В последния си работен ден за годината депутатите обсъждат ветото

...
В последния си работен ден за годината депутатите обсъждат ветото
Коментари Харесай

Парламентът обсъжда ветото на президента върху Изборния кодекс

В последния си работен ден за годината депутатите разискват ветото на президента върху Изборния кодекс. Народните представители би трябвало дефинитивно да гласоподават и удължаването на действието на бюджета през идната година.

Ветото на президента върху измененията в Изборния кодекс предизвика остра полемика в пленарна зала.

От " Продължаваме промяната " и " Демократична България " показаха, че машините са превърнати в принтери. ГЕРБ- Съюз на демократичните сили и Българска социалистическа партия опазиха правото на избор по какъв начин да гласуваме.

Подробности вижте във включването на Милена Кирова.

Ето и част от полемиката в пленарната зала:

Милен Матеев, " Продължаваме промяната ": " Ветото бе изцяло очакване и разумно. Нямаше по какъв начин президентът да не реагира на погазването на разпоредбите. Нелогичното и аморалното беше, че то беше предстоящо от вносителите, които постановиха измененията с диктата на болшинството. Искаха да тласнат страната към нови избори.Изначално се трансформира изборния развой и се отстраняват с десетилетия пробно и одобрени способи за гласоподаване с машини. Вместо да се върви към изсветляване на изборния развой, разрушават доверието. Хартиената коалиция целеше да разклати доверието в изборните правила и за жалост съумя. Сега е времето да върнем доверието и да върнем закона за изборния кодекс за ново разглеждане. Изправени сме на изправителен изпит. Апелирам към здравия ви разсъдък ".

Васил Пандов, " Продължаваме промяната ": " Останах с усещането, че в правна комисия не е имало спор. С какви претекстове е отхвърлено ветото? Разбираме, че когато има болшинство, то взема решение. Но когато има несъгласие, то има потребност от задълбочено разискване ".

Радомир Чолаков - ГЕРБ-СДС: " Ще поясним задачите на закона. Законодател е националното заседание. Волята на законодателя е хората да имат право на избор по какъв начин да гласоподават. Фактът, че при разваляне на машината може да се гласоподава с хартия, е доказателство, че хартията е базов метод на гласоподаване. Правото да се избира не може да бъде оспорено най-малкото на плоскостта на конституцията. Волята е да се брои от хората. Грешка, допускана от хората, е проверима, до момента в който от софтуера - не. Волята на законодателя е всички бюлетини да бъдат броени като наличие. Премахването на машинния протокол е мярка против човешки надзор върху изборния развой.
Техническите средства за гласоподаване да са благосъстоятелност на страната е волята на законодателния. ЦИК е задължен да има права върху софтуера, които да им дават цялостна автономия без ангажиране на външни лица. В секциите в чужбина да има представител на страната и техници. Под понятието " бюлетина от машинно гласоподаване " следва да се схваща разписката, която досега се разпечатваше ".

Петър Петров - " Възраждане ": " Как да изправим 86 527 човешки неточности на избори през 2021 година? Защото недействителната бюлетина също е човешка неточност. Очакваме доста недействителни бюлетини на идните избори - това са към 12 народни представители ".

Милен Матеев - " Продължаваме промяната ": " Като смятате - на разум ли смятате или употребявате калкулатор? "

Божидар Божанов - " Демократична България ": Грешката в софтуера е установима, само че не е открита, тъй като не я е имало. Човешката неточност е установима и установявана, само че не е била поправяна. Воля ли е на законодателя да няма машинно гласоподаване? ".

Радомир Чолаков - ГЕРБ- Съюз на демократичните сили: " Човек може да направи неточност, само че се надявам, че всички са си взели поуката и ние от ГЕРБ, при лъчение на членове на СИК, ще вдигнем летвата ".

Божидар Божанов - " Демократична България: " Предлагахме преброителни центрове. Те даже не бяха разисквани всъщност. Теория на конспирацията водеше към унищожаване на машинния протокол. Тази тайна доктрина, че изборите са манипулирани с машини, може да докара България да изостане във връзка с технологиите. Трябва да има доверие в технологиите ".

Петър Кънев - Българска социалистическа партия за България: " Като не разбирате нещо, не говорете. Аз не ви се меся в IT-тата, вие сте разбирачи - и вие, и Калинчето ".

Божидар Божанов - " Демократична България ": " Знам, че разбирате от хартия, господин Кънев. Благодаря, че смятате, че съм младеж. Не считаме, че машината е решение на всичко. Вие смятате, че хартията е решението на всичко ".

Калина Константинова, " Продължаваме промяната ": Нямаме интимни връзки с господин Кънев, че да ме назовава “Калинчето. ” “Девойчето ” е сексизъм. Има свързани компании за отпечатване на бюлетини.

Христо Даскалов - " Продължаваме промяната ": " Наближават общински избори следващата година, а те би трябвало да се завоюват, с цел да може доста милиарди да отидат в нечии джобове ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР