В позиция до медиите от съюза посочват, че многократно, недвусмислено

...
В позиция до медиите от съюза посочват, че многократно, недвусмислено
Коментари Харесай

Съюзът на съдиите призова Гешев, Сарафов, Тодоров да бъдат отстранени незабавно

В позиция до медиите от съюза показват, че „ неведнъж, недвусмислено и аргументирано сме заявявали, в това число преди  избора на Иван Гешев за основен прокурор, че същият е безусловно неприспособим за този пост заради цялостната липса на нужните според закона професионални и нравствени качества “.

 

Те показват, че развитията от последните дни не способстват за укрепването на престижа на правосъдната власт, а в противен случай – „ сами по себе си се трансформират в демонстративно доказателство за тежко накърнената самостоятелност на правосъдната власт, което дискредитира способността ѝ да устоява на политически, партийни и личностни въздействия “.

 

Съдиите показват също, че след гърмежа до кортежа на Иван Гешев Висш съдебен съвет изрично е отхвърлило концепцията да разиска случилото се, само че на 12 май – откакто претендентът за министър председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел съобщи желанието си да желае оставката на Гешев и беше подкрепена от Движение за права и свободи – в част от болшинството е настъпила „ магическа и радикална смяна “.

 

От съюза изреждат и някои от свадите в прокуратурата.

 

„ Иван Гешев сподели забележителни театрални умения, късайки оставката си пред публицисти и разкривайки диалози, сделки, обвързаности, даже усеща на засегнатост от „ измяната “ на политици и политически партии. Цялото трагично ревю на Иван Гешев беше безспорно политическо и персонално, показващо че длъжността му и цялата правосъдна власт се употребяват единствено като инструмент на тези упоритости “, показват от съюза.

 

„ Вече не може да се приказва единствено за уронване престижа на правосъдната власт. Не се уронва, а се унищожава престижът на правосъдната власт от лица, непритежаващи професионални и нравствени качества за заемане на каквато и да било служба в правосъдната система.

 

Очевидно е, че единствено отстраняването на едни лица и избирането (назначаването) на други по същите критерии и процедури, не е в положение да реши дълбоките систематични проблеми на правосъдната власт, водещи от своя страна до кадрови проблеми “, допълват от съюза. 
 
 
 
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР