В последните няколко дни след тежките атаки срещу Израел и

...
В последните няколко дни след тежките атаки срещу Израел и
Коментари Харесай

Грешка на Мосад или грешка на армията при разпределянето на силите – каква е ролята на Иран

В последните няколко дни след тежките офанзиви против Израел и последвалия ответен удар, който още даже не е завършил, съседките на Израел започнаха не просто да демонстрират информация за случилите се събития. Разузнаването на Египет е едно от първите, които стартира да приказва по тематиката и даже твърди, че е съумяло да предизвести министър-председателя на Израел.

Това сигурно е един от най-тежките удари против израелското разузнаване. Израел постоянно се е гордял със своя Мосад, който от доста време съумява не просто да наблюдава стъпките на своите „ доброжелатели “, само че и постоянно да ги пресече в избрана точка. По думите на Египет, информацията е била предадена доста по-рано и се твърди, че нещо доста огромно се е подготвяло през идващите дни.

Това най-малко е версията на Кайро. Израел били фокусирани в друга посока и въобще не са обърнали внимание на Газа. През последните 18 месеца се следи Западният бряг, където има по-сериозно наличие на експанзия и принуждение, само че никой не е очаквал, че ще има офанзива тъкмо от Газа. Египет неведнъж е посочвал, че се приготвя по-сериозна офанзива и обстановката ще ескалира доста скоро, само че Израел просто пренебрегнал тази опция. Информацията, която е предадена в The Times of Israel е оповестена от неизвестен източник, който признава, че действително няма никакво право да разкрива такива детайлности и по тази причина избира да резервира своята идентичност в загадка.

Израел отхвърля сходно подаване на информация и по-скоро показва, че това е подправена вест. По техни думи, няма никакви изпратени известия от Египет, които да показват евентуална опасност, само че това не е по този начин за военачалник Абас Камел, който персонално е звънял на Нетаняху и е твърдял, че се чака масирана офанзива по линията на Газа. Камел непрекъснато повтарял, че вижда необичайно и бързо придвижване. Египетски разузнавачи не престават да настояват, че вниманието е било ориентирано напълно по Западния бряг и не е обърнало никакво внимание.

Не е мъчно да се твърди, че Израел разполага с задоволително дронове, които да оглеждат регионите. Палестинците в Газа постоянно са държани под око, което също слага под въпрос и съответните им ограничения.

Има и друга причина за слабото показване на разузнаването. Представители на Хамас са били преследвани по Западния бряг, както и в Дубай, само че явно не са имали ресурсите или са пренебрегнали възможностите за офанзиви. Факт е, че армията също закъснява, изключително откакто хамаски терористи водят своите сражения на израелска територия. Ето за какво не закъснява и извинението на адмирал Даниел Хагари, който удостоверява, че израелската войска се е провалила в желанието си да отбрани цивилното население.

Мосад и всички останали разследващи организации не са спирали да работят, постоянно водачите на Хамас не се разсънват и умират в личното си легло, без даже да подозират, че са били цел. Въпреки сериозните знания, Хамас несъмнено са съумели да се оправят с прикриването на историята си. Не е изключително елементарно да се мине под разследващите радари. По думите на Амир Авиви – пенсиониран военачалник от израелската войска, една от аргументите за триумфа на Хамас се крие във обстоятелството, че терористите към този момент не употребяват технологията, която може да ги разкрие.

Той и доста други разузнавачи настояват, че организацията се е върнала назад в каменната епоха и не оставя цифрови следи. Подобни маневри са още по-странни, откакто през последните няколко години стана ясно, че повече от 18 хиляди палестинци в Газа, имат право да работят в Израел и да работят за към 10 пъти по-висока заплата, в сравнение с в личната им територия.

Иран също побърза да отхвърли всички обвинявания към себе си и отхвърля да има някаква роля с нападението на Хамас против Израел. По думите на Иранското държавно управление, всичко това е политически ход за повишение на напрежението. Иран отхвърля да се обвързва с сходни дейности и не се меси в политиката на останалите страни, изключително пък на Палестина. Това най-малко е тяхното публично изказване. По думите на Wall Street Journal, Иран е подкрепил офанзивата и не е бил единствен в тази си фаза. През 1979 година Иран е една от първата страни, която поддържа маневрите на Хамас и техните набези. Иран е и страната, която не признава Израел като самостоятелна територия.

По думите на Wall Street Journal, оправданията на Иран не са изключително достоверни. Разследващите публицисти показват, че иранското разузнаване е помогнало на Хамас и също по този начин е дало зелена светлина за нападението, разрешението се е случило в Бейрут, предишния понеделник, когато водачи на Хамас и Хизбула се срещат, с цел да обсъдят опциите. Официални представители на Иранската Ислямска Революционна група са работели с Хамас от август и са давали препоръки за дейности против въздушно, наземно и морско нахлуване.

Това продължава да е едно от най-агресивните и сполучливи набези на Хамас от 1973 година Детайлите по отношение на офанзивата са били обсъждани с Ирански военни групи, в това число и Хамас, които не престават да държат територията в Газа. Самият Антъни Блинкин е на мнение, че действително няма още доказателства за намесата на Иран, само че историята продължава да е доста цветна и детайлна, връзките не престават да бъдат мощни сред всички военни техники.

Европейските публични съветници на Израел настояват, че Иран има интервенция и по някакъв метод е влиял на висшите представители на Хизбула и Хамас. Махмуд Мирдави – един от представителите на Хамас, показва, че това е решение на палестинския нардо и на Хамас. Говорител на Иранската задача в ОН удостоверява, че поддържа Газа, само че не ги е насочвал.

Напрежението продължава да се покачва със заканата на Израел, че ще се постарае да накаже Иран, в случай че Техеран има интервенция в избиването на израелски жители.

Евентуалната опасност от основаването на общ фронт не е за подценяване. Израел удостоверява, че знае за голям брой срещи сред Иран и Хизбула, които са се провеждали в Ливан и Сирия, както и с други терористични организации. Хамас признава, че е получавал помощ от Иран. Не би трябвало да се пренебрегват и договарянията сред Израел и Саудитска Арабия, които при възможен триумф, могат да засилят позициите сред Израел и Арабския свят. А това слага Иран в доста неприятна позиция. Мнението на множеството специалисти е, че сходна офанзива не може да се случи без помощта на Иран.

Хамас и Хизбула не могат да оперират независимо или да започват война, без да имат някакви договаряния с Иран. Тази версия е много по-сложна, само че занапред ще стане ясно дали има някаква интервенция, изключително откакто занапред ще се води война, както Израел удостоверява. Египет продължава да е на мнение, че отварянето на война с Хамас ще докара и до втори фронт от страна на Хизбула. Иран публично дава отговор, че в случай че бъде атакуван, автоматизирано ще употребява своите ракети от Ливан, Йемен и Иран и ще изпрати войска към Израел, употребявайки Сирия.

Ако в предходните години по време на Студената война, Съюз на съветските социалистически републики играе ролята на настойник на всички врагове на Израел, то в този момент тази роля е по-скоро предоставена на Иран.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР