В последния ден на месеца ще се наблюдава явлението Синя

...
В последния ден на месеца ще се наблюдава явлението Синя
Коментари Харесай

Синя луна в последния месец на октомври

В последния ден на месеца ще се следи явлението Синя луна. При този феномен в действителност тя не е синя. Това е пълнолуние, както всяко друго, като цветът е като при останалите такива, прецизира БГНЕС.
Това, което дава името Синя луна е фактът, че има две пълнолуния за един месец, когато е обикновено да се вижда едно, изяснява Би Би Си Мундо. Лунният цикъл, интервалът, в който настъпват всички етапи на Луната, се повтаря на всеки 29,5 дни. Ако се случи по този начин, че пълнолунието настава на първия или втория ден и месецът има 31 дни, тогава е евентуално да се появи второ пълнолуние. Това е извънредно събитие, което се случва на всеки 2,5 години и за последно се случи на 31 март 2018 година
 Ето по кое време ще бъде втората Синя Луна за годината Ето по кое време ще бъде втората Синя Луна за годината
Синя Луна е названието на второто пълнолуние в границите на един календарен месец. Явлението ще е забавно с това, че до момента в който през март 2...
Тази година тя ще се появи на небето в нощта на 31 октомври до 1 ноември, когато доста страни честват Хелоуин и в Мексико стартира Деня на мъртвите. На 1 октомври към този момент имаше пълнолуние и в края на месеца ще можем да забележим второто.
Въпреки че тази, която ще забележим, не е същинска синя Луна, има луни от този цвят. Те могат да наподобяват сини единствено след изригване на вулкан. През 1883 година, след земетресението във вулкана Кракатоа в Индонезия, хората споделят, че съвсем всяка вечер можело да види Синя Луна.
Със силата на изригването, сходно на 100-мегатонна нуклеарна бомба, облаци от пепел, чиито частици карат Луната да наподобява синя, се издигат до върха на земната атмосфера. Има известия и за Синя Луна в Мексико през 1983 година, след изригването на вулкана Ел Чичон и във Вашингтон през 1980 година, след изригването на Монте Санта Елена.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР