В посолството на Китайската народна република (КНР) в България днес

...
В посолството на Китайската народна република (КНР) в България днес
Коментари Харесай

Посланикът на Китай у нас за тайванския въпрос: Употребата на сила ще бъде крайна мярка

В посолството на Китайската национална република (КНР) в България през днешния ден се организира конференция, на която Негово Превъзходителство господин Дун Сяодзюн , дипломат на Китай в България , обясни позицията на страната си за обстановката в Тайванския пролив след визитата в Тайван на председателката на Камарата на представителите в Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси, която докара до повишение на напрежението в връзките сред Съединени американски щати и Китай.

Погледите на целия свят са ориентирани към протичащото се в Тайванския пролив , сподели Дун. Той акцентира, ч е Китай осъжда визитата на Пелоси в Тайван на 2 август , която се е състояла макар острата опозиция на китайската страна, и съобщи, че това нейно деяние е нарушило жестоко китайския суверенитет и териториална целокупност, нанесло е сериозен ущърб на политическите основи на китайско-американските връзки и е заплашило мира и стабилността в района.

Дун Сяодзюн сподели, че китайската позиция по тайванския въпрос има четири съществени аспекта. " На първо място, Тайван е неразделна част от територията на Китай от древността и за това има безспорни и ясни исторически и юридически обстоятелства ", съобщи той. След края на Втората международна война Япония връща на Китай всички отнети територии, напомни посланикът на КНР в София. Малко по-късно в Китай избухва революция сред Китайската комунистическа партия и националистическите сили на Чан Кайши, като след това националистите и техните поддръжници се отдръпват на остров Тайван, където откриват сепаратистки режим, работещ и до през днешния ден. Оттогава континенталната част на Китай и остров Тайван са в интервал на дълготрайно политическо опълчване, уточни посланикът. " Трябва да се означи обаче, че националният суверенитет и териториалната целокупност на Китай в никакъв случай не са били нарушавани , като не се е трансформирал фактът, че и двата бряга на Тайванския пролив принадлежат на един Китай ", сподели Дун. Този принцип на " Един Китай " е официално открит през 1971 година с резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации и той е ядрото на най-важните ползи на Китай, както и алена линия, която не може да бъде пресичана, добави той.

" На второ място, визитата на Пелоси съставлява сериозна политическа провокация, целяща повишение на равнището на формалните контакти сред Съединените щати и Тайван, което е злонамерено и има съществени последствия ", съобщи посланикът на Китай в София. Според него председателката на долната камара на Конгреса на Съединени американски щати е пренебрегнала предизвестията на Китай и с дейностите си е поставила леке върху репутацията на своята страна. Дун добави, че ръководещата партия в Тайван е записала в своята платформа, че ще работи за самостоятелност на острова и визитата на председателката на Камарата на представителите на Съединени американски щати е изпратило " мощен сигнал към сепаратистките сили в Тайван, че Съединените щати са на тяхна страна ".

" На трето място , Китай реагира уверено в отговор на дейностите на Пелоси ", продължи Дун. Реакцията се изрази в предприемането на редица ограничения, като провеждането на военни учения към острова, налагането на наказания против Пелоси и преустановяването на съдействието и обмена сред Китай и Съединени американски щати в някои области, уточни той. Тяхната цел е да насочат предизвестие към създаващите провокации и да сдържат американско-тайванските връзки, изясни Дун.

" На четвърто място, Китай би трябвало и ще осъществя своето обединяване . Тайванският въпрос е зародил вследствие на национална уязвимост и безпорядък и ще бъде позволен с национално възобновление ", сподели посланикът на КНР в София. Китай ще се стреми най-искрено и с всички старания към спокойно обединяване, само че в същото време не се ангажира да се откаже от потреблението на мощ и си резервира опцията да предприеме всички нужни ограничения, посочи той. Употребата на мощ ще бъде последна мярка, подхваната при непреодолими условия, посочи дипломат Дун Сяодзюн.

Той сподели още, че се тиражират голям брой лъжи, които преиначават обстановката и разказват Съединените щати като " пазач на мира ", стигматизирайки Китай. Според него една от тях е, че визитата на Пелоси е имала за цел " да показва твърдата поддръжка на Съединени американски щати за тайванската народна власт ". Истинската ѝ цел обаче е била струпване на политически капитал преди междинните избори в Съединени американски щати, съобщи Дун. Трагичната история на Ирак, Сирия, Либия и Афганистан демонстрира ясно, че когато Съединените застанат дружно с някого, това води до безпорядък и бедствия, добави той. Друга лъжа, съгласно китайския дипломат, е, че Китай е реагирал прекомерно остро на визитата. Той попита коя страна би реагирала друго при сходно посягане върху националния ѝ суверенитет. Дун съобщи, че ответните ограничения на Китай нужни и съответни за неговата отбрана, а не несъразмерни.

Третата лъжа, която Пекин счита, че се популяризира в медиите, е, че Китай трансформира едностранно статуквото в региона на Тайванския пролив. " Тайван е неделима част от Китай и двата бряга на протока принадлежат на обединен Китай. Това е статуквото на тайванския въпрос ", сподели Дун. Съединени американски щати настояват, че следват политиката за " Един Китай ", а Пелоси посещава острова и през миналата година и половина те са продали пет пъти оръжие на Тайван, добави той. " Нима това не е смяна на статуквото? ", попита Дун.

" Реализирането на мирното обединяване на двата бряга на Тайванския пролив ще бъде най-хубавият вид освен за китайския народ, само че и за целия останал свят ", сподели китайският дипломат. Той добави, че е благополучен да види, че доста български политици, специалисти и учени разясняват, по думите му, обективно проблема и съгласно него това в цялостна степен отразява другарството сред Китай и България, както и демонстрира, че правилото за " Един Китай " се радва на необятна поддръжка. " От установяването на дипломатическите връзки България се придържа твърдо към правилото за " Един Китай " и ние оценяваме високо това ", посочи Дун. Запитан от Българска телеграфна агенция дали страни като България може да имат някаква роля за понижаване на напрежението, посланикът сподели, че Китай желае да развива другарски връзки с българската страна и той се надява, че България, дружно с Китай и други страни, ще отбрани мира и мултилатерализма и ще се опълчи на заплашването, разделянето и идеологизирането по целия свят. Той добави, че България е стратегически сътрудник на Китай, и изрази вяра, че тя ще продължи да спомага за разрешаването на тайванския въпрос.

В отговор на въпрос на Българска телеграфна агенция какво би трябвало да се случи, с цел да се подобрят връзките сред Китай и Съединени американски щати , които са на най-ниското си равнище отдавна насам, дипломат Дун Сяодзюн каз а: " Това са едни от най-важните връзки в света . Сътрудничеството е от изгода и за двете страни, а борбата единствено ще им навреди. " Китай желае да работи със Съединени американски щати за справяне с провокациите, пред които е изправен целият свят, само че всички ние виждаме, че Съединени американски щати не играят тази роля, добави Дун. Според него американските управляващи предизвикат произшествия и се месят във вътрешните работи на Китай. Въпросът за Тайван е един от дребното, които биха могли да доведат до спор сред двете страни, и би трябвало да бъде позволен деликатно, заключи дипломат Дун Сяодзюн. Той сподели, че, с цел да се подобрят връзките сред двете страни, Съединени американски щати би трябвало да се върнат към правилото за " Един Китай ", и прикани Съединените щати да работят дружно с Китай за взаимно решение на рецесиите, пред които е изправен светът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР