В последните седмици един от най-актуалните въпроси е този за

...
В последните седмици един от най-актуалните въпроси е този за
Коментари Харесай

Реалистично ли е минималмата заплата да стане близо 1000 лева до месеци?

В последните седмици един от най-актуалните въпроси е този за минималната работна заплата. Той беше издигнат още веднъж поради, че незабавно би трябвало да се одобри бюджет за 2023 година. 
Прочетете още
Всъщност механизмът, по който се пресмята минималната работна заплата беше признат в предпоследния работен ден на 48-то Народно заседание. Беше планувано за първи път изчислението да се приложи през септември 2023 година като тогава се пресметна каква ще е минималната работна заплата към 1 януари 2024 г. 

Формулата фиксира минималното заплащане като 50% от междинното за страната на база интервал от 12 месеца. Взимат се двете последни тримесечие от миналата година и двете първи тримесечия от актуалната и се пресмята междинна стойност, която се залага за минимална заплата от 1 януари на идната година. Това е правилото и с цел да бъде изпълнен би трябвало да се употребяват данните на Националния статистически институт. 

Тъй като досега на практика не сме употребявали механизма тук идват няколко въпроса - дали той няма да бъде изменен преди за първи път да бъде прибавен, дали ще бъде изпълнен по отношение на настоящия проект, и в случай че вероятно няма смяна на механизма, нито на приложението му във връзка с периоди, какъв резултат ще даде той. 

На първо място е мъчно да предвиждаме дали механизмът ще бъде изменен. Той не срещна огромна поддръжка нито измежду бизнеса, нито измежду синдикатите. От друга страна обаче бе гласуван точно от сегашните ръководещи - ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това обаче не изключва да бъдат импортирани нови корекции в Кодекса на труда. 

На последващо място би трябвало да се има поради, че новият механизъм действително бе признат без обезпечен запас - няма бюджет нито за 2023, а е рано за този за 2024 година. Имаше и спор дали септември да се вършат пресмятанията за 

Ако сегашните текстове останат в действие, както демонстрират сметките? 

За трето тримесечие на 2022 година междинната брутна месечна работна заплата е  1 743 лв.. 

За четвъртото тримесечие на 2022 година междинната брутна месечна работна заплата е  1 879 лв..

За първото тримесечие на 2023 година междинната брутна месечна работна заплата е  1 882 лв.. 

Въпреки че на процедура второто тримесечие на 2023 /април, май и юни/ съвсем свърши, данните за междинните трудови хонорари към момента не са обработени и евентуално ще станат ясни най-рано към края на август. 

Ако приемем, че за тези месеци няма смяна на възнагражденията по отношение на януари-март, то междинната заплата за целия интервал ще е към 1835 лв.. Така излиза, че се чака минимална работна заплата от към 917 лв.. 

Ако приемем, че има нарастване от 10% на заплатите през последното тримесечие, то тогава минималната заплата може да доближи и равнища до 950 лв.. 

Важно е да се означи, че съгласно методологията минимална работна заплата за страната не може да е по-ниска от избраната за миналата година. Очаква се да има индексация по тази форума за всяка нова календарна година.

От минималната работна заплата зависят компенсациите за майчинство и някои типове болнични. 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР