В посолството на Русия в София като първи секретар работи

...
В посолството на Русия в София като първи секретар работи
Коментари Харесай

Прокуратурата откри шпионин в посолството на Русия в София

В посолството на Русия в София като първи секретар работи съветски жител със статут на посланик, който събира за да издаде на непозната страна информация, представляваща държавна загадка. Това разгласи в известие до медиите прокуратурата.

От него се схваща, че след приемане на подобаващ сигнал от ДАНС за това в Специализираната прокуратура е формирано досъдебно произвеждане за закононарушение против републиката. Шпионската активност е развивана от септември 2018 година

В резултат на извършените бързи дейности по следствието, обстоятелствата в сигнала са доказани напълно, показва прокуратурата. Установено е, че фактически от септември 2018 година, в продължение на близо година, жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, като е провеждал регулярни тайни срещи с български жители, в това число и с управителен чиновник, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, Европейски Съюз и НАТО. Целта на срещите е била придобиване с разследваща цел на такава информация, в това число и посредством оферти за материални облаги.

Заради това, че по Виенската спогодба " дипломатическият сътрудник се употребява с имунитет във връзка с наказателната пълномощия на приемащата страна " той не е притеглен като обвинен и наказателното произвеждане е спряно. Главният прокурор Сотир Цацаров е уведомил министъра на външните работи Екатерина Захариева.

Миналия месец с обвинявания за шпионаж в интерес на съветски организации, само че не и на съветската страна, се снабди ръководителят на придвижване " Русофили " Николай Малинов. Разследва се и въздействието на пенсионирания военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников в политическия живот на страната. На 22 октомври в Москва Захариева (по информация на съветския " Комерсант " ) е разискала шпионския скандал с " Русофили " с сътрудника си Сергей Лавров като го е уверила, че държавното управление няма нищо общо с него. Не е известно дали новите разкрития на прокуратурата са свързани с този случай.

Миналия месец някогашният външен министър на България в кабинета на Национална движение „Симеон Втори" Соломон Паси беше изброил 68 съветски шпиони в посолството в София. България се въздържа да гони съветски дипломати след случая " Скрипал ", а неотдавна " Ню Йорк таймс " направи връзка сред този случай и отравянето на българския оръжеен предприемач Емилиян Гебрев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР