В практиката много често се сблъскваме със случаи, при които

...
В практиката много често се сблъскваме със случаи, при които
Коментари Харесай

Бойко Рашков иска много повече правомощия за разследващите

„ В практиката доста постоянно се сблъскваме със случаи, при които не е нужна необходимост и се стига до един миг, в който може да се пристъпи към досъдебно произвеждане. Практиката изисква чиновниците на реда да изпрати материалите по случая на Прокуратурата. Оттук нататък стартира едно несигурно очакване да се реши какво да се прави с тези материали. Мога да дам десетки такива случаи, откогато съм министър на Министерство на вътрешните работи “, изясни вътрешният министър Бойко Рашков по отношение на компликациите, които среща по досъдебните производства.

Той беше изслушан на съвещание на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред в Народното събрание. На съвещанието участват още основният секретар на Министерство на вътрешните работи и шефът на ГДБОП.

По думите му имало преписки, които били оставени без разглеждане към този момент шест месеца, без значение какъв брой труд и средства са хвърлени по тях. Той сподели, че е подготвен да се извини, в случай че Прокуратурата е взела процесуално решение.

" Все едно работим в разнообразни страни и по разнообразни проблеми. Това ни накара да се замислим дали това е най-правилния начин, с цел да се образува едно наказателно произвеждане ", акцентира Рашков. Той даде за образец предишното, когато произвеждане са имали право да образуват и чиновници на Министерство на вътрешните работи и по този начин се е спестявало много време в този развой.

Той увери, че прокурорите няма да се изолират от процеса на следствието, а ще бъдат подкрепени, като се даде начало на процеса на досъдебно произвеждане.

„ Така ще реализираме и процесуална спестовност, тъй като не всички каузи ще преминат през Прокуратурата и по този начин ще спестим труда на сътрудниците посредством проверяващите органи “, акцентира министърът на вътрешните работи. Той добави, че сътрудниците от Прокуратурата и в този момент били затруднени с следствията. В същото време прокурорът в нашата страна съвсем в никакъв случай не събира доказателства.

„ В момента монополът върху следствието е възложен на един държавен орган. Когато той по една или друга причина не съблюдава закона, той блокира проверяващата активност в страната, от време на време и по политически пристрастия. Министерство на вътрешните работи нищо не може да направи, тъй като против него седи един човек и подчинените му прокурори. Затова страната би трябвало да възвърне проверяващата си функционалност. Ние желаеме да реализираме резултати в къси периоди, спазвайки конвенцията за правата и свободите на жителите. Нека дадем опция на тези органи да си свършат работата, тъй като от тях единствено пожелаваме, а те не могат да си свършат работата “, регистрира министър Рашков.

" Проектът ни не цели да дистанцира Прокуратурата от следствието, в противен случай – даваме шир на дейностите им. Ние не откриваме топлата вода, желаеме да се вкара остарялата процедура, която беше потребна ", изясни той. По думите му посредническата роля на прокурорите бави следствията и по тази причина би трябвало да се отстрани.

На въпрос какъв ще е контролът върху проверяващите органи при формиране на досъдебните производства, министър Рашков съобщи, че това ще става по персонална преценка. Имало обаче едно изключение - решението за необходимост може да се вземе във всеки един миг.

„ Когато се натрупат материали, това е стандарт и в интернационалния углавен съд. На прокурора не се изпраща нищо, единствено се уведомява, едвам по-късно прокурорът взема решение по случая. Ако прокурорът реши, че няма данни за нарушаване – производството може да се приключи неотложно “, изясни Бойко Рашков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР