В последните няколко дни френският ток е най-скъпият в Европа.

...
В последните няколко дни френският ток е най-скъпият в Европа.
Коментари Харесай

Проблем с ядрените мощности във Франция задълбочава енергийната криза

В последните няколко дни френският ток е най-скъпият в Европа. Това на пръв взор е странна наклонност - нормално други страни, основно от средиземноморския пояс, имат най-скъпата електрическа енергия на континента, защото употребяват главно Топлоелектрическа централа на природен газ за производството ѝ, до момента в който Франция разчита на АЕЦ, чийто разноски не са се повишили както е при газа.

Една от аргументите за обрата е, че френската държавна електрическа компания EDF, която има всичките 56 нуклеарни блока в страната, е спряла 4 от реакторите превантивно, поради механически проблеми.

Така Франция не може да разчита на цялостния си капацитет от нуклеарни мощности, които нормално обезпечават към 70% от тока в страната. Очаква се заради затварянето на проблематичните реактори това да редуцира с 5% общото производството на нуклеарно електричество в страната. Макар да наподобява малко, изтеглянето на толкоз мощности е значимо за пазара, защото те не могат елементарно да бъдат заместени. Това значително значи, че от Париж ще би трябвало да разчитат на импорт на електрическа енергия от прилежащи страни. А тя най-вероятно ще е на по-висока цена и това в допълнение ще усложни енергийната рецесия.

В композиция със студеното време през последните седмици и прогнозите за по-студена и влажна зима, с огромна доза убеденост може да се предвижда, че цени от към 300 евро/мВтч ще бъдат естествени в идващите най-малко три месеца. Показателно за това е, че фючърсите на електрическа енергия на унгарската платформа HUDEX внезапно се повишиха в последните дни, изключително след новините от Франция. Цената за доставка на ток през второто тримесечие на 2022 година се увеличи от 162 евро/мВтч до съвсем 198 евро/мВтч (+22%)
Реклама
Интересно е, че проблемите на френската енергетика се случват точно на обострените разногласия в Брюксел по тази причина дали нуклеарната енергетика ще се приема за зелена в бъдещия енергиен преход на Европа или не. Също по този начин е забавно и това, че страна с доста висок дял на нуклеарната сила, освен това най-вече от остарели и към този момент изплатени мощности, не може да си обезпечи по-достъпна цена на тока от да вземем за пример Германия, която направи ударни вложения във ВЕИ.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР