В последно време интернет гигантът Google отново обърна поглед към

...
В последно време интернет гигантът Google отново обърна поглед към
Коментари Харесай

Google с нова стратегия за инвазия на китайския пазар

В последно време интернет колосът Гугъл още веднъж обърна взор към Китай, с цел да си подсигурява, че няма да пропусне растежа на технологиите в най-многолюдната страна в света. В продължение на месеци компанията действаше с дребни, внимателни стъпки, само че в този момент внезапно подсети за кардиналните мащаби на упоритостите си с представянето на чисто нов артикул на китайския пазар.

От през днешния ден, Files Go - файловият управител за Android устройства – е наличен и в Китай. Този ход самичък по себе си не е изключително впечатляващ, само че механизмите зад него дават визия по какъв начин Гугъл може да възнамерява наличието си в страната от чийто пазар се отхвърли през 2010 година, откакто пренасочи услугите си от Китай към Хонг Конг в отговор на напън от страна на държавното управление в Пекин.

Тъй като Гугъл Play не оперира на китайския пазар, интернет колосът употребява косвен метод за нахлуване през партньорски организации катон Tencent, Huawei, Xiaomi и Baidu, всяка от които ще предлага приложението в своите самостоятелни платформи. И тук идва най-интересният миг - основателят на Android ще употребява платформи на трети страни с цел да популяризира собствен артикул за Android. Това, несъмнено, наподобява като много чудноват сюжет и би бил подобен където и да било, само че не и в Китай. Там той придобива доста здрав смисъл.



Това оживление на Гугъл в посока Китай не е изненада, още повече, че от известно време в медийното пространство се появиха голям брой спекулации, сочещи към сходно развиване. Промяната в тактиката на компанията е провокирана от обстоятелството, че в нейно неявяване Китай се трансформира в най-големият обединен пазар за консуматори на смарт телефони. Поднебесната империя държи първото място и когато стане дума за най-вече изтегляния на приложения и най-високи доходи от това. Според доста анализатори Гугъл към този момент създава тактики по какъв начин да върне на китайския пазар както платформата си за приложения Гугъл Play, по този начин и търсачката си, само че това ще принуди компанията да съблюдава условията на китайското държавно управление.

Друг доста значим миг за реализацията на тези тактики е обвързван с политическите търкания сред Съединени американски щати и Китай. Понастоящем такива изобщо не липсват, като китайското държавно управление даже предприе протекционистичен метод за поощряване на локалния бизнес и промишлености, изключително в областта на изкуствения разсъдък. Една от най-спорните политики в това отношение е възбраната на VPN мрежи, която нанесе удар и върху различен софтуерен колос – Apple – който беше упрекнат, че подкрепя китайското държавно управление в опитите му да заглуши свободата на словото.

Дори да се абстрахираме от политическите проблеми сред двете страни обаче, цялостното връщане на Гугъл на китайския пазар няма да бъде по никакъв начин елементарно. Компанията би трябвало да стартира да работи съвсем от нулата на извънредно конкурентен пазар, в който уважението към марката опредлено не е на изключително високо равнище.

Затова и е обикновено, че, най-малко за в този момент, Гугъл се въздържа от внезапни и огромни ходове. Вместо това наподобява, че компанията изследва по-гъвкави подходи през към този момент открити платформи, за създаване на постоянни връзки, което ще ѝ разреши да се възползва от гения и технологиите, които предлага Китай. Files Go е последният образец за това каква тъкмо тактика създават от интернет колоса, само че такива не липсваха и преди този момент - през 2017 година да вземем за пример компанията показа на китайския пазар своята технология за добавена и виртуална действителност ARCore, като употребява сътрудници като Xiaomi и Huawei.

Освен продуктите си, Гугъл гради и устойчиви взаимоотношения. Така да вземем за пример компанията подписа патентна договорка с Tencent, китайски софтуерен колос с бюджет от 500 милиарда $, който ръководи WeChat, и направи няколко стратегически вложения – в стартъпа XtalPi, който се концентрира върху изкуствения разсъдък, в платформата за предаване онлайн Chushou и хардуерната компания Mobvoi.

Гугъл обаче не стопират дотук и, с изключение на основаването на нови другарства на верните места, усилват личното си наличие на китайска територия. Компанията откри лаборатория за изкуствен интелект в Пекин, като в това време отвори свое посланичество и в хардуерната столица на Поднебесната империя – Шанджън. Разбира се, новата тактика на Гугъл е към момента в началния си етап на реализация, тъй че занапред следва да забележим ще успее ли интернет колосът да заеме уместно място на този толкоз динамичен пазар.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР