В последните седмици няма динамика в Европа и на Балканите.

...
В последните седмици няма динамика в Европа и на Балканите.
Коментари Харесай

Ръст от 24% в новите случаи на COVID-19 за седмица. Половин България е в червената зона

В последните седмици няма динамичност в Европа и на Балканите. По заболяемост България резервира 25-о място в Европа и 5-о на Балканите със 127 болни на 100 000 души население за последните 14 дни. По смъртност страната ни се подрежда на 15-о място в Европейския съюз със 7,3 на 100 000 души население. Това обясни главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев по време на седмичния брифинг на Националния действен щаб.  

България, Гърция и множеството страни от Скандинавието, без Швеция, към момента остават в светлата зона. Най-тежко остава ситуацията в Португалия и Чехия и някои от страните от Бенелюкс. Раздвижването в страната е в посока нови области да влизат в групата с областите с над 120 болни на 100 000 души население или в резюме казано в " алената зона ". В алената зона се намират 14 области или половината от страната. 10 области са в " оранжевата зона " от 60 до 120 болни на 100 000 души население и в " Жълтата зона " са четири области, които  са с най-ниска заболеваемост - Видин Добрич, Разград и Търговище. Най-сериозна остава картината в Кюстендил.

По думите на доц Кунчев, разликата в заболелите се дължи на това, че процентът на позитивни за английския вид на COVID-19 в Кюстендил е прекомерно висок.  " Засега обаче неговото разпространяване е относително постепенно, няма по какъв начин да бъде спряно. Така или другояче той ще се популяризира и на други места в страната. По принцип на Балканите максимален % към този момент се открива в Гърция, само че го има към този момент във всички останали страни. Нямаме към момента открити случаи на разновидностите от Южна Африка и Бразилия ", уточни основният държавен здравния контрольор. 

Доволни сме от постигнатите резултати досега. Следим всяко число с нужната угриженост. Следим нарастванто на случаите, само че макар всичко отчитаме и нещо, което към сегашния миг е добър знак - нямаме подобен огромен напън върху лечебните заведения ”, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. По думите му, това давало опция здравните управляващи да продължат „ решително ” с проекта, който следват, с анализирането през 14 дни и разхлабването на ограниченията, по този начин, че да не се изпусни обстановката към сегашния миг.

1246 са новите случаи на инфектирани с COVID-19 през последното денонощие при направени 11 545 теста, демонстрират данните на Единния информативен портал. Има 43 пациенти, който са под 19 години. Така общият брой на позитивните случаи в страната от началото на епидемията доближи 233 343. От тях дейните случаи са 24 710. 3613 са настанени в лечебни заведения. 296 са в интензивни структури. 565 са излекувани. 72 години е междинната възраст на умрелите. 

Здравният министър заяви още, че към днешна дата 43% са заетите кревати за неусложнени пациенти, а заетостта на интензивните кревати е 42%. Най-висок е процентът на претовареност на интензивните кревати в областите Благоевград, Разград, Силистра, София област и Хасково. Най-висок % заети кревати за неусложнение пациенти е: 81% в Благоевград, а е 57% са в област Плевен. 

По отношение на медицинския личен състав от началото на пандемията досега броят на заболелите медици е 9937. Активните случаи към днешна дата са 729. От тях на домашно лекуване са 643. 86 са в лечебните заведения, от които 5-има са настанени в интензивните отделения. 

" Тенденцията е на повишаване на случаите на ковид. В момента спрямо предходната седмица има повишаване с 24% въз основата на 100 000 души. 173 са сега, съпоставено с предходната седмица, когато бяха 139. Намираме се в на равнищата на към 22 октомври предходната година, само че прави усещане, че кривата към момента не е толкоз остра. Още се намираме във етапа на по-бавно повишаване. Не е подобен казусът в Кюстендил. Смъртността е много колебаеща се и би трябвало да кажа, че тя спрямо предходната седмица има понижение с към 9%. Прави усещане, че от 4 седмици смъртността е с формата на приливи и отливи. Нивата на смъртността сега дават отговор на равнищата на 5 ноември предходната година ", обясни председателят на Националния действен щаб и шеф на ВМА генералмайор проф. доктор Венцислав Мутафчийски. Той отбеляза, че пораства и процентът на претовареност на леглата на национална база. 

Очаквайте детайлности!
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР