В последните работни дни на миналата година Европейската комисия изтреля

...
В последните работни дни на миналата година Европейската комисия изтреля
Коментари Харесай

ЕК търси свеж ресурс за финансиране на бюджета на съюза

В последните работни дни на предходната година Европейската комисия " изтреля " едни от най-очакваните и притеснителни за страните членки оферти за законодателство. Освен включването на природния газ и нуклеарната енергетика в така наречен " таксономия " за зелени вложения под избрани условия, Брюксел показа и опция за свежи запаси към европейския бюджет. Целта е възобновяване на заемното финансиране за проектите за резистентност в размер на 800 милиарда евро. Според комисаря за бюджета Йоханес Хан " с набора от нови лични запаси ние подсигуряваме, че идващото потомство в действителност ще се възползва от NextGenerationEU. " Той добави, че има мощна връзка сред новите личните запаси и климатичните упоритости на Европа, защото те ще допринесат за оферти обществен климатичен фонд. Последният би трябвало да компенсира най-уязвимите семейства в енергийния преход и да обезпечи вложения в зелени технологии.

Предложението на Комисията включва 25% от приходите от търговия с излъчвания (или почти 12 милиарда евро годишно от 2026 г.) да влизат в европейския бюджет. Допълнително, 75% от налога върху всеки артикул, импортиран от страна отвън Европейски Съюз, която не разполага със система за цени на въглеродните излъчвания (калкулиран на към 1 милиарда евро годишно). Последният препоръчан източник е 15% от контрактувания през октомври от Организацията за икономическо сътрудничество и раз световен корпоративен налог (между 2.5 и 4 милиарда евро годишно).

Общо упованията от новите източници на финансиране са да генерират до 17 милиарда евро годишно към бюджета на Европейски Съюз. Макар концепцията е да помогне да страните членки да не вадят средствата от " личния си джоб ", измежду тях към момента има подозрения дали показаната формула е в техен интерес.
Съпротивата на странитеДържавите не са съгласни да споделят средствата, които до момента генерираха доходи в личните им бюджети. Например, до момента всички средства от търговията с излъчвания бяха приходно перо в националните бюджети. Реклама
Полша към този момент предизвести, че ще наложи " несъгласие по всички въпроси, които изискват единогласие в Европейски Съюз ", до момента в който Европейската комисия не освободи заплащанията към Варшава от проекта за възобновяване. Предложението на Комисията е посрещнато с съпротива и от страни като Франция и Испания, както от страните, които се изправят пред повишение на цените на електрическата енергия заради прехода към възобновими източници като Унгария и Чешката република.

Отговорът на Европейска комисия е явен, в случай че страните не са съгласни, ще би трябвало да финансират общия дълг посредством личните си бюджети. Двамата евродепутати, които изготвиха позицията на Европейския парламент по предлагането - Жозе Мануел Фернандеш (ЕНП) и Валери Хайер (Renew Europe), също поддържаха Комисията: " Рисковете са ясни: доста по-високи национални вноски в бюджета на Европейски Съюз или съкращения на многогодишната финансова рамка в средносрочен проект ", споделига Фернандес и Хайер.
Отражението върху бизнеса
Предложението на Европейска комисия ще се отрази в огромна степен и на бизнеса. Очакванията са за най-малък налог от 15% на територията на Съюза, който ще се ползва както за задгранични, по този начин и за локални компании с годишен доход от над 750 млн. евро.

Европейска комисия инициира и основна самодейност за справяне със злоупотребите от подставени сдружения за отбягване на налози. Дали дадена компания се смята за фиктивна компания от Европейски Съюз, ще се дефинира от три критерия: естеството на приходите на компанията, трансграничните транзакции и ръководството и. Най-сериозно ще бъдат наранени непознатите софтуерните колоси (Google в Ирландия, Amazon в Люксембург и др.). Европейски Съюз обаче губи към 20 милиарда евро годишно заради избягващи налози компании. Възстановяването на част от тези данъчни загуби ще бъде спомагателен запас за справяне с последниците от коронавирус и осъществяване на зелените и цифрови упоритости на Европейски Съюз.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Моника Върбанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР