В предходна статия за безплодието при мъжа специалистите от Медицински

...
В предходна статия за безплодието при мъжа специалистите от Медицински
Коментари Харесай

Диагностициране на мъжки инфертилитет

В предишна публикация за безплодието при мъжа експертите от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “ показаха главните диагнози, отнасящи се до така наречен мъжки фактор при проблематично зачеване. В идващите редове де показват стъпките и опциите за диагностициране на мъжки стерилитет.

Началните стъпки за определяне на проблеми с мъжките репродуктивни функционалности включват обзор при андролог-уролог и провеждането на спермално проучване (спермограма). Клиничното проучване при андролог-уролога включва проучване на тестисите, епидидимиса, семенния канал и пениса. Търсят се вродени или добити аномалии, които могат да са причина за стерилитет. По-важна информация за фертилитета на мъжа обаче дава спермограмата. Обикновено това проучване се назначава от експерт след избран интервал на несполучливи опити за забременяване на двойката.

Спермограмата съставлява цялостен разбор на семенната течност – физически свойства, химически и клетъчен състав и други, което дава опция да се оценят качествата ѝ за оплождане. Тя се прави в профилирани лаборатории, най-често в одобрени клиники по асистирана репродукция. В редки случаи (невъзможност за обособяване на място или по медицински показания) материалът за проучване би трябвало да се достави в период до 30 минути след еякулация, като пациентът персонално донася материала и демонстрира документ за идентичност. Спермограмата може да се повлияе негативно от редица фактори: възпалителни процеси на половата система или други органи на тялото, хронични заболявания, йонизиращи лъчения, лекарства (имуносупресори, Н2–блокери, антихипертонични медикаменти, невролептици, стероидни хормони, антибиотици, опиати и метадон), несъразмерна приложимост алкохол, тютюнопушене и други Анализът на семенната течност през днешния ден се базира на критерии, разказани и систематизирани от Световната здравна организация, като главните типове проучвания за установяване на мъжкия фертилитет са няколко.

Обикновена спермограма
За съответно проучване на параметрите, включващи се в елементарната спермограма, е належащо преди отделянето на еякулат, пациентът да е спазил следните условия: полово самоограничение 3 до 5 дни, да не е приемал антибиотици най-малко 3 седмици преди проучването, да не е консумирал алкохол в несъразмерни дози през дните на самоограничение. Резултатът от спермограмата би могъл да даде данни за съществуването или неналичието на репродуктивен проблем, или различен здравословен подобен.

Разширена спермограма

Обикновено се назначава от доктор – репродуктивен експерт или андролог-уролог, по отношение на съществуването на избрани индикации. Преди обособяване на тестът още веднъж се съблюдават условия, аналогични с тези при проучване елементарна спермограма. Разширената спермограма дава една по-цялостна картина на другите параметри на семенната течност – прави оценка се морфологията на сперматозоидите, тяхната опция за прикрепяне към обвивката на яйцеклетката (zona pellucida), дефинира се биологичната преживяемост на мъжките репродуктивни кафези. Отклонения в индикаторите на всеки един от тези параметри могат да насочат лекуващия експерт към повода за ненастъпване на бременност, надлежно да се вземе решение за по-нататъшно поведение/лечение на двойката.

Имунологичен тест
Наличието на антиспермални антитела (ASA) при мъжа (и жената) води до намаляване на оплодителната дарба на сперматозоидите. ASA влияят върху естествената клетъчна функционалност на мъжките гамети – тяхната опция за капацитация, акрозомна реакция, естествена пъргавина на клетките. Високата централизация на ASA е обвързвана с огромна степен на аглутинация (слепване и обездвижване на доста сперматозоиди). Тези фактори биха могли да повлияят отрицателно както при опитите за естествено забременяване, по този начин и на изхода от лекуване посредством асистирани репродуктивни технологии (АРТ). При избрани случаи провеждането на вътрематочна инсеминация, при която обработени сперматозоиди се слагат през цервикалния канал в матката, и при съществуване на ASA в цервикалната слуз, стерилитетът може да бъде преодолян. Изследването „ имунологичен тест “ има основна информативна стойност.

ДНК фрагментация при сперматозоидите
От главно значение за реализиране на бременност и нейното обикновено развиване е бащиният геном. Наличието на промени в хромозомите на мъжа (определя се посредством така наречен кариотип), както и промени в ДНК на сперматозоидите (като висока фрагментация) могат да окажат директно въздействие върху оплодителната дарба на сперматозоида in vivo и in vitro. Невъзможността на овоцита, а по-късно и получения ембрион, да компенсират уврежданията от бащиния геном могат да доведат до липса на имплантация, загуба на бременност в ранен стадий или абнормално ембрионално и/или фетално развиване. Степента на ДНК фрагментация при сперматозоидите се дефинира посредством профилиран тест и е индикативен (при съществуване на индикации – да вземем за пример спонтанни аборти, повредена морфология) за опцията от даден еякулат да се получи здрава бременност и раждане. Наличието на висок % кафези с повредена ДНК би могло да е резултат от извършена лъче- и химио-терапия, програмирана клетъчна гибел, въздействието на свободни радикали, отрицателни фактори на околната среда, възпаления, варикоцеле, нездравословни въздействия (алкохол, цигари, наркотици) и други.

Необходимост от спомагателни проучвания
Благодарение на резултатите, получени от базисните проучвания на семенната течност (обикновена/разширена спермограма), всеки пациент би могъл да бъде ориентиран към спомагателни проучвания. Например тест за виталност на сперматозоидите (при Necrozoospermiа или доста висок % акинетични сперматозоиди), Leucoscreen test за количествено установяване на левкоцити в еякулата в случаите, при които се следи повишена централизация на кръгли кафези в тестът, като постоянно наред с тези кафези се следи и повишено количество на бактерии в еякулата. Трябва да се има поради, че за съответното диагностициране на зараза е належащо в допълнение микробиологично проучване на еякулат, защото в него се срещат както непатогенни бактерии, по този начин и патогенни, последните от които следва да бъдат оценени и да се организира уместно лекуване. Разбира се, резултатите от проучванията оказват помощ на експертите по репродуктивна медицина в определянето на лекуване и избор на способ за обработка на сперматозоидите при осъществяване на АРТ процедури, в случай че при двойката се постановат такива.

За да се откри здравето на мъжката полова система, би трябвало да си извършите консултация със експерт андролог, припомнят от Медицински комплекс „ Д-р Щерев “, където интензивно работи цялостен Андрологичен бранш. Часове за обзор могат да бъдат записани с позвъняване до Контактния център на болничното заведение на 02 920 09 01.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР