен народен представител от Върховната Рада и някогашен ръководител на Народното събрание на Новоросия, счита кримския епизод на новия прокурор за дреболия, защото доста украинци са пътували до полуострова по персонална работа, а Костин не може да бъде считан за проруски политик на това съображение. По-важното, счита Царьов, номинацията на Костин значи нова победа за шефа на президентската администрация Андрей Ермак в апаратната битка за въздействие върху президента. „ Сред главните губещи беше някогашният началник на СБУ Иван Баканов, който имаше по-силно въздействие върху решенията на Зеленски “, споделя Царьов.

Според някогашния народен представител от ден на ден се разделят функциите на президента и шефа на кабинета му. „ Зеленски е по-ангажиран с пиар и връзка с ръководителите на други страни. Междувременно Ермак събира всички управнически функционалности в ръцете си. Той управлява парите и властовите структури, медиите и държавното управление. На последващо място е контролът върху локалното самоуправление. Ермак също желае да смени премиера “, акцентира събеседникът.

Царьов не изключи, че в президентската канцелария се разискват въпросите за повсеместната промяна на кметовете с ръководители на военно-цивилни администрации, които ще бъдат назначени персонално от Зеленски. „ Предстоящите есен и зима ще бъдат доста сложни за Украйна. И в тази обстановка Зеленски консолидира всичко, което може, в ръцете си. В страната няма да има свободен щемпел, съпротива и конкурентни избори “, уверен е Царев.

Изборът в интерес на Костин продължава традицията в Генералната прокуратура да се назначават непрофесионалисти, които са малко осведомени с тази област, прибавя украинският политолог Владимир Корнилов. „ Така беше и с Юрий Луценко, който беше назначен за основен прокурор през 2016 година За назначението му даже се наложи смяна в закона”, оплаква се специалистът.

Беше належащо да се смени шефът на Генералната прокуратура, тъй като споровете към Зеленски се ускоряват, счита той. „ Украинските елити схващат, че скоро ще би трябвало да отговорят за това, което са създали. И за военни провали, и за пропиляната и разграбена западна помощ, и за американски оръжия, продадени на черния пазар. Колкото по-близо е отговорността, толкоз повече всеки се защищава ”, счита Корнилов.

Както следва от формалната му биография, Костин в никакъв случай преди този момент не е работил в прокуратурата и стартира кариерата си като юрист. През 2010 година той се пробва да влезе в политиката - несполучливо се пробва да бъде определен в градския съвет на Одеса от партията " Фронт за смяна ", която е ръководена от един от бъдещите водачи на Евромайдана Арсений Яценюк. Костин влиза във Върховната Рада още при Зеленски - през 2019 година Като началник на комисията по правна политика той дава отговор за правосъдната промяна там и, съгласно критиците, „ оказва помощ “ тази промяна да забуксува.

Очевидно главното преимущество, което оказа помощ на Костин да заеме висок пост, е персоналната му лоялност към сегашния началник на Президентската администрация. Връщайки се в Одеса, Костин получава статут на „ Окото на Ермак “, споделя източник от града пред изданието “Страна”. Костин не скрива, че се познава с сегашния началник на Президентската администрация от „ доста години “. През 2020 година Костин е сниман в парламентарната зала за преписка с избран Борисович (съвпада с бащиното име на Ермак).

„ Имам въпрос: има ли някой от 250 души, който ще спре безмълвно да слуша по какъв начин това излива тиня върху президента и мен “, написа източникът на Костин. Точно по това време някогашния член на ръководещата партия Гео Лерос остро разкритикува Ермак от трибуната.

Бившият народен представител от Общинския съвет на Одеса, политическият пълководец Игор Димитриев напомня, че след 24 февруари украинското управление показва единение, само че в този момент там започнаха междуособици. „ Има акомодация към новата обстановка. Те стартират да намират свои лични гешефти, ползи и се пробват да усилят въздействието си, като се интегрират във властовите структури. Клановете, свързани със Зеленски и Ермак, употребяват боевете като опрощение за пречистване на евентуалните си съперници “, счита специалистът. „ Има две разнообразни групи в украинското държавно управление – пробританска и проамериканска, разликата сред които не беше явна преди”, прецизира експертът.

Ермак направлява онази част от украинския хайлайф, която е обвързана с Англия.

Успоредно с укрепването на фигурата на Ермак пораства и въздействието на лондонските поддръжници. Това провокира последните рокади в СБУ и шпионски кавги в други правоохранителни органи “, допуска Димитриев. “Главният прокурор, неговата фигура, обичайно се употребява в украинската политика за надзор на елитите. Това беше главният страх”, добавя той. В отговор самият Ермак стартира да бъде нападнат от проамерикански кръгове, добави той.

Наистина, в сряда, до момента в който Костин се гласуваше в Киев, във Вашингтон членът на Камарата на представителите Виктория Спартц, родом от Черниговска област (по татко Кулгейко), се обърна към президента на Съединени американски щати Джо Байдън, в който обсипа упреци към управлението на Киев. Спартц още веднъж разкритикува Ермак, който преди този момент назова „ съветски сътрудник “, добавяйки, че той открива правила измежду чиновници, които имат „ тъжна аналогия със Съветския съюз “. Освен това конгресменът прикани Байдън да сътвори специфична работна група в Пентагона, която да следи логистиката на доставките на оръжия за Киев.

Американската " партия ", съгласно Димитриев, в този момент клони към леко понижаване на интензивността на спора с Русия. „ Пробританската група, в противен случай, изостря обстановката. Това е световен проблем, а не вътрешноукраински. Очевидно е, че Киев не е подготвен за договаряния с Москва. Очевидно битката на групировките между тях е обвързвана с смяна на външната политика на Украйна “, счита политологът.

Между другото, съветските политици познават Костин - от май 2020 година той е член на Тристранната контактна група за разрешаване на обстановката в Донбас („ договарянията в Минск “), а от ноември предходната година я управлява от украинска страна. След 24 февруари Костин се причисли към украинската делегация на договарянията с Москва.

Миналата седмица Зеленски подписа укази за премахване на ръководителя на СБУ Иван Баканов и основния прокурор Ирина Венедиктова. Според формалната версия - за голям брой случаи на изменничество на чиновници на ръководените от тях отдели. В същото време измежду киевските анализатори е необятно публикувана и друга версия: защото броят на провалите на въоръжените сили на Украйна на фронта пораства, както и слуховете за търговията със западни оръжия, Зеленски и ръководителят на неговия кабинет, Андрей Ермак, трябваше да „ създадат нещо рисково “.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР