В последните си отчети за приходите Novo Nordisk и Eli

...
В последните си отчети за приходите Novo Nordisk и Eli
Коментари Харесай

Големите фармацевтични компании се впускат в нова надпревара за $100 млрд.

В последните си доклади за приходите Novo Nordisk и Eli Lilly потвърждават за какво са безспорните водачи в битката за надзор над бързо развиващия се пазар на медикаменти за намаляване. Освен зашеметяващите числа за продажбите на Ozempic и Wegovy на Novo и Mounjaro на Lilly новините за изследване, показващо, че Wegovy може да понижи риска от сърдечни болести, и предстоящото утвърждение на още по-мощни медикаменти с рецепта за лекуване на затлъстяване единствено ще укрепят позициите на тези водещи фармацевтични колоси, които са в бизнеса надлежно от 100 и 147 години, написа в собствен разбор CNBC.    Въпреки това техните съперници не отстъпват елементарно на актуалните водачи. Pfizer, Amgen и други фармацевтични колоси също бързат да разработят медикаменти за намаляване, макар че те може да се появят едвам след година или повече на пазара.    " Смятаме, че Novo и Lilly са доста напред, а всички останали просто се мъчат да не изостават ", споделя Емили Фийлд, началник на отдела за европейски фармацевтични изследвания в Barclays, която предвижда, че към 2030 година международният пазар на този клас медикаменти ще доближи 100 милиарда $.     Откакто Wegovy и Mounjaro са на пазара, " нито една от фирмите не може да създаде лекарството задоволително бързо ", изяснява тя и прибавя: " И при двете търсенето надвишава даже най-оптимистичните им прогнози за това, какво могат да доставят. "     " Това е моят главен приоритет - разширение на потенциала ни да произвеждаме освен Mounjaro, само че и други сходни медикаменти, които са в развой на разработка, с цел да отговорим на предизвикването ", изяснява и основният изпълнителен шеф на Lilly Дейвид Рикс пред малкия екран през август.   

Ozempic и Wegovy са GLP-1 агонисти - субстанции, в началото създадени от Novo за лекуване на диабет вид 2. Освен че управляват кръвната захар, GLP-1 въздействат на сигналите за апетит към мозъка, като заблуждават тялото, че се усеща решето, и забавят скоростта, с която стомахът се изпразва. Ръстът на продажбите е толкоз внезапен, че Novo способства за по-голямата част от неотдавнашния стопански напредък на родната си страна Дания, показва още CNBC. 
През 2017 година Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати утвърждава Ozempic за лекуване на диабет, а през 2021 година Wegovy за лекуване на затлъстяване. С течение на времето и двата продукта понижават телесното тегло с към 15%.     Mounjaro, показано през 2022 година за лекуване на диабет, пък съдържа GLP-1, плюс GIP, сходен тягостен апетита сътрудник, който подкрепя загубата на тегло. И трите медикаменти се предписват като инжекционни химикалки, които пациентите независимо ползват всяка седмица.    На 8 август производителят на Mounjaro - Lilly, оповестява, че приходите ѝ за второто тримесечие са скочили с 85% по отношение на същия интервал на миналата година, което значително се дължи точно на лекарството, чиито продажби за тримесечието възлизат на 979,7 млн. $, спрямо 16 млн. $ през предходния интервал и 569 млн. през първото тримесечие на тази година.    През декември анализаторите на SVB Securities предвиждат, че продажбите на Mounjaro могат да доближат 26,4 милиарда $ до 2030 година, а месец по-рано Lilly разгласява данни от трета фаза на изпитване на лекарството, които демонстрират, че то е помогнало на пациенти със затлъстяване, само че не и с диабет, да изгубят до 26,6% от телесното си тегло след 84 седмици лекуване. Понастоящем Mounjaro е утвърдено от Администрацията по храните и медикаментите на Съединени американски щати единствено за лекуване на диабет, само че компанията е подала заявление за утвърждение и особено за лекуване на затлъстяване, което може да стане по-късно тази година или при започване на 2024 г.   

На 10 август Novo на собствен ред оповестява, че през първите шест месеца на тази година продажбите на Wegovy са се нараснали с 344% единствено в Съединени американски щати и доближават до близо 1,7 милиарда $, до момента в който продажбите на Ozempic са скочили с 50% - до над 3,7 милиарда $. Според компанията за финансови разбори FactSet продажбите на Wegovy и на другото инжекционно средство за намаляване на Novo, Saxenda, могат да доближат 6,1 милиарда $ до края на годината и 15 милиарда $ годишно до 2030 година Saxenda, което е на пазара от 2015 година, понижава тежестта с 6-8%. 
Тези вести са подкрепени и от обява на резултатите от SELECT, многогодишно клинично изпитване на Wegovy, показващи, че то понижава риска от огромни сърдечносъдови събития като инфаркти или инсулти с 20%. По време на диалог с анализаторите основният изпълнителен шеф на Novo Ларс Фруергард Йоргенсен декларира, че изследването SELECT " акцентира значимостта на признаването на затлъстяването като съществено хронично заболяване ". Очаква се компанията да подаде документи за регулаторни утвърждения за разширение на полезността на Wegovy в Съединени американски щати и Европейския съюз през тази година, като към сегашните аспекти се прибавят и изгодите от лекарството за сърдечносъдовата система.    Други направления, в които се търсят възможни изгоди от този вид медикаментите, са лекуването на деменция и пристрастяване.   Изоставаща конкуренция    Тези триумфи на Novo Nordisk и Eli Lilly разумно стимулират конкуренцията. Компанията Pfizer организира проби на две разнообразни перорални медикаменти за лекуване на диабет вид 2 и затлъстяване, само че след резултатите от втората фаза на тестванията се концентрира върху едно от тях - дануглипрон.    

" Въпреки че разполагаме с данните от изследването за диабет вид 2 на дануглипрон, към момента изследваме капацитета при затлъстяване ", изяснява представител на компанията пред CNBC. " Когато разполагаме с тази информация, което би трябвало да стане по-късно тази есен, ще създадем проект за това по какъв начин ще наподобяват тестванията във фаза три. "  
През декември Amgen от своя страна оповестява, че при първата фаза на тестванията на неговото инжекционно лекарство против затлъстяване AMG133 пациентите са изгубили 14,5% от тежестта си след 12-седмично лекуване. В момента се организират изпитвания във втора фаза, като данните се чакат през 2024 година, а стартирането на продукта на пазара не преди 2026 г.    “Тъй като техните съперници към момента не престават да създават своите лечения за диабет и затлъстяване, Novo и Lilly ще се борят в двубой за момента ”, споделя Емануел Пападакис, анализатор на промишлеността в Deutsche Bank, само че прибавя, че това ще е реалност единствено още известно време.    “След като съумеят да доставят задоволително артикули, с цел да отговорят на голямото търсене, не се изненадвайте, че в рекламните блокове все по-често ще се появят реклами на Wegovy и Mounjaro, ориентирани непосредствено към потребителите. И двете компании с течение на времето ще влагат доста, с цел да подобрят маркетинговото си наличие, доколкото това е належащо ", споделя той.     И както в това, по този начин и в засилващата се конкуренция на този пазар няма нищо изненадващо, откакто огромната премия ще бъде короната на пазара за 100 милиарда $.   
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР