В последните месеци се заговори за тревожните резултати от международното

...
В последните месеци се заговори за тревожните резултати от международното
Коментари Харесай

Урок от планината: Смолян е образователният феномен на България

В последните месеци се заприказва за тревожните резултати от интернационалното проучване PISA, които демонстрираха ниска функционална просветеност на българските възпитаници. Междувременно Националните външни оценения (НВО) и Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) също чукат на вратата. Миналата година междинният триумф на матурата по български език и литература беше Добър 3.93 – оказа се, че двойките порастват, а отличните оценки понижават. Ниските резултати тласнаха Министерството на образованието и науката (МОН) да стартира да обмисля промени в образователните стратегии и в изпитния формат на ДЗИ.

Но на този фон област Смолян е с впечатляващо положителни индикатори за страната и съумява да ни даде един в действителност значим урок от планината. В родопската област делът на слабите оценки на ДЗИ е 7.2% (при 17.9%за страната) и е най-ниският в страната, сочат данни от плана на Института за пазарна стопанска система (ИПИ) – „ Регионални профили: индикатори за развиване ”.

Чисто географски Смолян е една от областите, от които човек не чака да заема високи места в класациите за обучение. Има някои много характерни географски особености – това е планинска област, с доста обитаеми места, където има по-малко възпитаници, което не основава упования за високо качество на образованието. Въпреки това резултатите в региона са налице ”, разяснява пред Economic.bg доктор Петя Георгиева, икономист в ИПИ.

„ В ИПИ сме проучвали по-специфично този въпрос и в последна сметка стигнахме до извода, че връзката сред учебните заведения, шефовете и Регионалното ръководство на образованието в Смолян е на доста високо равнище. Училищата в региона са по-малко, т.е. елементарно биха могли да бъдат следени и да се вземат навременни решения, когато в обещано учебно заведение има проблем “, добави тя.

По думите ѝ в региона има много предпазени учебни заведения, а и финансирането на образованието там е положително. Според Георгиева в по-малките общности е по-лесно включването на родителите в просветителния развой и е по-трудно възпитаник да изпадне от системата.

“Учителите в региона са добре стимулирани и добре заплатени. Интересно е, че педагозите в Смолян са повече, в сравнение с в другите области, само че самата просветителна конструкция е такава ”, сподели още тя.

Акцент в работата на РУО – Смолян е резистентност на резултатите на учениците от Националните външни оценения и Държавните зрелостни изпити. Не можем да отречем голямата роля за високите достижения в района на учителите и педагогическите експерти, работещи в просветителната сфера ”, безапелационен е Никола Запрянов, шеф на Регионалното ръководство на образованието в Смолян.

По думите му в региона се е запазил възрожденският дух, високата отговорност и професионализъм на педагогическите експерти, които не жалят сили и средства за реализиране на своята задача – освен да образоват, а и да възпитават децата на Смолян и района. 

Нашите възпитаници поставят големи старания във всеки един учебен стадий. Това се дължи на учителските колективи, които непрестанно се усъвършенстват, на възпитанието, което дават родителите, че към образованието би трябвало да се отнасяме с обич, както и на непрекъснатите опити да бъдем новаторски и забавни, с цел да отговаряме на високите условия на нашите възпитаници, и с цел да вършим учебното заведение една по-привлекателна територия ”, сподели от своя страна Надежда Горанова, шеф на ЕГ „ Иван Вазов “, гр. Смолян.

По думите на Никола Запрянов едни от значимите цели в активността на РУО – Смолян са:
Осигуряване на еднакъв достъп и поддръжка за развиване и приобщаване в системата на предучилищното и учебното образование;Обхващане и задържане на децата и учениците, подлежащи на наложително обучение;Подобряване качеството и успеваемостта на образованието и образованието.
Безспорно отсъствията от образователни часове водят до по-ниски просветителни резултати. В област Смолян процентът на отсъстващите възпитаници е дребен, към 8% ”, добави Запрянов.

“При нас проблем с неуважителните отсъствия няма, а броят на уважителните е редуциран до най-малко, т.е. децата отсъстват единствено по здравословни аргументи или неотложни фамилни аргументи. Идеята е, че когато децата отсъстват, те пропущат ужасно доста материал и след това мъчно могат да го наваксат ”, съобщи Надежда Горанова.

Според сравнителни данни от Институт по обществена администрация (ИПА), региона държи първото място по дял на децата, записани в детските градини – 95% (при приблизително 87.3% за страната). Нетният коефициент на записване на популацията в V – VII клас също е най-високият в страната (95.7% при приблизително 90.7% на национално ниво), а този на второгодниците (т.нар. повтарящи ученици) – най-ниският (0.3% при 1.2% в страната). Делът на слабите оценки пък е 7.2% (при 17.9% в страната) и е най-ниският в страната. Устойчиво висок е и процентът (98.7%) на обхванатите деца и възпитаници на територията на област Смолян.

Процентът възпитаници в област Смолян от уязвими групи е почти 0.5%. Провеждат се работни срещи с учители за показване на резултатите от НВО и ДЗИ, трендове и аргументи, които разрешават целенасочена работа с учители и разискване на съответни ограничения за превъзмогване на дефицити и пропуски. Тези условия директно въздействат върху задържане и възстановяване на резултатите на учениците “, сподели още Никола Запрянов.
Връзката възпитаник – преподавател – родител
В огромните градове връзката учител-родител се къса, а в Смолян като че ли родителите и учителите са съдружници. Според Запрянов съдействието сред родители и учители е доста значимо, тъй като то обезпечава поддръжка и убеденост в ежедневната работа на педагозите. Оказва се, че в Смолян-област от страна на родителите има доста огромна заинтригуваност към образованието и образованието на техните деца. Освен родителските срещи, се реализира и своевременна връзка сред педагогическите експерти и родителите при зародила нужда.

Може да кажем, че родителите са един от значимите сътрудници в просветителния развой. От друга страна, основна роля има и взаимната работа с другите институции, които работят с учениците – провеждат школи, образования, надпревари, взаимни начинания и насърчават присъединяване им в тях. Това осмисля свободното време на учениците. Има непрекъсната взаимопомощ и поддръжка на всички равнища – възпитаник, родител, преподавател ”, акцентира Запрянов.

„ Ние сме една дребна общественост, а в града съвсем всички се познаваме. Затова извънредно доста разчитаме на родителите, на възпитанието, което те дават на своите деца, на обичайна обич към образованието и най-много това, че при нас е останало уважението към личността на учителя, по този начин часовете протичат умерено, а децата са по-мотивирани и резултатите не закъсняват “, сподели Надежда Горанова.

По думите ѝ родителите постоянно са зад учителите и споделят проблемите им, като се отзовават при потребност. Според нея ключът към положителните резултати в област Смолян се крие в фамилното образование, извънредно добре квалифицираните учители, които непрестанно се усъвършенстват и в непрекъснатите опити за нововъведения, които вършат учебното заведение една по-привлекателна територия.
Квалификацията на педагозите
„ Динамичният живот, доминиран от новите технологии, тласка учителите да бъдат в крайник с времето и да стимулират учениците посредством нашарване на формите на преподаване, употребявайки услугите и ресурсите на новите технологии ”, съобщи Никола Запрянов.

Той изясни, че с изключение на в постоянните си часове, педагозите от района интензивно вземат участие във всички мероприятия, проведени от разнообразни институции на локално и национално равнище, в планове и национални стратегии, които са в интерес и са свързани с развиването на децата и учениците в района.

По думите му област Смолян разполага с висококвалифицирани и опитни експерти, способни да реализират първокласен образователен развой. Най-високите образователно-квалификационни степени магистър и бакалавър имат 92.3% от всички педагогичен експерти в региона. Професионално-квалификационна степен (ПКС) имат 45.7% от общия брой. Наблюдава се трайна наклонност за повишение на % на педагогическите фрагменти от област Смолян, включени в продължаващо образование.

Квалификационната активност спомага за възстановяване качеството на работа на учителите и сполучливо асимилиране на образователното наличие от учениците, покачва мотивацията за образователна активност посредством разнородни форми за инспекция и оценка на знанията на учениците, усъвършенства се организацията и методиката на преподаване, подтиква се присъединяване на педагогическите фрагменти в квалификационни форми на учебно, общинско, районно и национално ниво ”, безапелационен е Запрянов.

Общият брой на учителите в просветителните институции в област Смолян е 1630. През последните години се вижда равномерен растеж в броя на младите учители, като през тази образователна година процентът им е към 10% от общия брой.

„ Говорим за педагогичен експерти с до 3 години педагогичен стаж. Надявам се този % в годините да нараства и младите учители да се задържат на работа като такива ”, добави Никола Запрянов.

В нашата гимназия от 29 учители, 6 са някогашни наши ученици. Това са хора, които са приключили висшето си обучение, избрали са да останат в града и да работят в обичаното учебно заведение. Между нас царува голямо доверие, учителите не одобряват гимназията като работното място, където ще дойдат да изкарат 5 часа и да си тръгнат, а по-скоро като мястото, където те дават всичко от себе си и оказват помощ на децата да станат почтени, знаещи и ограмотени младежи ”, сподели Надежда Горанова.

По думите ѝ за последните две години за позицията преподавател аплайват много младежи, които са извънредно пъстри и енергични. А до момента в ЕГ “Иван Вазов ” са нямали случай, при който някой да се откаже от учителската специалност.
Работа с институции
В Смолян връзката сред учители, родители, възпитаници, РУО и институциите разрешава обмяната на опит и провеждането на по-различни занятия. По думите на Запрянов публичните институции са доста съпричастни към образованието и възпитанието на децата в района.

„ Те работят директно с децата и провеждат взаимни начинания, като насърчават присъединяване им в тях. Процесът е дълготраен и всяка социална институция подхожда отговорно, което повлиява удобно на просветителна среда. В това съдействие сред институциите всяка една от тях излиза с оферти за действия, които да бъдат от изгода на учебните заведения и това да води към благоприятни условия за попречване на проблеми в предучилищното и учебното обучение “, сподели Запрянов.

Работим доста добре с всички институции, които имат отношение към образованието – община Смолян, регионалната администрация, РУО-Смолян, с Регионалния исторически музей в града, с Регионалнaта библиотека „ Николай Вранчев ”, с Родопския трагичен спектакъл „ Николай Хайтов “, с всички читалища ”, сподели Надежда Горанова.

“Например, ние организираме доста сполучливи надпревари – Националното съревнование по спектакъл на непознат език. Нашите сътрудници от театъра дават своя атрибут, отварят залите си подготовки, когато нашите възпитаници имат потребност, а и посещаваме най-различни постановки ”, изясни Горанова.
Образователната инфраструктура в учебните заведения
През 2024 година по програмата за създаване и главен ремонт на физкултурни салони и спортни площадки в държавните и общинските учебни заведения, в област Смолян за над 4.5 млн. лева ще бъдат построени два нови физкултурни салона, на 3 учебни заведения ще бъдат главно ремонтирани физкултурните салони, ще бъде построена една нова спортна площадка и една ще бъде ремонтирана.

“Близо 4.5 млн. лева ще бъдат вложени в план за възобновяване и рационализация на СУ „ Христо Ботев “ в гр. Девин. Средствата се обезпечават според подписан контракт на община Девин с Изпълнителна организация „ Програма за обучение “. Училищната постройка ще бъде напълно ремонтирана, като се възнамерява и създаване на фотоволтаична централа за обезпечаване на сила за образователното заведение. По плана ще бъде сменена отоплителната система, ще се усили и топлоизолационният пласт на стените на постройката. Класните стаи ще се ремонтират и оборудват със модерна просветителна инфраструктура. Над 124 хиляди лева са планувани за създаване на открита спортна площадка до учебното заведение ”, сподели още Запрянов.

Друг план на обща стойност 790 148 лева, финансиран по Националния проект за възобновяване и резистентност, е „ Модернизация на просветителната среда в детска градина “Дъга ”, с. Смилян, който включва главен ремонт и реорганизация на цялата постройка. От началото на тази година на две общини от област Смолян са предоставени от МОН и два нови училищен рейса.

По думите на Запрянов със средства от Национална стратегия „ Изграждане на учебна STEM среда “ в 8 учебни заведения на територията на област Смолян са построени STEM центрове. По процедура „ Училищна STEM среда " по Националния проект за възобновяване и резистентност във всички 57 учебни заведения на територията на региона ще бъде построена и в допълнение дооборудвана учебна STEM среда за над 9 млн. лева

Община Смолян поставя и старания в посока отделяне на предпазени и средищни просветителни институции. През образователната 2023/2024 година на територията на област Смолян предпазени са общо 26 учебни заведения и 16 детски градини.

За образователната 2023/2024 година е от значимо значение задържането на млади фамилии в дребните обитаеми места, което ще ограничи миграцията и обезлюдяването им, а и ще обезпечи еднакъв достъп до качествено обучение на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст за област Смолян. Нашата цел е с качествено обучение в дребните обитаеми места да задържаме младото население ”, съобщи Запрянов.
Местният бизнес в образователния развой
По думите на Запрянов от ден на ден работодатели демонстрират интерес и предпочитание за партньорство при осъществяване на професионалното обучение. В момента във всички общини, които са 10 на брой в област Смолян, е въведено професионално обучение. Регионалното ръководство на образованието съумява да предложи необятна палитра от специалности за да се запазят учениците в региона и да се запазят специалностите, които са значими за бизнеса.

Училищата са в непрестанен контакт с работодателите в района. Имаме и оферти от страна на бизнеса за откриване на паралелки по избрани специалности,  които са нови за региона. Въвеждането на новите специалности са в следствие от поръчки на работодатели, след осъществено проучване  на ползите на учениците и техните родители. Непрекъснато се организират диалози с работодателски организации и дирекции „ Бюро по труда “ за потребностите на пазара на труда и условията на бизнеса ”, сподели Никола Запрянов.

Запрянов акцентира, че се вижда позитивната наклонност от работодателите да са водеща страна при разкриването на специалности от специалности за дуална форма на образование. Той изясни, че сега образование посредством работа се реализира в три професионални гимназии и едно приблизително учебно заведение с паралелка с професионална подготовка в общо 7 паралелки. Това допуска и доста положително взаимоотношение сред учебните заведения и локалните работодатели.

„ Моята персонална борба е нашите деца да остават в града и региона. Истината е, че добре си сътрудничим и с бизнеса, тъй като когато в региона има посетители или интернационалните олимпиади, където се изискват преводи на разнообразни езици, нашите по-големи възпитаници постоянно вземат участие като гидове и преводачи ”, съобщи Горанова.
Разнообразяване на учебния живот
Надежда Горанова изясни, че в ЕГ „ Иван Вазов “ се пробват да разнообразяват учебния живот по всевъзможен метод - основали са Младежки гвардейски отряд, който е внушителен за цялата област, и с който възпитават патриотично обучение. Организират и редица благотворителни начинания – тази година сумата, която гимназията е събрала на коледния концерт, е над 10 000 лева

Иновацията, която сме подбрали за нашите възпитаници, е напълно нов предмет на непознат език, който за предишния план, по който работихме, се наричаше „ Театър и връзка на непознат език “, а идващия план, по който сме кандидатствали, е „ Езикова игротека “, сподели Горанова.

Това са два нови образователни предмета, по които учителите изготвят стратегии, а задачата е учениците по един забавен и занимателен за тях метод - благодарение на театралната педагогика и игровия метод – да упражняват лексиката на непознат език. Иновацията цели да даде една спомагателна стойност на чуждоезиковото образование в учебно заведение, тъй като съгласно Горанова действителността е такава, че в случай че младежите не владеят най-малко два непознати езика, не са конкурентноспособни на пазара на труда.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР